Peugeot 106: peugeot 106 start soms wel, soms niet

Bouwjaar: 1996, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.1 XN

Hallo autotechniekers,


Ik heb sinds kort een peugeot 106 1.1 XN erbij voor mijn vriendin. Toen we hem kochten had het autootje een startonderbreking met een sleuteltje (leek op een plug van een koptelefoon). De verkoper zei dat hij wat startproblemen daardoor ondervond en hij hem zou verwijderen. Dat heeft hij gedaan, maar de startproblemen ondervinden wij nu ook.

Alvorens van wal te steken, moet ik zeggen dat het bij mij veel minder vaak voor komt als mijn vriendin. Ik zou dus haast zeggen dat het iets bij/rond het contactslot is (heeft deze een antenne-ring?). Ook lijkt het minder vaak te gebeuren als je de koppeling intrapt. Tevens heeft de auto bij de vorige eigenaar een klein klappertje gemaakt, want rechtvoor (als je voor de auto staat) zat een barst in de bumber en was de sleepbeugel verbogen.

Het euvel:
wanneer je de sleutel op contact zet branden alle lampjes die moeten branden (motorstoring koelvloeistof temp etc). Wanneer je de sleutel nu verder draait hoor je een (zacht) ratelend geluid bij de carburateur, maar de startmotor draait niet. Net even boven de motor gehangen terwijl iemand anders sleutel omdraaide. Ik zag dat de startmotor heeeeeel even aanstalten maakte om te draaien (misschien maakte hij net 1-tiende van een omwenteling), maar dat was het dan ook wel, behalve dan dat er wel iets bij de carburateur gebeurd.

Ik heb net alle massapunten goed schoongemaakt, maar dat mocht niet baten.

Iemand enig idee wat het kan zijn en hoe het op te lossen valt?


Alvast bedankt voor het meedenken/helpen,


Groetjes,

peugeotje106diesel

Geplaatst door peugeotje106diesel (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 106? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

hans4074 (0) PRO, 11 jaar geleden

Ervan uitgaande dat je inderdaad starten bedoeld: Laat de accu testen, controleer de aansluitingen van de accu (klemmen goed vast en/of toevallig niet gescheurd?)en startmotor, controleer de startmotor.

Het zacht ratelende geluid bij de injectie-unit (i.p.v. carburateur) zal het instellen van de stappenmotor stationaire regeling zijn (Bosch A2.2 systeem)

peugeotje106diesel (0), 11 jaar geleden

Hoi Hans,

Bedankt voor je suggesties. Ik bedoel inderdaad starten ja. De aansluitingen van de accu zijn goed, maar ik kan inderdaad de accu nog even testen. Ziet er als nieuw uit, maar zegt niet alles natuurlijk.

Hoe controleer ik de startmotor? Draden loshalen en apart op 12V zetten en kijken of hij gaat?

peugeotje106diesel (0), 11 jaar geleden

Hallo,

Accu Voltage is 13,46 bij niet draaiende motor. Dat is volgens mij prima, toch? Ik heb ook even onder de auto gelegen en alle aansluitingen op de startmotor lijken prima.

Nu heb ik een kleine ingeving na het bekijken van de werking van een startmotor. [b]Kan het zijn dat de motor zelf wel draait, maar het relais (of Bendix ofzo??) niet werkt, dus dat ik daarom het ratelende geluid hoor. [/b] Het klinkt namelijk inderdaad als een elektrisch motortje die enorm veel rotaties maakt (beetje metaalachtig geratel).

Dan zou het relais stuk zijn (of wellicht massapunt vanaf startmotor niet helemaal goed meer, maar dan verwacht ik eigenlijk dat de startmotor helemaal niets meer doet)?

hans4074 (0) PRO, 11 jaar geleden

Het gaat er een beetje op lijken dat de startmotor zelf defect is of dat de bendix van de startmotor niet goed in de starterkrans-tanden pakt. Dit kan komen door versleten vertanding, maar kan ook zijn dat de startmotor een keer gedemonteerd geweest is en de centreer-bus verdwenen is waardoor de startmotor net niet lekker op z'n plek zit (niet gecentreerd) zit. Voor al deze controles moet de startmotor er af. Kun je gelijk de startmotor even testen op een losse accu.

peugeotje106diesel (0), 11 jaar geleden

Hoi Hans,

Dankje, ik heb zelf geen smeerput ofzo en ik heb gisteren getracht de startmotor eraf te halen, maar helaas kom ik er niet goed bij wanneer de auto op baby-brugjes staat. Ik zal hem dus naar mijn vertrouwde garage brengen om hem eraf te halen, na te laten kijken en eventueel te laten vervangen.

Ik laat het nog even weten,

peugeotje106diesel (0), 11 jaar geleden

Autotechniekers,

De startmotor is door mijn garage eronder vandaan gehaald en hij was helaas niet meer te redden. Er zit nu een ruil-startmotor onder en deze werkt perfect. Hij slaat nu altijd aan.


Bedankt allemaal voor het meedenken,

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 106 of stel zelf een nieuwe vraag.