Opel Corsa 15TD: Stroomvoorziening autoradio

Bouwjaar: 1996

Mijn kenwood autoradio valt af en toe uit (gaat halve seconde op zwart, en start dan automatisch weer op). Dit gebeurd als er veel stroom wordt gevraagd (cd'tje starten en/of hoog volume).

Nu heb ik al een aantal dingen getest:
-accu laten testen. was 100% ok
-dynamo laten testen. voldeed prima.
-stekkertjes allemaal losgehaald. Zagen er prima uit. Deze vervolgens weer goed vastgezet.
-er staat gewoon 12V spanning op de constante plus.
-geheugen blijft altijd wel prima werken.

Ik heb geen idee wat de oorzaak nu zou kunnen zijn en wat ik eraan zou kunnen testen...wie heeft er wel ideeën???

Nog twee dingetjes:
*Is het normaal dat er een verschil in spanning is tussen geschakelde en constante plus (ruim 0.5V)?
*in het verleden vergelijkbare problemen met deze autoradio gehad. toen was het probleem een kapotte dynamo. Maar deze werkt nu wel prima.

Alvast bedankt voor alle tips!

Groeten Kasper.

kasperht

Geplaatst door kasperht (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Corsa? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

20 Reacties

Peter Schouten (0), 19 jaar geleden

Het zou kunnen dat de standaard bedrading in de categorie 'apehaar' valt. M.a.w.: te dun en daarom bij grote stroomafname teveel inwendige weerstand. De oplossing die ik een keer eerder voor iets soortgelijks heb gekozen: zelf een extra draad (wel afzekeren) van de accu naar binnen toe werken en daar de radio aanhangen.
Die halve volt verschil duidt op een paar overgangsweerstanden her en der in de bedrading van de auto, niet wakker van liggen...

mvg
Peter

Hans4040 (330) PRO, 19 jaar geleden

Wat ik zelf een keer beleefd heb :
2 draadjes van een speaker die tegen elkaar aan kwamen en zodoende de boel lamlegden.
Controleer de aansluitingen op de speakers maar eens.

mvg,
Hans.

Peter Schouten (0), 19 jaar geleden

Ik realiseer me nog iets n.a.v. mijn reactie: 't Was in dat geval OOK een Kenwood... Een vriend van me heeft het ook al een keer aan de hand gehad met... inderdaad, een Kenwood. Zegt verder niks over de kwaliteit van die dingen, maar kennelijk zijn het stroomvretertjes. Dus ik hou 't op de stroomvoorziening waar je wat aan moet doen.
mvg
Peter

kasperht (0), 19 jaar geleden

Hoi Peter en Hans,

Bedankt voor de reactie's.
Ik heb geen multimeter die 10A aankan, dus meten hoeveel stroom die trekt kan ik niet, anders had ik al gelijk meer info gehad. Maar ik zal dit weekend eens kijken of ik een rechtstreeks draadje kan leggen tussen de accu en de constante plus van de radio.

Omdat tijdens het opspinnen van de cd het ding al uitvalt, zou ik ook eerder aan stroomvoorziening denken dan aan de boxen, maar als de extra draad niet helpt, dan kan ik daar altijd nog naar kijken. Het ding valt namelijk nooit uit tijdens gewoon radio luisteren, maar alleen als er (tijdelijk) meer stroom wordt gevraagd, zoals tijdens opspinnen cd en hoog volume.

Bedankt i.i.g beide voor de bruikbare tips! En zodra het is opgelost zal ik het zeker nog wel even laten weten.

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

waarschijnlijk contactbokje contactslot defect.

kasperht (0), 19 jaar geleden

contactbokje, wat moet ik me daar bij voorstellen? Ik heb de kap rond stuur wel eens weg gehad, maar weet niet elk onderdeel bij het contactslot ik me daarbij voor moet stellen....

Willem12089 (0) PRO, 19 jaar geleden

een zwart blokje met een stekker erop dat aan de achterkant van je contactslot zit.

Willem

kasperht (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor de reacties! Dit is dus het onderdeel dat het electrische signaal van het contactslot t.b.v de geschakelde plus doorgeeft? Kan je dat blokje los vervangen....of is inspuiten met contactspray al een goed idee?

Ik snap trouwens niet helemaal hoe dit ermee te maken heeft...

kasperht (0), 19 jaar geleden

Nog een vraagje over contactblokje.
Als dit het zou zijn, zou ik dan ook niet in andere electrische systemen storingen moet hebben, of last hebben van slecht starten.
Probleem treed trouwens zowel op met sleutel in stand I (motor uit) als in stand II (motor loopt)...

