Peugeot 206: p206 claxon werkt niet

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Diesel, Motorcode: dw8

Mijn claxon werkt niet en aangezien ik geen boekje bij de auto heb, weet ik niet welke zekering te controleren. Volgens informatie die ik op het internet weet te vinden moet het zekering 13 zijn in de zekeringkast in de motorruimte, maar daar staat geen nummering aangegeven. Heb alle zekeringen bekeken, maar heb geen defecte kunnen vinden.
Ook dient er een relais te zijn aan de onderzijde van de zekeringen op de printplaat, maar ik heb getracht de kast te openen, maar dit lijkt onmogelijk te zijn.
Ik heb inmiddels ook het stuurkolom open gehad. Er bevinden zich hier 2 draden (geel/groen en wit) die afkomstig zijn van de claxonbediening. Ik meet hier geen spanning, maar ze zijn verbonden met de BSI (waar dat ding ook mag zitten) zoals ik begreep, dus wat voor communicatie/signaal/spanning daarover gaat weet ik niet.

Ik heb ook op de claxon zelf gemeten, meet daar geen spanning als de claxon wordt ingedrukt.
Ook hoor ik geen geluid van het relais als ik de claxon indruk.

Enige adviezen voor dit raadsel, het was een afkeurpunt voor de MOT (engelse APK).

bedankt,

Michel

micheldeman

Geplaatst door micheldeman (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 206? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

hans4074 (0) PRO, 12 jaar geleden

Als je even de laatste 8 cijfers van het chassisnummer geeft, dan kan er door de peugeot-mensen gezocht worden op het juiste elektrisch schema in de hoop iets meer duidelijkheid te kunnen geven.

micheldeman (0), 12 jaar geleden

Natuurlijk, dit is:
40526318

Ik heb de bediening van de claxon vanaf het stuurwiel doorgemeten. Als ik op de schakelaar van het stuur duw, zijn de 2 eerder genoemde draden met elkaar doorverbonden. Als ik de schakelaar van het stuur weer loslaat meet ik een onderbreking. De stuurbediening voor de claxon lijkt dus hiermee te functioneren en kan denk ik uitgesloten worden als oorzaak.

Vreemd dat ik geen spanning op de 2 draden meet op de connector (afkomstig van de BSI?) waar de 2 draden op uitkomen van de bediening op het stuurwiel.

hans4074 (0) PRO, 12 jaar geleden

In de motorruimte zit ook een zekeringskast/doorverbindkast, de zogenaamde BM34. De zekering met nummertje F5 is de voeding via ingebouwt relais in de BM34 voor de claxon. De nummertjes van de zekeringen staan heel klein op de (grijze) grondplaat van de BM34.
Heb je zekering F5 gecontroleerd en gemeten of daar een permanente voeding = accuspanning op staat?
De 2 draden die uitkomen op de bediening van de claxon (stuurwiel) zijn genummerd op de draden. De signaaldraad heeft nummer 252 en loopt rechtstreeks naar de BM34. De andere van de 2 draden is de massa (meestal de groen-gele draad) Deze massa gaat rechtstreeks naar een massa-punt op de carrosserie.

micheldeman (0), 12 jaar geleden

Bedankt voor de hulp. Het lijkt te zijn opgelost.

Ik vond via het programma autodata uiteindelijk het overzicht van de zekeringenkast met daarin zekering nummer 5. Was uiteindelijk ook af te lezen op de grondplaat, ondanks de erg kleine cijfers. Zekering is goed en ook meette ik 12 volt spnning erop.
Door het overzichtsplaatje zag ik dat er een aantal componenten in de zekeringenkast ontbreken waaronder het relais voor de claxon. Door 2 contacten handmatig door te verbinden werkte de claxon. Probleem opgelost lijkt het. Nieuw relais halen en het zal wel weer werken.

Oorzaak:
Ik heb deze peugeot 6 maanden geleden van de sloop gered en er een nieuw motor ingezet. Al die tijd werkte de claxon niet, maar nu door de APK was/ben ik genoodzaakt de claxon te repareren.

Op het oppervlak van de zekeringenkast was overigens wel te zien dat er een relais gezeten moet hebben omdat dat deel relatief schoon was en erom heen vuil. Is waarschijnlijk op de sloop eruit gejoept voordat ik de auto meenam.

Dan nog een vraagje, ook de "engine running circuits relay" ontbreekt. Waar dient deze voor?

micheldeman (0), 12 jaar geleden

Ja hoor, is opgelost, tevens de overige 2 relais geplaatst. bedankt,
Michel

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 206 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum