Peugeot 406: 406 storing emissie en storing katalysator

Bouwjaar: 2001

Ik heb een 406 2.0 16v familiale uit 2001 met 116000 KM
Soms bij het starten met een koude motor, voelt het alsof alle cylinders niet goed meedoen. De auto schud en trilt een beetje.
Zelfs na wat gasgeven verandert er niets aan het gedrag.
Even hierna verschijnt de melding "storing katalysator" en ook daarna "storing uitlaatgas". Gedurende de heletijd knippert het oranje motormanagment lampje op het dashboard.
Als de motor goed warm is verdwijnt het onregelmatige lopen maar de storing uitlaatgas blijft af en toe komen. En het oranje lampje blijt knipperen.
De bougies zijn vervangen maar de ouden zagen er nog redelijk uit naar mijn mening.
De dealer zei we beginnen met de bougies en daarna zien we wel verder. Maar het probleem blijft en als ik zo alles blijf vervangen is straks de hele motor nieuw. Tevens vraagt deze steeds 50 euro voor het uitlezen dus op deze mannier gaat dat handen vol geld kosten.
Kan ik zelf ook de storingcodes uitlezen? Of waar vind ik een uitleg van alle achterliggende redenen van een storing melding?
Bestaat er zo'n site of document?
Op die manier kan ik mijn eigen kennis wat in de strijd gooien.

Hopelijk heeft iemand een idee

markies33

Geplaatst door markies33 (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

7 Reacties

harry4203 (535) PRO, 19 jaar geleden

weet u ook wat voor storing ie bij de dealer aangaf? motoren gaven in het begin wel eens problemen met de klepstoters, maar ik neem aan dat ie het bij u 116000km goed gedaan heeft?

markies33 (0), 19 jaar geleden

Ja, het was iets in de trend van "haperende ontsteking in meerdere cilinders of in onbekende cilinder"
Ik heb hem nog niet de volle 116000 Km, maar het probleem is van de laatste tijd.

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Bobine, stuk.En nieuw programma laten zetten in de computer, is er speciaal voor dit probleem ,en uitlezen en wissen via EOBD anders verdwijnt de storing niet geheel.Eventueel kun je ook nog een 1/2 liter atf olie bijvullen om de klepstoters te reinigen, en na ongeveeer 1000 km aftappen.

markies33 (0), 19 jaar geleden

Nu is het lampje weer uit gegaan en geeft hij geen storingen meer. Kan een bobine af en toe stuk/slecht zijn of is hij eenmaal stuk dan altijd stuk?
Wat die olie betreft kan ik dat gewoon ergens ophalen? atf-olie zegt mij namelijk niets. (merk/naam/soort)
Wat de bovengenoemde oplossing betreft: Doet de peugeot dealer het automatisch op deze manier of moet ik het hele verhaal er expliciet bijvertellen, zodat de reparatie goed gebeurt?

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Reken niet te veel op dingen die automatisch gebeuren, ook bij Peugeot dealers zitten nog maar weinig mensen die echt verstand en gevoel voor motoren en techniek hebben en daarbij ook nog weten waarover ze praten, en in staat zijn om zelf oplossingen te bedenken.ATF is automatische versnellingsbak olie, dit gooi je er in vanwege de reinigende werking.Wat betreft de bobine is het een samenspel van factoren die de werking van de bougie's "want daar gaat het om" beinvloeden en als daarbij de bobine in één, meestal twee, cilinders niet voldoende presteert je problemen krijgt met het lopen,de rest van het motormanagement daar op reageert en het alleen maar erger maakt.Doen nou die 2 bougie's wel direkt goed mee blijft dat zo en blijft de motor voor het gevoel goed lopen alleen, wanneer zal zich dit herhalen...

markies33 (0), 19 jaar geleden

Is er maar een soort automatische versnellingsbak olie of moet ik rekening houden met wel of niet synthetische olie (zodat ik niet een "verkeerde/slechte" reactie krijg met de olie wat er nu al in zit)?
In het onderhouds boekje van de auto staat dat er in een automatische versnellingsbak uitvoering van een 406 "ATF 4HP20-AL4" hoort. Is dit dan goed te gebruiken?

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Ja,doe dat maar.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum