Renault Laguna: Gasklephuis inleren

Bouwjaar: 2001, Brandstof: LPG

Beste Forumleden,

Ik heb gisten het gasklephuis schoongemaakt (van mijn Renault Laguna 2, 1,8L LPG 2001)(hij sloeg af stationair). Dat probleem lijkt gelukkig opgelost. Alleen nu loopt hij onregelmatig stationair 1000rpm-2500rpm. Overal lees ik dat het gasklephuis opnieuw ingeleerd moet worden.

Ik heb inmiddels heel wat procedures uitgeprobeerd (waaronder 15min accupolen los en dan 5 min stationair draaien met alles aan). Dat heeft allemaal niet geholpen nou las ik een veelbelovende procedure op dit forum (hij komt vaker voor) namelijk de volgende:

''1.) 2 zekeringen van 5 amp verwijderen 1 = memo inj 2 = ULM;
2.) sleutel in contant op aan stand zetten;
3.) Zekeringen terug plaatsen;
4.) Contact weer op uit zetten;
5.) Contact weer aanzetten en 10 sec. wachten;
6.) Starten motor en veel verbruikers aanzetten zonder gas geven. ''

Alleen waar kan ik de zekeringen 1 = memo inj 2 = ULM vinden? Bij het zekeringkastje in de deur zijn de enige zekeringen van 5amp Abs & gordel. En Bij het zekeringkastje onder de moterkap zie ik alleen zekeringen met minimaal 20amp.

Uit de volgende reactie haal ik een beetje dat deze procedures nooit zullen gaan werken:

''Uiteindelijk worden er allerlei parameters aangepast om de motor een beetje fatsoenlijk te laten lopen terwijl de bron van het probleem, een openstaande gasklep, blijft bestaan. Vandaar dat je de bron van het probleem moet oplossen en de gasklep even opnieuw moet kalibreren.''

Dus ik had bedacht om een Can Clip apparaat aan te schaffen (ook handig om foutcodes te lezen/wissen zodat ik niet elke keer naar de dealer hoef).

Ten eerst weet ik niet of ik met de Can Clip het gasklephuis kan afstellen.

Ten tweede kan ik nergens een procedure hiervan vinden dan alleen van Vagcom. Een link of een procedure hiervoor zou zeer welkom zijn.

Ik wil het liefst zoveel mogelijk zelf doen voor zover mogelijk dus ik hoop dat er iemand is die het weet.

Alvast bedankt.

erik0072

Geplaatst door erik0072 (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Safrane10698 (0), 7 jaar geleden

http://www.lagunaclub.nl/forum/index.php...

Dit kan idd met de clip. Wel is het een moeilijk programma om mee te werken als je het niet kent. Met andere apparatuur dan de clip is er maar weinig kans dat het slaagt.

erik0072 (0), 7 jaar geleden

Inmiddels ben ik 2 keer bij de Renaultdealer geweest. De eerste keer hebben ze de auto uitgelezen en verteld dat het gasklephuis valse lucht aanzoog. Vervolgens heb ik een pakking aan de voorkant van het gasklephuis vervangen. De voorkant is ook het enige wat los was bij het schoonmaken. De klep van de motor paste mooi op het gasklephuis met de nieuwe pakking (hij klemde behoorlijk). Hierdoor zijn de symptonen iets minder geworden.

Omdat het probleem niet helemaal was opgelost ben ik nog een keer naar de Renaultdealer gegaan om het gasklephuis in te leren. Dit was goed gegaan alleen ik merkte geen verschil naderhand.

Op de terugweg heb ik een filmpje gemaakt (https://vimeo.com/174347567) van hoe het probleem eruit ziet. Ik trap de koppeling in (ook bij de versnelling in zijn vrij zetten) dan maakt hij nog veel touren en schommelt het toerental (veel te hoog voor stationair).

Wie heeft een idee waar dit aan kan liggen?

sgm (0), 7 jaar geleden

Waarom brandt de service lamp? Laat de auto eens uitlezen en los het probleem op voordat je verder zoekt.
Het zwabberende en te hoge stationair lijkt op een noodloop. Dat kan gebeuren als de computer geen signaal krijgt van de positie van de gasklep en dan maar een gok doet wat betreft aansturing. Andere optie is dat er nog iets anders aan de hand is. De auto staat bekend om problemen met de computer en bobines. Heb er zelf ook al de nodige ervaring mee gehad, helaas. Onstabiel stationair (maar niet zo erg) kwam ook wel eens voor.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.