Opel Astra: water op de vloer

Bouwjaar: 2001

Even een vraag. Vorige week deed ik de ontdekking dat de vloerbedekking doorweekt was. Het gaat om de vloer achter de bestuurdersstoel, dus waar de passagier achter de bestuurder de voeten plaatst.

Nu heb ik wel een vermoeden van wat het kan wezen, maar wil het hier toch even in de groep gooien. Het water is gewoon schoon water al ruikt het wel wat door het schuim waar het vermoedelijk al een tijdje inzit.

Het gaat om een Astra Station Y20DTH met airco. Onder de bestuurdersstoel zit een ventilatiekanaal. Kan het zijn dat het condensvocht van de airco daar uit kan komen en zich verzamelt heeft onder de vloermat? Ik heb namelijk voor deze koele periode de airco regelmatig aan gehad, maar nooit buiten iets van condenswater gezien (daar ook niet altijd op gelet trouwens).

Op dit forum lees ik allerlei berichten hierover, maar vind het zo raar dat het achter de bestuurdersstoel is. Aan de rechterkant van de auto is alles droog. Ook is de regenwaterafvoer in orde en de rubbers ook.

Zou het inderdaad een verstopping van de airco kunnen zijn is mijn vraag, of zou het ook het 'gewone' ventilatiesysteem kunnen zijn. En is het bij iemand bekend of dat dan wel vaker via deze opening in het interieur komt? Misschien is dit het laagste punt in het systeem?

Ben heel benieuwd naar de mogelijke reacties. Alvast bedankt.

StoomRobert

Geplaatst door StoomRobert (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Astra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

16 Reacties

pe3hmp (0) PRO, 18 jaar geleden

het ventilatiekanaal wat je ziet is gewoon van de verwarming, het zou kunnen dat wanneer je de airco gebruikt er daar condensatie op ontstaat aan de buitenkant omdat warme lucht meer vocht kan bevatten als koude lucht.

StoomRobert (0), 18 jaar geleden

Dat zou natuurlijk ook kunnen. Maar dan lijkt me een wateropbrengt van enkele liters wel veel. Daarbij zou ik het dan rechts ook moeten hebben? Daar is het helemaal droog namelijk.

Hans4040 (330) PRO, 18 jaar geleden

Condenswater van de airco moet afvloeien naar buiten.
Er zit waarschijnlijk een afvoerkanaal verstopt.
ff chekke.

mvg,
Hans.

pe3hmp (0) PRO, 18 jaar geleden

Hmm, inderdaad vreemd, maar zoals Hans ook opmerkt als het maar in een van de kanalen zit zou de afvoer van de airco wel eens dicht kunnen zitten

StoomRobert (0), 18 jaar geleden

Morgen ga ik toch de motorolie laten vervangen en dan zal ik direct vragen of er naar de condensafvoer gekeken kan worden. Mocht iemand nig een andere oorzaak weten, dan graag een reactie. Zal morgen in elk geval laten weten wat de 'uitslag' is. In elk geval heb ik ondertussen met doeken de boek onder de vloerbedekking weer redelijk droog. Nog wat vochtige plekken in het schuim, maar de vloerbedekking zelf is weer droog.

StoomRobert (0), 18 jaar geleden

De airco is alleen optisch gecontroleerd vandaag. De expert was op vakantie. Op de brug laten draaien en er kwam keurig water uit de afvoer.

Volgens de garage kan er ook ergens anders wel een lekkage zijn, maar dan moet de airco worden afgeperst.

Mocht iemand nog een idee hebben, dan hou ik me aanbevolen. Zelf hou ik het voorlopig in de gaten en zal als de boel helemaal droog is ook de tuinslang op de auto zetten... Als dat het niet is, dan zet ik de airco veelvuldig aan en wacht dan af wat er gaat gebeuren.

Voor nu bedankt voor de reacties en het meedenken.

StoomRobert (0), 18 jaar geleden

Aanvulling. Waarschijnlijk toch wel de airco. Doordat hij vandaag een half uur heeft gedraaid, kwam er toch weer wat vocht op de vloer te voorschijn (mat is omgeklapt om de bodemplaat in de gaten te houden).

Na de vakantie dus maar even naar de airco-man die het checken kan.

pe3hmp (0) PRO, 18 jaar geleden

het enige andere wat ik kan bedenken is dat de verwarming lekt, maar dan zou het naar iets anders moeten ruiken dan water.

StoomRobert (0), 18 jaar geleden

Daar had ik ook al aan lopen denken. Echter alle vloeistofpeilen zijn goed. En heel treffend dat na het gebruik van de airco (sinds 2 à 3 weken) vanmorgen er weer een klein straaltje water in de auto liep.

pe3hmp (0) PRO, 18 jaar geleden

wellicht de airco uitgang gedeeltelijk verstopt oid, vreemd.., overigens heb ik bij mijn airco nog nooit erens water gezien dus waar die uitgang zit ?

