Opel combi omega 2l 8-kl.: overschakelen benzine - lpg

Bouwjaar: 1997

Auto schakelt op willekeurige momenten over van gas op benzine en blijft dan op benzine rijden. Dit gebeurt met name als de motor stationair draait of als het gaspedaal wordt losgelaten. Hogere snelheden zijn geen probleem. Gas-Installatie is van opel. Iemand bekend met dit probleem? Welk component zou als eerste voor verwisseling in aanmerking komen?

hans4051

Geplaatst door hans4051 (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Omega? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

19 Reacties

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

verdeelhuis reinigen doet wonderen...amders lpg instalatie af laten stellen. ook de vacuumslang voor op de verdamper wil wel eens scheuren..


hans4051 (0), 20 jaar geleden

Verdeelhuis heb ik schoongemaakt van vervuiling was echter nagenoeg geen sprake, heeft dus helaas niet geholpen. Lijkt erop of het probleem temperatuur gerelateerd is. Ik wil eerst een temp sensor verwisselen en als dat niet helpt het nullast verstel motortje. Laat svp even weten of dit een logische actie is.

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

is echt de mengselregeling van lpg. heb je de drukken ook al af laten stellen? ook kan het aan de lamdasensor liggen. of de vacuumslang voor op de verdamper. maar het nullast motortje en motor temp sensor...daar schakeld het lpg systeem niet van over.

hans4051 (0), 20 jaar geleden

Nee, drukken heb ik nog niet af laten stellen. Vacuum slangen zijn in orde. Een temp sensor of nullast motortje kan ik dus uitsluiten. Op benzine heb ik alleen kort na starten even het motor management lampje verder niet, mag ik hieruit concluderen dat de lamdasensor goed is en ik de verdamper moet (laten) afstellen?

hakeemolajuwon (0) PRO, 20 jaar geleden

FF terug naar het begin Hans. Onder welke omstandigheden, en dit is erg belangrijk voor de diagnose, schakelt het systeem spontaan terug naar benzine? En vervolgens blijft de motor dan op benzine lopen of schakelt het ook weer spontaan naar gas? Ten slotte waaraan zie je dat het systeem terug geschakeld naar benzine?

hans4051 (0), 20 jaar geleden

In eerste instantie kort nadat je met een koude motor wegrijdt schakelt het systeem over van gas op benzine. Dit zie ik aan het rode lampje in de lpg schakelaar dat begint te knipperen en aan de tank indicatie welke de benzine tank inhoud gaat weergeven. Zonder aan de lpg schakelaar te zitten schakelt de motor dan weer terug naar gas, dit kan soms meerdere keren kort na elkaar gebeuren. Op de snelweg kan ik een uur lang zonder problemen op gas rijden waarna het systeem spontaan naar benzine overschakelt als ik "van het gas afmoet". Laatste dagen is het probleem weer nagenoeg niet aanwezig. Kortom, het is lastig om te zeggen "nu is het mis" en kan ik gericht ergens naar een fout op zoek gaan. Vandaar mijn beroep op dit forum in de zoektocht naar een soortgelijke klacht.

hakeemolajuwon (0) PRO, 20 jaar geleden

welnu de syptomen in de opwarmfase zijn onmiskenbaar te wijten aan de temperatuursensor of het circuit waarin deze sensor geschakeld zit. Als je na een uur rijden van het gas af moet en het systeem schakelt naar benzine, gaat ie dan niet meer naar gas?

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

hakeem....je bedoeld de temperatuursensor van de lpg instalatie toch? menig 97 egi opel instalatie heeft deze nog niet. is een tussentijdse aanpassing geweest die vele wagens gemist hebben.

hakeemolajuwon (0) PRO, 20 jaar geleden

Jesus Opeltje, wat een tijd om op het forum aanwezig te zijn. Om die tijd hoor je op zaterdagnacht te slapen of iets leuks te doen. Maar idd denk ik aan de temperatuursensor van het gassysteem. Gezien de klachten lijkt me dat het meest voor de hand liggend.

