Peugeot 205: Versnellingspook blijft niet in de 2e en 4e versnelling zitten

Bouwjaar: 1997, Brandstof: Benzine, Motorcode: 4 cylinders

Beste mensen ( op deze druilerige zondag),

Bij het rijden in de 2e en 4e versnelling moet ik de pook tijdens het rijden vasthouden, anders schiet hij terug in 'vrij'. Zijn er mensen die vermoeden wat het probleem zou kunnen zijn? Hopelijk geen nieuwe versnellingsbak, want dat is ie vast niet waard...( iemand overigens enig idee wat dat zou kosten??)

Het is voor mij moeilijk een afweging te maken- maar de kans bestaat natuurlijk ook dat het iets kleins is...ik hoor graag jullie reacties!

PS hij heeft 48.000 km op de teller, dus de bak zou nog niet versleten mogen zijn, toch?

lelalola

Geplaatst door lelalola (0) , lid sinds 14 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Peugeot 205? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

13 Reacties

hans4074 (0) PRO, 14 jaar geleden

De schakelstang die onder de auto doorloopt van schakelpook naar voorste draaipunt zit vastgeroest. Klinkt raar, maar waar (op deze druilerige zondag). Er zit vooraan in deze stang een rubber met daarin een metalen busje. Het metalen busje gaat vastroesten op het draaipunt en daardoor schakel je "op" het verende rubber i.p.v. het draaipunt. Hierdoor springen de versnellingen eruit na ontkoppelen door de tegenwerkende kracht van het rubber.
Oplossing hangt een beetje af van hoe erg het draaipunt vastgeroest zit, maar je kunt geluk hebben dat het op te lossen is met demontage van draaipunt en stang en dan m.b.v. kruipolie en geduld het draaipunt weer gangbaar zien te krijgen, en anders kost het je in ieder geval een nwe schakelstang en eventueel arbeid als je dit uit laat voeren door een garage.

lelalola (0), 14 jaar geleden

Hallo Hans,

Dank voor je snelle reactie. Het klinkt zeer aannemelijk en is ook goed om te kunnen zeggen bij de garage. Enig idee wat een nieuwe schakelstang kost? Ik heb werkelijk geen idee. (€100,€ 500) ??

205freak (0), 14 jaar geleden

Schakelstang is niet zo duur jo. Net wat Hans zegt, ga eerst s kijken naar het draaipunt en maak alles gangbaar. Met zo weinig echte kilometers (als dat echt is tenminste) kan er nog niet veel versleten zijn. En dit is iets dat kun je heel goed zelf, hoef je niet voor naar de garage.

hans4074 (0) PRO, 14 jaar geleden

Nwe schakelstang kost ca. 76,- euro incl BTW, maar als de nwe schakelstang erop zou moeten, moet toch eerst de oude, vastzittende stang eraf, dus als dit met beleid gedaan wordt, kan de oude gewoon hergebruikt worden na gangbaar maken incl. smeren. Nadeel: als je het zelf NIET kunt doen, kan dit extra werktijd kosten, maar spaar je de kosten van een nwe stang uit.
Zit het écht allemaal muurvast, dan komt er nog een draaipunt bij en die kost ca. 50,- euro incl. maar heb je weer als voordeel dat dit minder arbeid gaat geven.

lelalola (0), 14 jaar geleden

205 Freak: dank, maar ben wat auto's betreft geen klusjesvrouw...heb sowieso geen krik...

lelalola (0), 14 jaar geleden

Helaas, bij de garage bleek dat het echt in de versnellingsbak zit, kosten minimaal 1000 euro's. Ze waren wel zo vriendelijk om geen onderzoekskosten te rekenen, omdat ze het zo sneu vonden... Tja, dus nog even doorrijden met mijn hand aan de pook, en dan maar afwachten. 1000 euro is het bakkie niet meer waard, dunkt me...

306 1.1 1994 (0), 14 jaar geleden

Hoi, gezien de reacties hier zou ik toch nog even naar een andere garage gaan om er naar te laten kijken.

hans4074 (0) PRO, 14 jaar geleden

Ik kan het ook niet geloven. Het zal niet de 1ste keer zijn dat er met dit relatief kleine probleem een grote fout gemaakt wordt.

peugeottechnieker (0) PRO, 14 jaar geleden

het is eenvoudig te controleren door de schakelstang van de versnellingsbak te halen en te proefrijden in de 2e versnelling. Of gewoon het draaipunt losmaken zoals hans zegt. Een bak als deze van een 205 gaat eigenlijk nooit stuk bij die kilometerstand.

lelalola (0), 14 jaar geleden

Dank voor alle reacties. Ik ga zeker nog een andere garage proberen na jullie advies. Want dat is wel eensluidend! Ik hou jullie op de hoogte...

Bert deLeeuw (0) PRO, 14 jaar geleden

Ik weet wel 99.9% zeker dat dit het vastzittende busje van de schakelstang is als je hem in zijn 2 of 4 zet dan wordt het silentblokje zo getordeerd dat deze hem uit versnelling trekt ik heb dit al zoveel mee gemaakt schakelstang vervangen en het probleem is op gelost.
Suc6 Bert

lelalola (0), 14 jaar geleden

Beste allemaal,

Inderdaad- de schakelstangen vervangen. Niet zo goedkoop als sommigen zeiden, maar toch beter dan afschrijven / een nieuwe versnellingsbak...Ik kan voorlopig weer even vooruit, dank allemaal! Ook garage Cobussen Amsterdam.

timdemon (0), 13 jaar geleden

Goed zo..

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 205 of stel zelf een nieuwe vraag.

offgridcentrum