Alex218 (0) PRO, 18 jaar geleden

@ Mark P; 9 van de 10 auto's hebben die bij het schutbord aan de passagierszijde zitten.

@StoomRobert; Misschien is het condens van het systeem in de auto. Afwatering niet goed of onjuist gebruik.. Als het slangetje aan het kachelhuis niet goed aansluit lekt hij een deel via het slangetje naar buiten en een deel blijft binnen en lekt via je kachelhuis in je interieur.

StoomRobert (0), 18 jaar geleden

Ik heb die afvoer zien zitten vanmorgen. Zit inderdaad rechts van het midden bij het schutbord, is een zwart slangetje. Komt bij de Astra G boven de balk van het (sub)frame uit en het water valt dus niet rechtstreeks op de grond. Het verzamelt zich daar dus in eerste instantie.

Wat jij zegt Alex lijkt mij ook het geval. Bij normale verwarming/ventilatie gaat alles goed. Gedeelte van de afwatering gaat blijkbaar wel naar buiten, maar een ander gedeelte niet.

Hou het eerst nog even in de gaten. In elk geval bedankt voor je reactie!

StoomRobert (0), 18 jaar geleden

Na lange tijd weer een aanvulling op mijn originele bericht. Tijden de airco niet aan gehad, maar toch was de vloer links achter weer nat. Niet zo heftig als eerder. De garage heeft gekeken en kan niets ontdekken aan de airco en ventilatiekanalen. Alles is kurkdroog wat dat betreft. Men gaat ervan uit dat er toch ergens een lekkage moet zijn, alleen... bij het uitwendig natmaken van de auto gebeurde er ook niets.

Ondertussen heb ik via de mail met nog een Opelrijder contact die exact hetzelfde probleem heeft. Mijn vraag is dan ook of iemand vaker heeft gehoord van lekkage achterin een Opel Astra Station. In mijn geval wordt de vloer achter de bestuurdersstoel nat. Waar zou er een lek kunnen zitten en hoe kom je daar achter?

Met de garage is afgesproken om de airco voorlopig niet te gebruiken, de vloer met kranten goed te drogen en een paar fikse regenbuien af te wachten. Gebeurt er niets en blijft de boel droog, dan nog eens de waterslang op de auto te zetten (van onder naar boven) en als laatste dan alsnog te kijken of het euvel van de airco afkomstig is (laatste voert gewoon keurig het vocht naar buiten af).

Mocht iemand een idee hebben, dan hoor ik dat graag. Alvast bedankt voor het meedenken.

patje kadettje (0), 18 jaar geleden

je zou bijna zeggen dat het via de deur komt.
Achter je deurbekleding zit folie of schuim op de deur geplakt,dit moet het regenwater wat in de deur loopt uit je interieur houden.Als de folie stuk is (bijvoorbeeld als er eens een nieuw ruitje in is gezet en er is geen nieuwe folie gemonteerd) loopt het zo over je dorpellijsten op je tapijt
kijk eens of er na een fikse regenbui geen nattigheid op je kunststof dorpellijst ligt.
Is maar een ideetje hoor maar het komt bijvoorbeeld bij een Skoda Fabia zeer regelmatig voor.

hensje (0), 17 jaar geleden

Ook ik zit met een hardnekkig waterprobleem, onder de mat op de bestuurdersplaats (astra station bouwjaar 1996). Dacht dat het onder de deurrubber doorkwam dus heb deze eraf gehaald en met vaseline ingesmeerd en weer bevestigd. Ook folie achter deurbekleding gecontroleerd en opnieuw afgetaped. Help allemaal niet. Tijdens hevige regenbuien in Schotland kwam ik erachter dat het plafond bij de voorste deurstijl nat werd. Water komt dus door de deurstijl naar beneden. Denk niet dat het via de voorruit komt want de vochtplek zit niet direct achter de voorruit maar iets meer naar achteren. Zou het kunnen dat de bevestiging van de dakreling op het dak lek is? Weet iemand hoe ik dit kan controleren? Dat zou ook bij StoomRobert wel eens het probleem kunnen zijn maar dan de middenstijl.

StoomRobert (0), 17 jaar geleden

Bedankt voor het meedenken Hensje. De afgelopen maandan heb ik de airco bewust niet gebruikt, maar de arko (alle ramen kunnen open). Zoals je ongetwijfeld hebt gemerkt, hebben we best wat regen gehad. Dat was dus een goede test om de waterdichtheid van de auto te testen. Als klein kind door plassen gereden enz.

Je voelt hem al aankomen denk ik, maar de auto is dus wel waterdicht. De vloer was droog en is nog steeds droog. Ik heb dus toch het vermoeden dat er iets niet goed zit in de condensafvoer van de airo. Maar omdat ik daar eigenlijk geen kosten aan wil hebben en het met arko ook wel bevalt, laat ik de airco gewoon uit. Dan is het probleem over, heb ik geen onderhoudskosten aan de airco en scheelt het brandstof.

Bedankt voor de reacties allemaal.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Astra of stel zelf een nieuwe vraag.