Peugeot 306: Bonk rechtervoorwiel bij gaten in de weg

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

Hallo allemaal,

Sinds enige tijd heb ik last van een bonk in het onderstel, met name rechtsvoor. Het was voornamelijk te horen op slechte wegen, kinderkopjes e.d. Daarop heb ik de stabilisatorstangetjes vervangen en daarmee is het geluid op slechte wegen weg. Op rechte slechte wegen bedoel ik dan, want als er een gat of een grotere oneffenheid is waar mn rechterwiel in rijdt, dan hoor ik steeds een soort bonk. Het heeft niks met sturen te maken, en ook niks met inveren bij bv een verkeersdrempel.
Nu heb ik de draagarmlagers bekeken (kan het uberhaupt daarvan komen? Want hij spoort verder prima, zwabbert niet, stuurt niet vaag etc) en op de achterste draagarmrubber van het rechtervoorwiel zit maximaal 1 mm speling. Vrijwel niet dus. Zou dit de oorzaak van dat geluid kunnen zijn? Verder hebben de stuurkogels ook geen speling en heeft de fuseekogel maximaal een mm speling (verticaal) als ik echt kracht zet met een grote schroevendraaier.
Verder zag ik ook dat één van de drie bouten waarmee de veerpoot vast zit niet pakt en doldraait, die zit dus eigenlijk los. Zou dit nog een oorzaak kunnen zijn of zit hij met de andere twee bouten goed genoeg vast?

Alvast bedankt, ik ben erg blij met alle suggesties!

Vouwfietsbel

Geplaatst door Vouwfietsbel (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 306? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Jaap A (0), 11 jaar geleden

Michiel,

De bevestiging van een schokdemper kan idd geluid maken er komt best veel kracht op bij in en uit veren daar zou ik eerst naar kijken voor je verder gaat zoeken.

Jaap

Vouwfietsbel (0), 11 jaar geleden

Bedankt voor je antwoord. Het klinkt wel logisch natuurlijk...

Ook iets geks, ik heb de drie bouten in de veerpoot aan de linkerkant ook extra aangetrokken, want deze zaten niet heel vast. En nu heb ik bij naar links sturen een tikkend/schurend geluid thv deze voorpoot komen. Maar hij roteert toch over het lager, vind het ook heel raar dat ik dan nu geluiden krijg bij het vaster zetten van deze bouten.

Brum1467 (0), 11 jaar geleden

Een millimeter speling op een fuseekogel of draagarmlager is voldoende om een bonkend geluid te krijgen. Deze speling zal ook snel verergeren. Echt grote kans dat dit de oorzaak is. Draagarm vervangen dus.

Vouwfietsbel (0), 11 jaar geleden

Dankjewel. Kan ik dan één kant vervangen?

Brum1467 (0), 11 jaar geleden

Dat kan, maar de kans is groot dat je na het vervangen van de draagarm moet uitlijnen. Daarom zou je kunnen overwegen beide kanten te vervangen. Ligt natuurlijk ook aan de verdere staat van de auto en hoe lang je er nog mee wilt blijven rijden.

A_A (0), 11 jaar geleden

Hoe kun je bepalen of dit geluid uit je draagarm komt of het veerpootlager?

Geluid komt ook bij onze 206 en vandaar, of beneden of boven. Het geluid is wel erger geworden na het vervangen van de aandrijf assen waarbij de fusee's natuurlijk los geweest zijn.

Vouwfietsbel (0), 11 jaar geleden

De speling op de fusee rechts leek meer te zijn dan eerst. Ik denk dat het daar vandaan komt, donderdag ga ik beide draagarmen vervangen, dan neem ik aan dat het weg is!

Vouwfietsbel (0), 10 jaar geleden

Geluid is weg!

A_A (0), 10 jaar geleden

Goed bezig Michiel!

Hans4040 (330) PRO, 10 jaar geleden

@Arjan, prijzen noemen is niet relevant.
tekst daarom aangepast.

@michiel, bedankt voor de feedback.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 306 of stel zelf een nieuwe vraag.