Peugeot 406: tikken de motor? of iets anders

Bouwjaar: 2001

Hoi,
ik heb vandaag bij een particulier een 406 break 18 16v gekocht.
155000 km op de teller met een LPG G3 (geen lpi)
Nu heb ik een proefrit gemaakt en alles leek goed.
De auto dus gekocht, wel werd mij verteld dat hij een beurt moet hebben.
Nu kom ik thuis en hoor ik in eens een vreemde tik ergens bij de injectoren. Als ik op nieuw start is het soms weg. Ook als ik even veel toeren (4000) maak. Later komt het weer terug. Als de motor kouder is lijkt het minder. Verder loopt hij niet heel mooi gelijk. soms stotterd hij een beetje. dit niet altijd maar af en toe. Nu is hij ook een keer afgeslagen bij de stoplichten en soms na het starten gaat het motortoerental even vreemd op en neer. Wie heeft er tips? ik kan niet terug met de auto.... geen garantie.

martijn7379

Geplaatst door martijn7379 (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 406? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

RAH (0), 18 jaar geleden

Die tik zou in de gasinstallatie kunnen zitten. Als je nog een verdamper hebt (dikke ronde schijf waar o.a. 2 koelwaterslangen op aangesloten zijn) dan zit daar waarschijnlijk ook een gasinjector in de buurt. De verdamper zit meestal in de buurt van de rembekrachtiger. Daarvandaan loopt dan een slangetje naar een rechthoekig kasje waar weer 4 slangetjes uitkomen die hun weg vervolgen richting de luchtinlaat. Dat rechthoekige kasje maakt een tktktktktk geluid als je op gas rijdt op benzine zou het dan over moeten zijn. Zorg er iig voor dat deze niet ergens tegenaan hangt, dat versterkt het tik geluid.

martijn7379 (0), 18 jaar geleden

Nee niet de gasinstallatie.
Nu een beurt gegeven en een toevoeging voor de klepstoters bij de 0w/40 olie. Geen verschil helaas.

406rijder (0), 18 jaar geleden

Hoe goed hoorbaar is het geluid? Alleen als je onder de motorkap luistert of ook in de auto? Verder spreek je over injectoren, welke (benzine of lpg). Was het afslaan bij het stoplicht misschien het overschakelen van benzine op lpg. Overigens kun je ook bij een particuliere aankoop beperkt aanspraak maken op "garantie".

martijn7379 (0), 18 jaar geleden

oja? Garantie? vertel!
Ja het geluid is goed hoorbaar in de auto. Ook buiten de auto als het raam openstaat hoor je het heel duidelijk.
Als ik nu even gas geef is het weer even weg. Het afslaan was op gas. Niet tijdens het overschakelen. Volgens mij zijn het niet de injectoren. Het is een Ag autogas installatie met een kleine verdamper en 4 lpg injectoren op de inlaat.

Jan Schreurs (0), 18 jaar geleden

Het tikkend geluid kan de poulie van de nokkenas zijn
Het komt vaker voor dat deze stuk is en een scherp tikkend geluid geeft
Bij aankoop van mijn peugeot 406 HDI had ik dat ook
Kosten ca 65 Euro

pieterp9094 (0) PRO, 18 jaar geleden

Volgens mij hebben de benzine motoren geen trillingsdemper. Weet het niet 100% zeker. P.s. Jan -> Penang ?

martijn7379 (0), 18 jaar geleden

hallo,
ben nu bij de dealer geweest, het tikken komt van de klepstoters. Kan geen kwaad maar is wel vervelend. Zou het beste tegelijk met de distributie gemaakt kunnen worden. Die moet er dan toch af. Koste zonder distributie 730 euro. de riem hoeft alleen pas over 90.000 km weer.
De auto is uit gelezen en er zaten wat tijdelijke storingen in. De zijn er nu uit. Maar af en toe stottert hij nog een beetje. Is wel veel minder. Nu heb ik hem ook een beurt gegeven. De Peugeot RDS CD Radio is geactiveed via de ODB2 aansluiting met de peugeot software. Hier moest het chassis nummer in zet worden.
Nu nog iemand vinden die mijn klepstoters wil vervangen voor een leuk prijsje.

pieterp9094 (0) PRO, 17 jaar geleden

Martijn, ik weet niet of het al opgelost is ik heb de ervaring dat met een keer spoelen met Forté motor flush mijn tikken van de stoters net na de start vrijwel weg is, dus misschien heb jij hier ook nog wat aan.

sgm (0), 17 jaar geleden

Dat onregelmatig lopen kan te maken hebben met de stationairstelmotor. Die zit op het luchtklephuis. Schoonmaken en daarna smeren wil wel eens helpen, maar vervangen is beter op de langere termijn.

Verder moet je even (laten) controleren of niet de waterpomp lekt. Die druppelt dan wat water precies op de stekker van de hoekopnemer op de krukas. Als dat zo is, die hoekopnemer vervangen want het is een kunststof deel dat toch al bros is geworden bij die kilometerstand.

Voor de zekerheid:
De 406 heeft ook een klein pompje achter het rechter scherm. Dat pompje heeft., als ik me goed herinner, iets te maken met de carterontluchting. Luister eens of je het rechts voor duidelijk hoort tikken. Het probleem is dat het beugeltje waaraan het pompje zit te zwak is en langzaamaan uitzakt. Dan gaat het pompje ergens tegen de carroserie leunen en is het zowel binnen als buiten de auto goed te horen.

off grid hutje in het bos

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 406 of stel zelf een nieuwe vraag.