Peugeot 309: Dynamo

Bouwjaar: 1989

Heb sinds een week problemen met het laden van mijn accu. ben van plan om dit weekend de dynamo eraf te halen en na te kijken. Mijn accu is goed want na 10 uur op de accu lader daalt de laadstroom onder de 1 ampere en rijd de auto weer 2 dagen. Na 2 dagen heb ik zelfs tijdens het rijden te weinig vermogen om mijn verlichting en ruitenwissers te voeden. Ik heb de laadspanning gemeten en deze is 13.5 volt iets aan de lage kant maar dus niet geheel slecht. Met afgekoppelde accu zweeft de laad spanning tussen de 12.5 en 16.5V. De rust stroom van de auto is 200mA dus dit lijkt me ook geen probleem. Vermoed zelf dat de spanningsregelaar kapot is of versleten koolborstels. Het accu lampje werkt wel correct. Bij afgekoppelde accu brand de verlichting zeer zwak. Lijkt mij dus dat de dynamo niet genoeg laadstroom meer kan leveren maar dit moet ik nog even nameten.

Iemand nog tips voor het nakijken en reviseren van de dynamo.

Dgc

Geplaatst door Dgc (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 309? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

michaelluijendijk (0), 19 jaar geleden

Je kunt hem wel zelf openmaken.Als het alleen de borstels zijn kun je ze wel vervangenis het meer dan dat zou ik een gereviseerde halen.

succes
michael

harry4203 (500) PRO, 19 jaar geleden

klein adviesje, je kunt beter niet een accu afkoppelen bij draaiende motor.
zou inderdaad even de laadstroom conrtoleren.als dit goed is hoef je je dynamo er echt niet af te halen, en moet je het probleem toch in de accu of de bedrading van de auto zoeken.
iets wat ik gezien de redelijke laadspanning eigenlijk wel verwacht.
succes, harry

Dgc (0), 19 jaar geleden

Was al van plan om de massa weerstand nog even te meten.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 309 of stel zelf een nieuwe vraag.