Peugeot 106: Peugeot 106 (phII) piept met rijden

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.1 60 pk

Ik heb al een tijdje last van een hoog piepend, soms jankend geluid met rijden. Het geluid is erger als het kouder is. Als ik een tijdje heb gereden, pas na een kilometer of 20, wordt het geleidelijk aan minder.
Er is al verschillende malen gezocht naar dit probleem, maar alles oogt in orde. Als de wielen een tijdje hebben gedraaid, wordt het gepiep minder, of de motor nou warm of koud is. Het gepiep is er alleen met rechtdoor rijden, in de bochten hoor je niets. Je hoort het ook meer met gas geven en minder met gas loslaten. Het begint ongeveer met 40 km/h (daaronder, of met stilstaan hoor je niets). Iemand enig idee waar het aan kan liggen? Het geluid is afkomstig van het rechter voorwiel, of iets in die omgeving. De remmen lopen niet aan, dat is allemaal nagekeken.

homrin01

Geplaatst door homrin01 (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 106? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

cor van jaarsveld (0) PRO, 11 jaar geleden

Toch denk ik dat een remblok of de remschijf het geluid veroorzaakt. Als je (bij lage snelheid) de auto eerst zo veel mogelijk aan 1 kant en daarna aan de andere kant belast, zonder de rem aan te raken, en je hoort daarna niets meer?? wordt mijn idee bevestigd. Als je daarna weer de rempedaal hebt bediend? zal de piep weer terug komen. oorzaak kan zijn randen op de schijven (niet vlak). Deze glimmen je toe. Ook op een of meer blokken is een rand(je) te zien wat glimt.

kaleido 1 (965) PRO, 11 jaar geleden

Niet je dynamo lager of iets dergelijks , slappe snaar ?
Als het geluid zich voordoet , en je blijft gewoon gas geven , en je remt voorzichtig met je linker voet , en geluid verdwijnt , zit het in je rem.
Verdwijnt het niet op deze manier is het wat anders, zie eerste opmerking.

homrin01 (0), 11 jaar geleden

Dank voor de reacties. De remmen zijn vorig jaar vervangen voor, ik had toen nergens last van. Het probleem is een paar maanden geleden begonnen. De remmen zijn door 3 garages gecheckt op aanlopen, ook zijn onlangs achter de remcilinders vervangen (ook al komt het geluid van voor en heeft dat er waarschijnlijk niets mee te maken) en de remvloeistof. Ik heb zelf het idee dat het ligt aan de wiellager of ergens in de wielophanging, maar ik heb er verder weinig verstand van. Het gepiep is ontstaan nadat ik met mijn rechter voorwiel klem ben komen te zitten aan een grote steen met inparkeren die ik in de avond niet goed kon zien. Na veel wrikken is de auto wel losgekomen. Maar met rijden voel ik ook geen verschil met daarvoor, behalve dat geluid dus. Het wordt sindsdien steeds erger.
Voor de riem hetzelfde verhaal, die zit op goede spanning, ook nogmaals laten checken en dit was ook een jaar geleden (nog geen 10.000 kilometer mee gereden sindsdien), terwijl het gepiep een aantal maanden geleden is ontstaan, na dat klem zitten dus.

Ralf_Jensen (0) PRO, 11 jaar geleden

[quote=homrin01]Het gepiep is ontstaan nadat ik met mijn rechter voorwiel klem ben komen te zitten aan een grote steen met inparkeren die ik in de avond niet goed kon zien. Na veel wrikken is de auto wel losgekomen. Maar met rijden voel ik ook geen verschil met daarvoor, behalve dat geluid dus.[/quote]
Dan zou ik je aandacht eens vestigen op het rechter voorwiel. Kijk eens of je ankerplaat verbogen is!?
Heb je deze parkeerkunsten ook verteld bij die 3 garages?? Dan kunnen ze gerichter zoeken.

Succes

homrin01 (0), 11 jaar geleden

Ik heb uiteraard mijn parkeerkunsten vermeld, maar ik denk dat ik toch binnenkort wederom maar weer eens langs ga. Bedankt voor de reactie, ik zal de ankerplaat onder de aandacht brengen en zal laten weten als het probleem verholpen is, en waaraan dat uiteraard lag.

cor van jaarsveld (0) PRO, 11 jaar geleden

Het zou een wiellager of keerring kunnen zijn. Maar de kans op een piepend remblok is veel groter. Maar goed, ik heb ooit eens meegemaakt dat een kant van een aandrijfas niet met (molibdeen)vet gevuld was. Deze piepte ook, De zelfde situatie kan ontstaan doordat het vet op de lange duur is ontsnapt. bv door een gaatje of scheurtje in een afdicht hoes ervan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 106 of stel zelf een nieuwe vraag.