Groeten Hakeem

Opeltje (0) PRO, 20 jaar geleden

haha...kwam net uit de stad (dus leuke dingen gedaan)...en moest toch nog even mijn mail ophalen....en dan blijf je even plakken achter de pc he....

hans4051 (0), 20 jaar geleden

Goedemorgen Hakeem en Opeltje, nog even een antwoord voor Hakeem; Als de motor na langere tijd rijden overschakeld naar benzine dan duurt het inderdaad erg lang voordat deze weer naar gas terugschakeld. Soms blijft de motor zelfs op benzine rijden.
Ter info; de auto is van 10-97 (overgangs periode?). Overigens moeten jullie mij even de tijd geven om de drukken te laten afstellen maar ik hou jullie op de hoogte. Groeten Hans.

hakeemolajuwon (0) PRO, 20 jaar geleden

Hallo Hans, je maakt de diagnose niet makkelijker. Er zijn namelijk twee situaties, te weten het systeem schakelt spontaan terug naar benzine maar gaat ook weer uit zich zelf naar gas. De tweede situatie is hetzelfde als de eerste maar nu kan het systeem alleen naar gas door eerst de schakelaar op benzine te zetten en daarna op gas of zelfs het contact uit en aan te zetten. Beide mogelijkheden zijn erg verschillend qua oorzaak. Welke is bij jou het geval?

Groeten Hakeem

hans4051 (0), 20 jaar geleden

Hakeem, Systeem schakelt uit zichzelf weer terug naar gas dit kan kort na het wegrijden meerdere keren snel achter elkaar gebeuren. Rij ik op de snelweg en schakelt het systeem over op benzine dan kan het heel lang duren voordat weer naar gas wordt teruggeschakeld. Groeten Hans.

hakeemolajuwon (0) PRO, 20 jaar geleden

Rij ik op de snelweg en schakelt het systeem over op benzine dan kan het heel lang duren voordat weer naar gas wordt teruggeschakeld.

En dat doet het systeem helemaal uit zichzelf?
Werkt je verwarming goed?

hans4051 (0), 20 jaar geleden

Ja, dit doet het systeem helemaal uit zichzelf. De verwarming werkt goed. Enige wat mij opvalt is dat de motor temperatuur op het klokje de ene keer hoger staat dan de andere keer. Dit verschil is hoogstens 2 a 3 graden maar wel stabiel. Zou het simpel een bevroren verdamper kunnen zijn? Het is in ieder geval niet zo dat de verwarming er mee ophoudt als er automatisch naar benzine wordt overgeschakeld.

hans4051 (0), 20 jaar geleden

Ik heb intussen voordat ik drukken laat afstellen zoals voorgesteld door Opeltje de imbus stelschroef op de verdamper twee slagen uitgedraaid. Vooralsnog heeft het systeem zich hierna voorbeeldig gedragen.

hakeemolajuwon (0) PRO, 20 jaar geleden

Merkwaardig omdat het uitdraaien van de imbusboutjes op zowel het voordeksel als het achterdeksel een drukverlaging teweeg brengen. Hierdoor wordt het mengsel armer en schakelt het systeem eerder terug naar benzine. Het kan daarna echter niet spontaan terug naar gas.

hans4051 (0), 20 jaar geleden

Ik heb helaas geen uitgebreide schema's waaruit de preciese werking van het gassysteem te herleiden valt. Het uitdraaien van de imbus is dus geen logische verklaring maar vooralsnog doe ik het er echter maar mee. Stijgende buitentemperatuur?
groeten Hans

hans4051 (0), 19 jaar geleden

Na redelijk de winter door te zijn gekomen, begonnen de problemen recentelijk weer opnieuw. Bij Gasinbouw station geweest en probleem omschreven. Motor schakelde zelfs over naar benzine en weer terug als ik de verwarming hoger zette. Advies gasboer was om de temperatuur-sensor in de waterleiding naar de verdamper te verwisselen. (Ja, deze zat er inderdaad al in).Temp sensor bleek uiteindelijk de grote boosdoener te zijn! Sorry voor de late reactie maar bij deze is de cirkel weer rond en kunnen andere gebruikers van dit forum gebruik maken van onze ervaringen.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Omega of stel zelf een nieuwe vraag.