Peter Schouten (0), 19 jaar geleden

Volgens mij heeft 't contactblokje bij het contactslot er niet mee te maken alhoewel ik de mening van Opeltje hoog inschat. Nog effe contact gehad met die vriend van me, volgens hem is dat uitvallen tijdens hoog stroomverbruik een veelvoorkomend verschijnsel bij Kenwood radio's die op een te dunne voedingsdraad zitten. Bij de Daihatsu van mijn ex was het van hetzelfde laken een pak. De extra draad deed 'wonderen'...
Het is waarschijnlijk ook zo dat de verlichting van het display van je radio vrolijk 'meeknippert' met de muziek als je 'm wat harder zet? Ook dat is een indicatie dat de voedingsspanning zachtjes in elkaar stort.
groetjes
Peter

Opeltje (0) PRO, 19 jaar geleden

de acc aansturing in je wagen wordt appart bekragtigd. daar loopt verder niets over heen. alleen de radio. vriemel eens an de sleutel en kijk eens of hij dan ook uitvalt. acc werkt als de sleutel er in zit en even 1 stand verdraid is. dan verder op alle standen totdat de sleutel er en keer uitgenomen is. maargoed, meten is weten..

kasperht (0), 19 jaar geleden

Ik zal vanmiddag eens uitproberen wat friemelen met de sleutel doet :)
Kan je ook iets aan het contactblokje meten om te testen, of is het gewoon friemelen, en als 'ie dan uitvalt weet je dat je hem moet vervangen? En kan je dat blokje dan los vervangen....of is inspuiten met contactspray al een goed idee?

kasperht (0), 19 jaar geleden

Zo, vandaag even wezen 'prutsen'.
Aan de sleutel friemelen maakte verder niks uit voor het al dan niet uitvallen van de radio. Vervolgens radio uit de opening gehaald, alle snoeren losgehaald, schoongeblazen met perslucht en even doekje met alcohol erlangs. Apparaat weer terug. Vervolgens werkt nu wél de cd-speler zonder dat het apparaat uitslaat, dus dat is een verbetering.
Alleen toen ik tijdens het rijden een beetje hard op één van de knopjes op het frontje druktte sprong de autoradio uit. Hij startte wel gelijk weer, maar nu was ook het radio geheugen gewist. Ik denk dus dat het probleem in de radio (of het frontje) zit en niet in de auto. Contact tussen frontje en radio had ik al schoongemaakt. Iemand een idee waar ik het probleem zou kunnen zoeken (en hoe ik het zou kunnen oplossen)?

Willem12089 (0) PRO, 19 jaar geleden

* Zit de stekker goed in de radio / goed in elkaar geschoven.
* zijn de pennetjes in de stekker niet weggedrukt.

Willem

kasperht (0), 19 jaar geleden

De pinnetjes in de iso-stekker waren allemaal goed. Ook de losse aansluitingen voor constante/geschakelde plus zitten goed in elkaar, heb daar nog extra op gecontroleerd bij het terugplaatsen, om problemen daarbij te voorkomen.

Hans4040 (330) PRO, 19 jaar geleden

Ik denk dat het probleem IN de radio zit en wel op de print waar de voeding binnenkomt.het kan niet aan het frontje liggen , omdat je dat er af moet kunnen halen zonder dat de radio z`n geheugen kwijt raakt.
Zit er ook geen breuk in de draden, daar waar ze uit de radio komen?

mvg,
Hans.

kasperht (0), 19 jaar geleden

Hoi Hans,
Bedankt voor je reacties. Ik heb vandaag de radio weer uit de opening gehaald om eens aan de draadjes te pielen om te kijken of draadbreuk aangetoond kon worden. Toen ik dat deed viel de radio uit en wou helemaal niet meer aan.
Ik heb tussen mijn antennedraad en de radio een verlengstuk omdat de antennedraad te kort is om op een normale manier aan te kunnen sluiten. Het verlengdraad bleek losgeschoten van de originele antennedraad. Nadat ik deze twee verbond en goed aandrukte sprong de radio weer aan. Ook toen ik de cd-speler testte werkte deze probleemloos zonder lopende motor (dat is een unicum, al zolang ik deze autoradio heb werkt de cd-speler alleen goed met draaiende motor).
Ik heb deze antennedraad bij de vorige keren testen nooit gecontroleerd. Dus ik denk dat dit de oplossing is. Ik heb de twee nu goed in elkaar gedrukt en denk/hoop dat het probleem nu voorbij is.
Mijn enige vraagje is nog: wat is hiervan de oorzaak? Hoe kan een slechte antenneverbinding ervoor zorgen dat de autoradio uitvalt als er veel stroom gevraagd wordt?

Iedereen hierboven in elk geval hartelijk dank voor het meedenken...ik ben weer blij met een werkende autoradio :)

Hans4040 (330) PRO, 19 jaar geleden

Kasper,
het enige wat ik nog kan bedenken is , dat de radio de massa pakt van de antenne kabel.
Zit er wel een goede massa aan de radio vanaf de auto ?

mvg,
Hans.

kasperht (0), 19 jaar geleden

Hans,
Ik heb geen idee of er een goede massa aan de radio vanaf de auto zit. Hoe kan ik dit zien/meten.
Kasper

Hans4040 (330) PRO, 19 jaar geleden

Als je de antenne uit de radio trekt gaat de radio uit?
Leg dan een draad van de radio naar een massa punt aan de auto.

mvg,
Hans.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Corsa of stel zelf een nieuwe vraag.