Opel Zafira: spanning aftakken sigarettenaansteker

Bouwjaar: 2000

Ik wil graag de spanning van de sigarettenaansteker aftakken voor een 12Volt laptop voeding. Via een stekker gaat dit niet zo goed, wordt warm en maakt vaak slecht contact. In het handboek van ATH staat een en ander voor uitbouwen dashboard beschreven maar net niet hoe je bij de aansluiting achterop de sigarettenaansteker kunt komen. Kan iemand mij zeggen hoe hierbij te komen? Als ik de asbak er uit haal kan ik niets ontdekken hoe verder te gaan. Alvast bedankt.

hoogfrequent

Geplaatst door hoogfrequent (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Zafira? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

hoogfrequent (0), 18 jaar geleden

Inmiddels gevonden. Wat verborgen onder dit paneel zit een schroef. Was s'avonds in de schemer niet te zien. Maar wat zitten er een dunne draden aan de sigpaansteker. Als dat langdurig belast wordt tot 20A fikt de hele zooi eruit.

fritske (0), 18 jaar geleden

20A voor een laptop? ik heb geen verstand van computers, maar dat lijkt me nogal veel....
bovendien zal de zekering (als het de originele is) toch wel berekend zijn op de draden (of andersom)
groeten fritske

Paulus8636 (0) PRO, 18 jaar geleden

Ja hoor, zo'n omvormer pakt al snel 10-15A zeker bij een P4 laptop. En die dunne draden, dat valt misschien wel mee. Tegenwoordig wordt vaak draad met gereduceerde isolatiedikte gebruikt (FLRY leiding i.p.v. FLY). Daarmee zijn de draadbomen wat dunner. Probeer eens of de je dikte van de koperdraad kunt zien.
Het beste: Een eigen aftakking vanaf de accu met 2,5 qmm, een zekering van 20A en een zekeringhouder die 20A aankan en een losse boordspanningscontactdoos (bijv. van Conrad). Deze boordspanningscontactdoos kan het met gemak aan en maakt een beter contact dan de aansteker. Warm worden doet het altijd wel een beetje.
Succes,
Paul

hoogfrequent (0), 18 jaar geleden

Die 20A is de waarde waarmee de bedrading is afgezekerd en de koperdoorsnede schat ik op 1mm2. Dat is gewoon aan de dunne kant. Normaal reken je 5A/mm2 maar dat is aan de heel veilige kant. Ik heb overigens een aparte 12 naar 20 Volt voeding en die vraagt zo'n 3-5 amp. Je voelt de bedrading dan ook handwarm worden. Gebruik je een 12 naar 220V adapter en sluit je daarop je laptop aan dan gebruik je veel meer en brandt je aansluitplug na langere tijd weg. Vandaar die speciale aansluiting zodat de GPS op de laptop continu aan kan.

Paulus8636 (0) PRO, 18 jaar geleden

1mm² is weinig. Hoe heb je het nu opgelost? Een eigen aansluiting op de accu?
Gr.
Paul

hoogfrequent (0), 18 jaar geleden

Gewoon de bedrading naar de sigarettenaansteker afgetakt (paneeltje losgemaakt, draden blank gemaakt en afgaande bedrading aangesoldeerd). Voor die paar amperes is dat geen probleem.

knutselaar (0), 18 jaar geleden

Hoi Richard,
Ik wil ook de aansteker-aansluiting uitbouwen. Waar zit die schroef nu precies??

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Zafira of stel zelf een nieuwe vraag.