Peugeot 406: Tellerklok / snelheidsmeter

Bouwjaar: 1998

Evenals veel andere 406-rijders heb ook ik regelmatig problemen met een snelheidsmeter die springt. Het is een 1.8 ST met 16-v motor uit januari 1998, met LPG-3, kilometerstand ruim 2 ton.
De garage heeft het hele paneel met de vier motortjes al eens vervangen, dat hielp een paar weken. Ik haal nu regelmatig de hele tellerklok uit elkaar, bespuit alle verbindingen met contactspray, vervang en passant wat lampjes en meestal doet-ie het dan weer. Dat wil zeggen een poosje, soms een paar weken, soms een halfjaar, daarna begint toch de snelheidsmeter weer onrustig te worden, vaak volgt daarna de toerenteller. Benzine- en temperatuurmeter zijn het altijd goed blijven doen. Een flinke tik op het dashboard helpt, maar na verloop van tijd moet je wel steeds harder slaan.

Daarnaast houdt de motor SOMS na een koude start in, hij hort en stoot dan bij gasgeven, dat duurt een km of 10, 20 en daarna is het weer over. Dat verschijnsel lijkt zich vooral in het (vroege) najaar voor te doen, als het ineens kouder wordt.

Een gebruikte teller is bij de sloperijen vrijwel niet te koop. De reactie is wel vaak: .."oh, een Sagem, die gaan heel vaak stuk".

Mijn vraag is:
1) Ik kan voor niet al te veel geld een complete Sagemteller uit een ENGELSE 406 kopen, die ziet er hetzelfde uit als mijn eigen teller maar geeft uiteraard aan in mijlen (de km's staan er wel met kleine cijfers tussen, m.a.w. ik denk dat alleen de zwarte ondergrond met cijfers verschilt). Ik neem aan dat ook de km stand in mijlen wordt geteld. Is een "mijlenteller" eenvoudig om te bouwen van Mph naar Kmu?
2) Is het met het oog op het af en toe horten en stoten zinnig om de bobine te vervangen, of die nu stuk is of niet? De garage waar ik mijn auto in onderhoud heb beschikt niet over uitleesapparatuur van Peugeot.
3) Weet iemand of er losse tellertjes met de km stand te koop zijn, ik wil er uiteraard niet een ton of zo op achteruit gaan en ook ineens een ton minder op de teller komt t.z.t. bij verkoop niet echt geloofwaardig over.

Alvast dank voor jullie meedenken!

met vriendelijke (kerst-)groet,
Djoerd Postma

D.R. Postma

Geplaatst door D.R. Postma (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

1 Reactie

j.romijn (0) PRO, 18 jaar geleden

Djoerd, als de rest van de klokkenset het wel goed doet waarom vervang je dan de snelheidssensor op de versnellingsbak niet eens die zit boven de aandrijfas die naar de rechterzijde gaat dat sig naal wordt ook naar de computer[bsi] gestuurd en daar gebruikt.Ps. er zit een witte stekker met drie draden op.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum