Peugeot 309: Brommend geluid in bochten naar links

Bouwjaar: 1986, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1294 cc

Hallo,

Bij het gebruik maken van de zoekfunctie vond ik al vergelijkende problemen, maar ik kom er toch nog niet helemaal uit. Tijdens bochten naar links is een behoorlijk harde brom hoorbaar. Dit geluid vertoont zich pas bij een snelheid van ongeveer 40 km/h of harder.
Bij de garage zei men dat de linker aandrijfas vervangen moest worden. Dit is gebeurt, al moet ik wel zeggen met een as van de sloop. Het probleem is echter gebleven. Bij rechtdoor rijden vernam ik nooit iets, nu meen ik de laatste dagen toch heel licht diezelfde brom te horen, maar zeker weten doe ik het niet. Het geluid blijft overigens als ik de koppeling intrap.

Waar kan dit aan liggen? Kan het toch weer met de aandrijfassen te maken hebben? Of met lagers? Als ik de wielen ronddraai hoor ik geen vreemde geluiden. Dat de as van de sloop het zelfde mankement zou hebben lijkt me sterk, omdat er aan het geluid niets veranderd is.

Wel is er een 'knokgeluid' bij gekomen. Bij bochten (zowel naar links als rechts) is af en toe een knok te horen. Het blijft overigens elke keer bij 1 knok en niet meerdere achter elkaar.

Om het geluid te verduidelijken heb ik een weg met veel (lange) bochten naar links opgezocht en geprobeerd het geluid op te nemen met mijn digitale camera. Dit is [url=http://home.hccnet.nl/g.r.klunder/Geluid...]HIER[/url] te beluisteren.

Daarnaast vraag ik me nog even wat af. Als ik de auto opgekrikt heb en de wielen heen en weer beweeg (dus niet ronddraai, maar van links naar rechts) hoor je een ratelend geluid. Is dat normaal? Ook dit geluid heb ik even opgenomen ter verduidelijking: [url=http://home.hccnet.nl/g.r.klunder/Geluid...]HIER te beluisteren[/url] (de klap die af en toe te horen is stelt niets voor, dat is de uiterste stuurbeweging).

Wie heeft er raad? Bij voorbaat dank!

Maarten84

Geplaatst door Maarten84 (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 309? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

Averdonk (0) PRO, 17 jaar geleden

Wiellager defect. Dit zijn dubbel uitgevoerde lagers ( 2 lagers in 1 huis ) waarvan er 1 defect is. Oplossing: complete lager (laten) vervangen. Lager kost +/- 70,- euro.

Maarten84 (0), 17 jaar geleden

Hallo Averdonk, bedankt voor de reactie! Het gaat hier om het lager aan de linkerzijde neem ik aan?

Averdonk (0) PRO, 17 jaar geleden

Da's maar de vraag. Je zult een goed luisterend oor nodig hebben. Meestal is het wel te horen als je de wielen rond draait met de handen als deze vrij hangen. Die met het meeste bijgeluid moet je hebben...........

Maarten84 (0), 17 jaar geleden

Aj..dat wordt dan nog lastig. Ik heb de boel net weer eens opgekrikt en de wielen rondgedraait. Het enige wat ik hoor is een heel licht aanslijpend regelmatig geluid wat mij eerder aan de remschijf doet denken (of zou dat toch het lager zijn?). Dit is aan beide kanten evenveel.

Heeft u, of iemand anders, ook een idee of dat ratelend geluid bij stilstaand sturen normaal is?

Averdonk (0) PRO, 17 jaar geleden

Nou ja, wat heet lastig. 'n Paar dagen geduld kan vanzelf de oplossing geven. Gewoon rijden en het lawaai zal vanzelf meer worden zodat het makkelijker wordt om de goede kant te vinden. Je hoeft niet bang te zijn dat het lager vast loopt. Dat je het nu nog niet kunt horen komt omdat het lager niet belast wordt door het gewicht van de auto.
Wat betreft het andere geluid: die is iets lastiger: ik vermoed een stuurkogel of 'n fusekogel, maar weet natuurlijk niet welke kant. Hierbij kan 'n hele oude truuk helpen: Neem 'n lange schroevendraaier ( 50 - 70 cm. lang) of 'n lange metalen pen en gebruik deze net als 'n arts als sthetoscoop. 100 % zeker dat je de oorzaak vind.

succes.

ivo4682 (0), 17 jaar geleden

Als ik jouw was zou ik het probleem rechts gaan zoeken en niet links want naar een bocht naar links doe je rechter kant extra belasten en maakt die dan een zoemend geluid dan is het wiellager en maaktdie een ratelendgeluid dan is het de aandrijfas

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 309 of stel zelf een nieuwe vraag.