Renault Scenic: Boordcomputer heeft een afwijking van 12%

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.5 dci 105 pk

Mijn nieuwe Scenic (mei 2006) heeft een boordcomputer die aangeeft wat het verbruik is (per 100 km en in liters).
Nu na drie keer tanken (geheel vol) kom ik erachter via een spreadsheet, dat het verbruik wat aangegeven wordt door de boordcomputer veel te gunstig is. In werkelijkheid verbruikt de Scenic wel 12% meer brandstof.
Wat is de nauwkeurigheid van zo'n boordcomputer en hoe is de berekening in de boordcomputer of heb ik er eentje die gewoon stuk is.

o.groen

Geplaatst door o.groen (0) , lid sinds 20 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Scénic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Henk Nobach (0) PRO, 17 jaar geleden

Je zegt zelf dat je geheel vol tankt. In het instructie boekje staat dat na het afslaan van het vulpistool nog maximaal 2 liter mag worden bijgevuld. Tank je meer dan geeft dat een afwijking in de bereking van het brandstofverbruik.

o.groen (0), 17 jaar geleden

Henk bedankt voor je bericht.
Ik kan nog geen eens twee liter bijttanken nadat het vulpistool de eerste keer is afgeslagen.
Het zou niet het verbruik per 100 km verklaren of neemt de boordcomputer daar de tankinhoud voor, het lijkt mij logischer om de brandstofhoeveelheid die afgepast wordt daarvoor te nemen. Of heeft een boordcomputer geen brandstofvolume-meting (flow-meter) om de verhouding lucht/brandstof af te passen?

WiBoek (0), 17 jaar geleden

Ik heb hetzelfde ook al eens ondervonden en er eens opgelet vanaf welke snelheid het systeem je verbruik berekend, en wat zag ik toen, dat het verbruik per liter ook pas reageerd als je harder dan 30 Km/h rijd, dus als je veel in files terecht komt rij je hele stukken die het systeem niet ziet, en daardoor gaat je gemiddelde verbruik natuurlijk omhoog.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.