Peugeot 206: Klokkenverlichting doet het niet

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9

Hallo allemaal,

sinds kort ben ik het bezit van een peugeot 206 1.9D uit '99. Gister kwam ik er echter achter dat de verlichting van de klokken (snelheid-, temperatuur-, benzinemeter) het niet doet.

Het vreemde is dat alle overige verlichting het wel doet. Dashboardverlichting (kachel, blower, klokje, etc.) en controlelampjes (olie, airbag, groot licht, mistlicht, handrem) doen het allemaal wel gewoon. Dus ik vermoed dat ik op één of andere manier die verlichting heb uitgezet. Ik heb alleen het boekje niet en kan nergens een knopje vinden waarmee dit te dimmen of uit te zetten is.

Heeft iemand een idee of hier ergens een knopje voor zit? Of zou het gewoon een zekering zijn of een lampje wat stuk is?

Alvast bedankt.

Vr.gr.
Robin

oudenrjin

Geplaatst door oudenrjin (0) , lid sinds 13 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 206? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

hans4074 (0) PRO, 13 jaar geleden

Dimmer defect (links naast het stuur) of zekering F18 defect. Als de dimmer en zekering in orde zijn, moet je gaan denken aan het toeval = de verlichtingslampjes in het instrumentenpaneel defect.

oudenrjin (0), 13 jaar geleden

[quote=hans4074]Dimmer defect (links naast het stuur) of zekering F18 defect. Als de dimmer en zekering in orde zijn, moet je gaan denken aan het toeval = de verlichtingslampjes in het instrumentenpaneel defect.[/quote]
De dimmer kan ik dus niet vinden. Zit er op elke type 206 zo'n dimmer? Ik las in een ander topic dat er bij de nieuwe types twee knopjes op het instrumentenpaneel zitten. Ik heb er echter maar één. En naast het stuur zit alleen een verstelwieltje voor mijn koplampen.

Ik heb de zekeringen bekeken. Alle zekeringen lijken heel te zijn. Maar hoe vindt ik F18? De zekeringen zijn wel allemaal genummerd. Is dit dan gewoon zekering 18? Want die is heel..

Anders moet ik maar gewoon dat lampje vervangen. Ik begreep dat dat ook niet een hele moeilijke klus.

In ieder geval bedankt voor de reactie!

[url=http://img339.imageshack.us/i/0206201025...][IMG=http://img339.imageshack.us/img339/578/0...][/IMG][/url]

Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]

hans4074 (0) PRO, 13 jaar geleden

Het algemene 206 elektrische schema geeft in 1 schema 2 mogelijkheden aan: met of zonder dimmer, dus kan allebei en zal dan afhangen van uitrustings niveau.
Zekering F18 zal inderdaad 18 zijn. Meestal staat er in het klein een Fje + getal van de zekering op de zek.kast net onder de plaats waar de zek. in moet.
Het kan zijn dat de voorbereiding(bedrading) voor een dimmer er wél zit. Meestal zit er dan een soort doorverbindings-plaatje op de 2 draadjes of stekker (voor de dimmer is dit een bruine stekker met 4 aansluitingen, maar met 2 draadjes) waar dan later een dimmer op gezet kan worden = 1 kabelboom voor verschillende uitvoeringen. Misschien is er in jou geval iets met het doorverbindingsplaatje? Stekker eraf gefloept doordat je in die hoek bezig geweest bent? Als de voorbereiding er in zou zitten, zit dat meestal ook op die hoogte, dus haal de grote afdekplaatplaat onder de stuurkolom eens los en neem een kijkje. En anders de lampjes bekijken/vernieuwen.

oudenrjin (0), 13 jaar geleden

[quote=hans4074]Het algemene 206 elektrische schema geeft in 1 schema 2 mogelijkheden aan: met of zonder dimmer, dus kan allebei en zal dan afhangen van uitrustings niveau.
Zekering F18 zal inderdaad 18 zijn. Meestal staat er in het klein een Fje + getal van de zekering op de zek.kast net onder de plaats waar de zek. in moet.
Het kan zijn dat de voorbereiding(bedrading) voor een dimmer er wél zit. Meestal zit er dan een soort doorverbindings-plaatje op de 2 draadjes of stekker (voor de dimmer is dit een bruine stekker met 4 aansluitingen, maar met 2 draadjes) waar dan later een dimmer op gezet kan worden = 1 kabelboom voor verschillende uitvoeringen. Misschien is er in jou geval iets met het doorverbindingsplaatje? Stekker eraf gefloept doordat je in die hoek bezig geweest bent? Als de voorbereiding er in zou zitten, zit dat meestal ook op die hoogte, dus haal de grote afdekplaatplaat onder de stuurkolom eens los en neem een kijkje. En anders de lampjes bekijken/vernieuwen.[/quote]
Hij zal er bij mij dan inderdaad niet zitten. Ik heb ook even mijn zekeringkast losgehaald en volgens mij is zekering 18 prima. Die voorbereiding heb ik wel zien zitten. En ik heb alle stekkers maar even aangedrukt om zeker te zijn. Maar zekeringen zijn allemaal goed en dimmer ontbreekt. Dan zal het lampje gewoon de boosdoener moeten zijn. Morgen maar even die kap er af halen en even kijken.

Ter verduidelijking fotootje van mn zekeringkast bijgevoegd. Net buiten beeld van de foto zit een grijze "stekker". Dat zal dan de voorbereiding op de dimmer zijn.

[url=http://img46.imageshack.us/i/02062010260...][img]http://img46.imageshack.us/img46/7386/02...[/img][/url]

Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]

oudenrjin (0), 13 jaar geleden

Het bleken inderdaad de lampjes te zijn. Ik was eerst verbaasd dat toevallig die drie lampjes allemaal kapot waren, maar achteraf ook wel logisch; ze branden natuurlijk altijd (zodra de lichten aan zijn) en tegelijk. Zullen allemaal ongeveer dezelfde levensduur hebben dus zullen vlak na elkaar kapot zijn gegaan.

Kortom, verlichting doet het weer. Bedankt voor de hulp!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 206 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum