Opel Vectra: witte rook, moeilijk starten, stationair onregelmatig draaien

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Diesel, Motorcode: x2.0dth

In 2005: soms moeilijk starten : verstuiverringen laten vervangen hoewel blijkbaar niet opgelost. Slecht starten erbij genomen omdat enkel bij sommige buitentemperaturen ( bij vriesweer en +10 geen probleem). Later hier gelezen dat dit door software komt ( niet voorgloeien bij bep. temperatuur).
Begin 2008 software laten aanpassen voor voorgloeien. Geen probleem meer met starten maar dan schudden motor bij starten opgemerkt ( eerst geweten aan koude weer) maar dit verergerde stilaan. April 2008: moeilijk starten, onregelmatig draaien + hevig schudden, witte rookwolk en geen vermogen. Bij wegrijden schijnbaar geen probleem meer en rijdt goed. EGR laten reinigen en raad gekregen om produkt bij diesel te kappen om verstuivers te reinigen, probleem gedeeltelijk opgelost, symptomen iets minder. Probleem blijft maar eenmaal rijdend schijnbaar geen probleem, trekt goed op. Naar garage voor eventueel andere gloeiers: gloeiers nog Ok, verstuivers aangedraaid: nihil, verstuiverringen vervangen: nihil, verstuivers vervangen: nihil. De garagist zegt nu dat het dan waarschijnlijk de brandstofpomp is, maar in 2006 brandstofpomp vervangen bij +/-208.000km, thans 250.000 km. Voordat ik de auto binnenbracht reed hij schijnbaar nog goed, alleen problemen bij het starten ( moeilijke start, witte rook en schudden motor ), nu werd er aan gesleuteld en vanalles uitgeprobeerd en zou de brandstofpomp al drukverlies hebben. Mij lijkt het onwaarschijnlijk dat de brandstofpomp stuk is 1 omdat ze pas in 2006 vervangen werd en 2 omdat de auto normaal rijdt en optrekt. IK moet nog wel eens vragen of de garagist foutmeldingen heeft uitgelezen.
Ik heb hier gelezen:
-dat wanneer de EGR klep open staat dit witte rook geeft, maar het onregelmatig stationair draaien dan ?
- lekolieleiding? zou oorzaak witte rook kunnen zijn
- bij vervanging EGR klep zou de software moeten gereset worden. Is dit ook bij reiniging ?
Mijn vraag: Hebben deze symptomen ( moeilijk starten, witte rook en onregelmatig draaien) met elkaar te maken of kunnen er 2 of 3 aparte problemen zijn? Kan het onregelmatig draaien te maken hebben met software aanpassing voor voorgloeien ( begin onregelmatig draaien, witte rook was er al voordien ook)) en zoja kan dit dus ook softwarematig opgelost worden of is er erger aan de hand ( brandstofpomp was een gereviseerde )? Is er mogelijk compressieverlies?

chrisk

Geplaatst door chrisk (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Opel Vectra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

venedijk (0) PRO, 15 jaar geleden

nog nooit compressieverlies meegemaakt bij deze motoren, ook niet met heeeeeel veel kilometers

chrisk (0), 15 jaar geleden

Dank voor je antwoord, ik dacht ook al dat dit niet waarschijnlijk was. Vandaag langsgegaan bij de garagist ( opel dealer), volgens hem kan het niet anders dan de brandstofpomp zijn die niet genoeg kracht meer geeft om de diesel aan te zuigen, de rest werd allemaal gechekt en er waren geen foutmeldingen uit te lezen. Ik laat de brandstofpomp testen en eventueel vervangen. Wordt vervolgd.

venedijk (0) PRO, 15 jaar geleden

Als het opvoer gedeelte van de brandstofpomp niet meer ok is, is het ook mogelijk een universele elektrische opvoerpomp te monteren die over het contact ingeschakeld wordt.. scheeld een hoop geld!!

chrisk (0), 15 jaar geleden

ik leg het voor aan mijn garagist, horen wat die ervan zegt.

JoeNeL (0), 15 jaar geleden

Is er destijds een gereviseerde brandstofpomp ingegaan of een echte nieuwe?

chrisk (0), 15 jaar geleden

ik ben niet zeker, ik vermoed een inruilexemplaar.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Opel Vectra of stel zelf een nieuwe vraag.