Peugeot Partner HDI: Koppeling slipt bij regen?

Bouwjaar: 2001

Hallo allemaal,

Sinds een paar dagen hebben wij met onze Partner het volgende probleem. Als het flink regent en je trapt het gas volledig in (maakt niet uit welke versnelling) dan schiet de toerenteller ineens een stuk omhoog. Als je het gas weer terugneemt dan wordt het toerental weer normaal. Het lijkt wel of de koppeling slipt, maar hij heeft nogmaar 65.000km gedraaid.
Bij droog weer is er niets aan de hand en kun je optrekken zo hard je wilt, maar er gebeurt niets vreemds.
Het is ook geen aquaplanning.
Iemand een idee?

Alvast bedankt,
Jaco

jawee

Geplaatst door jawee (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot Partner? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

jaap4744 (0), 19 jaar geleden

in ze 5 zetten linker been op de remhouden. rechter gas geven stik die dan is kopeling goed. kan ook handrem aan zetten werkt ook .sucses groetjes jaap.

oldtimer (0) PRO, 19 jaar geleden

Toch denk ik dat een paar nieuwe banden hier het probleem oplossen.

jawee (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor de tips, maar nu het volgende:

Behoorlijk balen, hij doet het nu ook bij droog weer.
Zouden het dan toch de koppelingsplaten zijn?
Ik heb gisteren wel de beschermkap aan de onderkant van de motor eraf geschroefd. De plaat zelf lag vol met olie, maar zover ik kon zien was dit gelekt bij het vullen (om de olievuldop was er ook behoorlijk gemorst) Ik heb dit allemaal schoon gemaakt, maar zover ik kan zien is er geen olie in de buurt van het koppelingshuis gekomen. Volgende week moeten we toch langs de garage, dus we laten hem daar in ieder geval even nakijken.
Tijdens het telefoongesprek met de garage vertelde de monteur dat het wel eens voorkwam dat de koppeling met 65.000 er al uitlag, maar alleen als er een "koppelingrijder" met de auto gereden had. Nou lekker dan.
Als iemand nog andere suggesties heeft dan hoor ik het graag!

vanzanten (0) PRO, 19 jaar geleden

als hij het met droog weer ook doet, is het zeker de koppelig die versleten is.

jawee (0), 19 jaar geleden

Zou het eventueel ook olie kunnen zijn die op de koppelingsplaten gedrupt is? Of bijvoorbeeld een lekke kering? Ik vind dat toch wel erg veel olie op de bodemplaat lag (zie ook verhaal hierboven) Maar zoals al gezegd ik kon niet zien waar het vandaan kwam. Waar moet ik specifiek naar kijken?

GOVA (0) PRO, 19 jaar geleden

Er is een bepaalde serie versnellingsbakken waarvan de primaire as van de versnellingsbak niet comform is, waardoor er versnellingsbakolie op de koppelingsplaat terecht komt met een slippende koppeling tot gevolg. Nieuwe primaire as zetten met nieuwe keerring en met nieuwe koppelingsplaat (niet koppelingskit) en probleem is opgelost. De dealer zal dit probleem wel kennen indien hij zijn nota's goed beheerd.
MVG

jawee (0), 19 jaar geleden

Nou, bedankt voor de informatie allemaal. Ik heb een afspraak voor volgende week met de dealer, dan gaan we maar eens kijken wat het kosten...
Ik laat nog wel horen wat de uitkomst is.

jawee (0), 19 jaar geleden

Vandaag bij de dealer geweest.
De motor lekt inderdaad een beetje olie, waarschijnlijk de kering aan de kant van het koppelingshuis. Dus dat lijkt de boosdoener. Er lag weer een klein plasje olie in de bodemplaat onder de motor en de hele onderkant van het koppelingshuis zit onder de olie, maar er zit niet echt veel olie in het koppelingshuis zelf. Het afdekplaatje aan de zijkant van het vliegwiel hebben we er even afgehad, het vliegwiel zelf is droog, maar de bodem van het huis is een beetje vettig.

Voorlopig rijden we er maar mee door, want hij slipt niet altijd. Als het erger wordt moet waarschijnlijk de kering en dan ook maar de koppelingsplaten e.d. vervangen worden.
Duur grapje.
Als iemand nog andere suggesties heeft dan hoor ik het graag, maar ik denk dat dit het wel is.

GOVA (0) PRO, 19 jaar geleden

Heeft u het olieniveau van de versnellingsbak gecontroleerd? Een lekkende keerring van de krukas kan volgens mij geen slippende koppeling veroorzaken. Toch denk ik nog steeds dat het versnellingsbakolie is. Hoeveel KM heeft de wagen trouwens ?

jawee (0), 19 jaar geleden

Heeft de versnellingsbak aparte olie bij deze auto?
Volgens de garage was het motorolie. Zoals hierboven al staat heeft de auto nog maar 65.000 km gedraaid.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot Partner of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum