Peugeot 106: Geluid versnellingsbak - druklager?

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.3i TU2J2

Mijn Peugeot 106 1.3 rallye uit 1996 (oude model) maakt sinds enige tijd een raar "huilend" geluid in het vooronder, alsof er metaal op metaal aanloopt. Het komt zeer waarschijnlijk uit de versnellingsbak of aandrijving.
Het komt voor als hij warm is, na een aantal kilometers snelweg.
Verder hoor ik het zowel met de kopelling opgekomen als ingedrukt. Bij het koppelen/ontkoppelen hoor ik een iets harder geluidje.
Het geluid neemt af als ik onder de ca. 2200 toeren kom, en wanneer ik een bocht maak. Verder voel ik het geluid/de frictie ook lichtjes in de pedalen.
Volgens een vriend van mij zou dit op een versleten druklager kunnen duiden, ik hoor echter van anderen dat dit het niet kan zijn als het niet weggaat bij het intrappen van de koppeling, en juist wel verdwijnt in de bocht. Iemand hier een idee?

Ook hoor ik alleen in mijn 5e versnelling, een hoge pieptoon, bijna vergelijkbaar met een aarde storing over je luidsprekers. Ik heb echter geen speakers aangesloten. Het geluid is weg zodra ik de koppeling intrap.
Volgens een vriend van mij zou dit op een versleten druklager kunnen duiden, ik hoor echter van anderen dat dit het niet kan zijn als het niet weggaat bij het intrappen van de koppeling, en juist wel verdwijnt in de bocht. Iemand heir een idee?

Chili

Geplaatst door Chili (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 106? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

hans4074 (0) PRO, 14 jaar geleden

Je verhaal klinkt op afstand redelijk verwarrend. Alsof zich 2 problemen voordoen?. Is het geen defect wiellager? Als het druklager defect zou zijn, dan zou je dit m.i. het meest horen bij ingetrapte koppeling en lopende motor = belast draaien van druklager. Kopp.pedaal in rust-stand zou dan een tjilpend geluidje kunnen geven, maar verdwijnen als je met je hand de koppelingsgaffel op de bak helemaal terugtrekt.
Het geluid in de 5e versnelling zou kunnen duiden op een defect lager of tandwiel in de bak. Mogelijk valt er iets aan de versnellingsbak-olie te zien als je dit aftapt en opvangt en kijkt of er een grijze waas in de olie zit.
Maar controleer eerst eens of er toevallig niet een wiellager defect is!

tu2j2 (0) PRO, 13 jaar geleden

Een late reactie, maar misschien nog wel handig voor een ander. Het komt regelmatig voor dat dit geluid word veroorzaakt door een drooggelopen steunlager van de rechter aandrijfas.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 106 of stel zelf een nieuwe vraag.