Opel Frontera: Vreemd metaal-op-metaal geluid bij stationair

Bouwjaar: 2000

Ik heb een Frontera-B 2.2TDI. Bij stationair draaiende motor hoor ik als ie warm is een metaal-op-metaal (tikkend)geluid. Het lijkt soms alsof een grote ring los is en tegen iets anders aan rammelt. Het is zeker niet de dynamo, waterpomp, enz. gecheckt zonder multisnaar. Het geluid lijkt te komen vanaf de uitlaatzijde. Bij gasgeven verdwijnt het geluid (althans zo lijkt het, misschien door motorgeluid overtroefd). Verder rijdt ie prima (motorisch en versnelling(automaat) oke). Heeft iemand een idee.

Delapatte

Geplaatst door Delapatte (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Frontera? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

roykejanssen (0), 18 jaar geleden

in D ook? en dan met de voet op de rem beeetje gas erbij??

Delapatte (0), 18 jaar geleden

In alle automaatstanden (P,R,D,enz) Gasgeven dan wordt het minder. Ca 2maand geleden is automaatfilter vervangen en remband gesteld. Ik twijfel of de juiste automaatolie erin is gegaan (zou sps2012 moeten zijn) of maakt dat weinig uit. Heb ook de 2 slangverbindingen van de automaat naar radiateur vervangen een ervan lekte rode olie. Het is geen zwaar geluid, maar hoog metaalachtig (klinkt als: rammelende ring tegen metaal) het ene moment iets minder (dus niet continue). Op snelheid merk ik niets, alleen bij filerijden hoorbaar. Heb zelf geen idee waar ik zou moeten zoeken. De Opelgarage suggereert de balansas (maar daar twijfel ik aan).

mvdkant (0), 18 jaar geleden

niet toevallig een loszittend hitteschildje?

groet,
martin

roykejanssen (0), 18 jaar geleden

is dat geluid ontstaan met het vervangen van de filter, vlak erna ???

Delapatte (0), 18 jaar geleden

Nee pas na ca 2 maanden. Wel na vevanging van de lekkende slang (koeling automaatolie) naar de radiator. Heb 'm vandaag op de brug gehad en het geluid komt van achter de motor, tussen de automaat en de motor (groot tandwiel waar de startmotor ook mee verbonden is). Sorry, weet niet zo goed de juiste benamingen. Er zit een inspectieklepje waarachter je het tandwiel (een beetje) kan zien. Dus het is niet de motor en/of de versnellingsbak. Rijden/draaien/schakelen doet ie prima. Starten gaat ook goed. Kan dat veel kwaad als het daar vandaan komt?

Willem12089 (0) PRO, 18 jaar geleden

Het kan van de koppelomvormer komen, Die zit aan het door jouw beschreven vliegwiel bevestigd.

Dat zou dan wel kwaad kunnen.

Willem

Delapatte (0), 18 jaar geleden

Ben inmiddels met de auto op vakantie geweest (met caravan) en heb ondanks het geluid het er maar op gewaagd. Zo'n 4000km op de teller erbij gereden. Het geluid is niet minder maar ook niet meer geworden. (Niet zo verstandig natuurlijk). Door jullie reacties (mijn dank daarvoor tot zover) kom ik steeds dichter bij de locatie van het probleem. Het zou inderdaad de koppelomvormer kunnen zijn. Vraag is of dat een zware klus is en een dure reparatie gaat worden (enig idee hoe duur een nieuwe koppelomvormer kost?). Heb nogmaals op een brug voor de zekerheid geluisterd en het geluid komt beslist niet waar de vul/aftap zit van de automatenolie.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Frontera of stel zelf een nieuwe vraag.