Opel Zafira: rem blijft 5 sec vast bij stoppen op helling

Bouwjaar: 2011, Brandstof: Diesel, Motorcode: dtr, Motorinhoud (cc): 1, Vermogen (kw): 92

zafira b is zonder hill start assist dus ook gewone handrem
probleem als je een helling oprijd en stopt met voetrem en wil je weer verder duurt staat remmen blokvast voor een 5 seconden dan pas kan je verder !
een helling afrijden en remmen doet hij dat niet ook bij remmen vlakke weg perfect vertrekken remmen netjes los!
In de garage alle remklauwen gedemonteerd en cilinders bekeken en ook evt vastzittende remblokken maar daar was niets van de oorzaak....remdruk die te traag wegvalt na remmen (belemmering terug vloei olie) kan ook niet daar nooit problemen bij remmen bij vlakke weg of helling naar beneden enkel helling oprijden
Iemand enig idee?
Mvg dieter

dieter99

Geplaatst door dieter99 (65) , lid sinds 9 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

23 Reacties

harry4203 (530) PRO, 8 jaar geleden

weet je wel zeker dat er geen hill-assist op zit? is ie uitgelezen, geen storing op koppelings/remlichtschakelaar oid? rolt ie na 5 sec opeens weer volledig vrij, of heb je t idee dat er toch iets blijft hangen?

kaleido 1 (1900) PRO, 8 jaar geleden

Bijna zeker , Hill-assist die dit veroorzaakt.
Als je gewoon domweg hem er doorheen trekt wat doet hij dan , mijn buurman zijn zafira doet precies hetzelfde als je te voorzichtig weg rijd.
Als ze hem uit lezen , kunnen ze in de programmering ook zien of hij dit systeem heeft , wel bij de dealer uit lezen , dan is uit te sluiten of het er wel of niet op zit.

dieter99 (65), 8 jaar geleden

Hallo,
merci voor reacties .beetje verduidelijking. de auto heb ik een 3 maand en heb er nu zelf 10800 km mee gereden en in begin daar niets van ondervonden...nu wel dat probleem ,heb dus naar een erkende garage geweest (waar ik gekocht heb)die zeggen het geen hill assist is...en die 5 sec is wel heel lang .. de remmen komen dan wel volledig los geen hapering .... als je rem loslaat en direct wil aanzetten dan rij je met remmen dicht ...net of je met handrem dicht wil vertrekken...
donderdag gaan we dit probleem verder zoeken ... en nee de auto is niet uitgelezen geweest..heel eigenaardig ik hou jullie alvast op de hoogte ik ben ook echt benieuwd .. vriendelijke groeten

dieter99 (65), 8 jaar geleden

dus auto nu achtergelaten ...dat word een soap ...weten nu niet of dit model met een hill assist is of niet ..uch?
"mijnheer het zou zelfs kunnen dat het bij deze type normaal is" hallo ! 5 seconden blokvast moet je maar eens in fille aanschuiven of aan kruispunt bij groen wegrijden !
Hoe kun je dat weten het een hill assist is bij zafira B? is bij mij geen electronische handrem.. beschrijving factuur? tja er staat ook op automatische niveauregeling achteras die heeft hij niet.. geen slangen te bespeuren aan schokdempers ..en de lichten zijn in 3 standen te verstellen overbodig bij niveauregeling

dieter99 (65), 8 jaar geleden

auto blijft er dus morgen ook..
Proberen een correcte diagnose te maken....
vermoedelijk ofwel een cardan of in de tandwielkast ..tandwiel of rollement die dan onder bepaalde spanning een tijdje vastzit...bizar..

dieter99 (65), 8 jaar geleden

diagnose was aanvankelijk ..remdrukregelaar/begrenzer
TOT..beslist werd de module te bestellen na het intikken chassinummer is mijn zafira b WEL uitgerust met een HILL START ASSIST! zonder electronische handrem
Ik vind wel 5 sec heel lang en weet niet of deze normaal is zo lang ...en zou deze liefst uitschakelen /wegschrijven ..weet niet of deze kan met obd..??
Vriendelijke groeten


Harry 4203 en Kaleido hadden dus gelijk bedankt

harry4203 (530) PRO, 8 jaar geleden

mijn vraag blijft of de auto nou ook geheel is uitgelezen(liefst met dealersoftware) op foutcodes, hill-assist is gemaakt om wegrijden (op een helling) te vergemakkelijken, en niet om de auto 5 sec tegen te houden. bij het moment van wegrijden hoort de rem gewoon te lossen.

dieter99 (65), 8 jaar geleden

@Harry ..het is een premium selected car dus van official opel dealer die was zelfs in 2014 award wiinner ..
Die is niet uitgelezen ..als ik zei van kan je dat niet via de lezer uitschakelen of bekijken is er maar weinig intersse ... !
Harry, dus moesten er fouten in in die Hiill Assist zitten zou je die kunnen uitlezen ??
Dan ga ik morgen terug op mijn kosten laten uitlezen zitten er fouten in dan is voor hen !
5 sec vind ik te lang! ik lees mokka "houd 2 sec op"
Harry bedankt voor reacties!! ..moet er ergens uitgeraken ...is anders een heel fijne auto!

harry4203 (530) PRO, 8 jaar geleden

ik neem aan dat er ook een instructieboekje in de auto zit, staat hier niet exact in beschreven hoe t systeem hoort te werken?

kaleido 1 (1900) PRO, 8 jaar geleden

Jij bepaald toch wat ze doen bij de dealer qua uitlezen , of lees ik het verkeerd ?
Als jij vraagt om het geheugen uit te lezen op foutcodes qua hill-assist , deze werkt bij jou via je abs pomp als ik het goed heb , omdat je geen electronische handrem hebt , alle systemen dus uit laten lezen , het is voor mij geen discussie of ze daar nu wel of geen interesse in hebben .
Toevallig geen garantie meer ?

