Renault Laguna: Aanjager doet het niet

Bouwjaar: 1994, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1800

Ik heb problemen met de aanjager (ventilator). Ik heb inmiddels kachelweerstand vervangen, maar het mog niet baten. Als ik aanjager los koppel en de spanning meet, dan zie ik dat het netjes 12V is. Wanneer ik aanjager aansluit, dan zakt de spanning naar 0V. Ik heb ook aanjager direct op 12V (accu) aangesloten, resultaat is dat de aanjager gewoon doet.
Dus, ik weet het niet meer. Graag jullie reacties.

ramazan

Geplaatst door ramazan (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

AS1 (105), 17 jaar geleden

Meneer Ohm ontdekte ooit dat U = I x R (spanning = stroomsterkte keer weerstand)
dus I = U/R (stroom = spanning gedeeld door weerstand)

Op het moment dat de weerstand te groot wordt bij gelijkblijvende spanning dan blijft er van je stroom te weinig over.
Je meet 12V met motortje los dus je hebt in ieder geval de benodigde spanning.
Met motor aangesloten gaat er een stroom lopen welke blijkbaar tegen een te grote weerstand aanloopt en je motor dus niet gaat lopen.

Je hebt dus ergens een overgangsweerstand. Controleer de bedrading en stekkers naar de aanjagermotor toe. Vermoedelijk een gecorrodeerde stekker. Maak deze schoon met contactcleaner.

ramazan (0), 17 jaar geleden

AS1
je hebt gelijk, er is ergens een overgangsweerstand, welke blijkbaar veel groter is dan weerstand van de aanjager. Ik had in eerste instantie gedacht aan slechte aarde. Maar de slechte contact lag aan de aanvoer van de 12V.
Dus, probleem opgelost. Thanks voor je reactie.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.