Opel Astra: Trekhaak

Bouwjaar: 2004

Beste lezers,

Ik heb een trekhaak onder mijn auto met een zevenpolige contactdoos, nu wil ik de contactdoos vervangen door een 13-polige.
In het zekeringenkastje achter in het koffer zit een stekker op de zekeringen houder.
Is het nu zo dat ik de huidige stekker eruit kan trekken en de 13 polige erin kan steken zodat alles weer werkt?
Ik vraag dit omdat er een mistachterlicht op de caravan moet komen en dat ik de constantstroom gebruik voor de koelkast onderweg.

Groeten John.

creijenhoek

Geplaatst door creijenhoek (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

astraatje735 (0), 19 jaar geleden

Hoi John,

kijk even naar deze link. De wetgeving omtrent dat mistachterlicht is weer een op zijn Hollands vaag te noemen...

Je moet even kijken naar gewicht en bouwjaar van je caravan. Ik zelf heb een oudere caravan zwaarder dan 750 Kg en hoef hem dus NIET te monteren.... ik dacht ik meld het je even, voordat je misschien onnodig gaat sleutelen....

http://www.rdw.nl/cgi-bin/search/redir.p...

suc6

Hans4045 (0) PRO, 19 jaar geleden

Het geheel moet op nieuw geprogameerd worden met een afstelkast.

Hans

pe3hmp (0) PRO, 19 jaar geleden

Ja de wetgeving is weer lekker wazig, het is ook namelijk niet verplicht een mistachterlicht aan te hebben als het zicht minder dan 50 meter is, oldtimer auto's hoeven ook geen mistachterlicht te hebben.

Caravans boven de 750 kilo en voor een bepaald jaartal hebben ook weer een uitzondering, maar hou er maar alvast rekening mee dat in de toekomst die caravans er ook aan moeten geloven.

Je kunt de constante 12 volt schakelbaar maken met een relais aangesloten op je mistachterlicht van de auto en daar het mistachterlicht van de caravan/aanhanger op aansluiten, op die manier hoef je niet alles te vervangen

creijenhoek (0), 19 jaar geleden

Mark,

Heb jij een schema van jou verhaal ik snap niet goed wat jij bedoeld
Graag even een berichtje terug.

Groeten John.

pe3hmp (0) PRO, 19 jaar geleden

Op de kleine stekker(7 polig) zit een draad waar constant 12 volt opstaat, als je deze draad onderbreekt en via de contacten van een relais laat schakelen heb je dus een schakelbare 12volt op de 7 polige stekker van de trekhaak, de relais spoel sluit je dan aan op het mistachterlicht van de auto, op die manier wordt het relais aangestuurd als jij het mistachterlicht aanzet van de auto, vervolgens staat er dan pas 12 volt op de draad van de trekhaak, die draad gebruik je dan weer om het mistachterlicht van de caravan of aanhanger van 12 volt te voorzien.

Op die manier hoef je niet alles om te bouwen naar de grote stekker.

creijenhoek (0), 19 jaar geleden

Bedankt Mark,
Maar ik heb voor de caravan ook een 12 volt aansluiting nodig ( koelkast).
Is het soms mogelijk om de draad van een achterlicht links of rechts te gebruiken?
Het betreft een astra-H met dunne bedrading en een module.

Groeten John.

pe3hmp (0) PRO, 19 jaar geleden

Het probleem is dat Almachtige alwetende wetgever (voel de ironie) wilt hebben dat je vanachter het stuur je mistachterlicht aan en uit kunt schakelen (ook die van de aanhanger/caravan) een simpele schakelaar in de caravan mag dus niet, in theorie zou je de achterlichten bij elkaar kunnen verbinden en het overgebleven achterlicht draadje schakelbaar maken, maar ik vrees dat daar de bedrading absoluut niet op is berekend dus dat zou ik niet doen.

Mark

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.