dieter99 (65), 8 jaar geleden

hallo
@ Harry instructieboekje HSA bij het loslaten van rem voetpedaal en handrem word de rem na 2 sec losgelaten
@Kaleido klant is wel koning maar is soms vervelend opdringerig vragen om hem uit te lezen..ik stelde het wel voor maar is net of je twijfelt aan hun kennis je het net beetje beter weet... ;)
betreffende garantie ben ik nog maar 3 maand ver in een 2 jarige garantie ....

kaleido 1 (1900) PRO, 8 jaar geleden

Dan is er helemaal geen discussie , garantie , de klacht is redelijk , dus laat ze het maar oplossen.

dieter99 (65), 8 jaar geleden

hebt wel gelijk...zal ik dus laten doen...kzal proberen morgen te plannen ..anders maandag...

kaleido 1 (1900) PRO, 8 jaar geleden

Succes

dieter99 (65), 8 jaar geleden

Kaleido bedankt... kzal proberen straks te gaan ...tenminste als dochterlief niet te lang weg zit met auto

Ralf_Jensen (0) PRO, 8 jaar geleden

"....het is een premium selected car dus van official opel dealer die was zelfs in 2014 award wiinner ......" ...

Maar voor service en garantie >> zijn ze op vakantie...

dieter99 (65), 8 jaar geleden

oke,
er is dus geen oplossing de hill start is niet uit te schakelen het is zelfs af te raden volgens de mensen die uitsluitend met opel software bezig houden elke wijziging zou een eventuele invloed kunnen hebben op abs ..en dus eventuele onveilige /ongewenste situaties kunnen voordoen..het is geïntegreerd in stuurkolom en dus ten strengste af te raden er aan te knoeien... :(

kaleido 1 (1900) PRO, 8 jaar geleden

1 troost ze willen een aftelsysteem gaan invoeren in nederland voor het rode verkeerslicht , dan begint 3 sec voordat het groen wordt er iets te knipperen , kun je alvast de rem los laten , duurt het nog maar 2 sec voordat je kunt vertrekken , ik weet het je hebt er niets aan , maar daarom is het des te vervelend dat ze dit niet kunnen oplossen , hebben al deze types er last van , dus een andere zafira van het zelfde bj. heeft dit ook , ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.

dieter99 (65), 8 jaar geleden

verkeerslichten zijn geen probleem is enkel bij een helling tegen achteruit bollen...is meest vervelend op een brug in een file staan moet je steeds stapvoets aanschuiven ...dan is het ambetant.

Ik ben nu eigenlijk op zoek naar mensen met zelfde type zafira dus hil start met manuele handrem ...geen hil start met electronische rem...al hoewel ook weleens zou weten hoe lang het bij hen duurt ...
ik blijf erbij 5 sec is lang! ...is enige minpunt anders heel goede wagen!

ofstone (0), 8 jaar geleden

Als in het instructieboekje staat 2 seconden en het duurt bij jou 5 seconden, dan klopt er iets niet.
5 seconden is gewoon tegen het gevaarlijke aan. Stel dat je op een hellende kruising even moet remmen en er komt een volgeladen vrachtwagen aan denderen.......
Hebben ze hem nu al eens uit gelezen op fouten? Geen fouten, Dan kunnen ze gelijk kijken of alle sensoren die invloed hebben op het systeem goed werken.
Kan zijn dat er een sensor niet goed werkt, zoals al eerder vermeld, waardoor hij niet in de gaten heeft dat de rem al los mag, en dan maximaal 5 seconden wacht.
Anders even zoeken op internet of ze ergens een zelfde model te koop hebben, en proef gaan rijden. Dan kijken of deze het hetzelfde reageerd.
Duidelijk aangeven wat je wil bij je garage, je hebt nog garantie en jij bent klant.

jeroen2674 (0), 8 jaar geleden

Werken deze systemen niet op de handrem. Dat als je bij een helling de handrem aantrekt dat hij dan een max seconden de rem aanhoud zodat je punt aangrijpe kan zoeken. En als er gas gegeven wordt dat het systeem vrijschakeld.
Als ik hrt zo lees is er iets mis in de auto.
Ben eens benieuwd wat eruit komt

dieter99 (65), 8 jaar geleden

@jeroen2674
Nee deze zal niet op de handrem werken de mijne is met mechanische rem .
En de hill assist zit module zit in stuurkolom en werkt samen met abs lieten ze me weten.
Het werd van Opel software ontwikkelaars STERK afgeraden softwarematig die hill assist te benaderen of uit te schakelen daar deze de werking van andere veiligheden vb abs zouden kunnen beinvloeden.
conclusie tot nu...probleem nog niet opgelost.. ik blijf met de vraag zit er een fout in systeem ..moest ik exact dezelfde wagen kunnen proberen kon ik zwart op wit het aankaarten als een ECHT probleem.
Ben er nog mee bezig.... maar die almachtige merken liggen echt niet wakker van een klantje..

jeroen2674 (0), 8 jaar geleden

Klopt. Nou wat ik van andere merken weet is dat ze er geen tijd aan verbinden maar een bepaalde druk. Technisch weet ik niet. Heb wel een paar leenauto's gehad die dit hadden.
Jou verhaal.aan te horen. Klopt het niet je kan noet wegrijden wanneer je wil en dat is niet goed.
Heb je ook al eens andere dealers of garages gevraagd ?
Mss anwb eens vragen ?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.