Peugeot 206 1998: Wil soms niet starten, startmotor draait rond maar motor niet.

Bouwjaar: 1998, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: TU3JP, Motorinhoud (cc): 1400

Vage klacht tijdens starten.

Als je de auto wilt starten dan lijkt het erop alsof de bendix van de startmotor niet in het vliegwiel grijpt, de startmotor hoor je op dat moment draaien maar de motor niet.
Bij de tweede of derde poging start de auto wel.

Heb de startmotor uit elkaar gehaald en de as waar de bendix over glijd schoongemaakt en gesmeerd en alles liep toen lekker soepel en de startmotor heeft het toen een paar weken goed gedaan.
Ook zagen de koolborstels er nog als nieuw uit.
Het huis waar de spoel in zit die de bendix naar buiten schuift kon ik zo gauw niet open krijgen dus dat had ik gelaten voor wat het was.

Toen het weer wat kouder werd kwamen de klachten langzaamaan weer terug, af en toe moest je wel 12 pogingen doen om de motor gestart te krijgen.

Uiteindelijk een andere tweedehands startmotor gekocht en die blijkt precies dezelfde kuren te hebben waaruit ik kan opmaken dat het niet aan de startmotor ligt.

Vermoedde op een gegeven moment dat de tanden van het vliegwiel misschien versleten waren maar na het vervangen van de koppelingset een paar weken geleden heb ik kunnen zien dat deze tanden er nog prima uit zagen.
Wellicht waren de tanden een beetje vies, had deze tanden graag nog even schoongemaakt maar mijn broer had haast met dat hete tropische weer dus we hebben dat gelaten voor wat het is.

En nu begin ik een beetje door mijn ideeën heen te raken.

Zou het kunnen dat de accu misschien wat minder is waardoor er te weinig kracht op de spoel die de bendix naar buiten schuift staat?

Heeft iemand wel eens soortgelijke klachten gehad door vieze tanden door koppelingplaatstof op het vliegwiel?

Moet je het tandwiel wat in het vliegwiel grijpt misschien voorzien van een beetje vet?

Waarom doet hij het op het ene moment wel en op het andere moment niet?

Wie o wie heeft nog bruikbare ideeën?

Jeroen1978

Geplaatst door Jeroen1978 , lid sinds 14 jaar geleden

3 Reacties

kaleido 1 PRO, 3 maanden geleden

Als de startmotor wel draaid maar niet het vliegwiel meeneemt , hoor je dan echt de rondeel van de startmotor over de startkrans razen , of draaid de startmotor zonder lawaai ?

Jeroen1978, 3 maanden geleden

Startmotor draait zonder lawaai, enigste wat je hoort is dat de startmotor ronddraait, net zo als je deze buiten de auto op een accu laat draaien.

kaleido 1 PRO, 3 maanden geleden

Zou ik het toch zoeken in de startmotor , relais werkt niet goed.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Peugeot 206 of stel zelf een nieuwe vraag.