Renault Scenic: Jankend geluid

Bouwjaar: 2008, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.5 Dci

Beste mede forummers,

Graag wil ik mijn probleem aan jullie voorleggen.


Iets boven de 2000 toeren begint er een licht jankend geluid te ontstaan. Het maakt niets uit of ik 90 rijd of 50. Dit geluid is ook hoorbaar bij gas geven (ook boven de 2000 toeren).
Dit is geluid is sterker hoorbaar in de hogere versnellingen. Bij de koppeling ingedrukt houden is niks meer te horen.

Door de garage is er al enkele keren naar gekeken en zij kunnen het niet vinden (wel is uitgesloten het vliegwiel en de turbo).

Voor de goede orde: enkele dagen geleden nieuwe Michelin Energy Savers Plus banden erop laten zetten. Inmiddels heeft de auto een grote beurt gehad incl. vervanging van de waterpomp en distributieriem.
Zelf zit ik te denken aan het verversen van de bak olie.

Hopelijk heeft iemand suggesties.

Gr,
Ubi

ubi65

Geplaatst door ubi65 (0) , lid sinds 10 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Scénic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

22 Reacties

teunissen (0), 10 jaar geleden

is het geluid begonnen na het vervangen van de distributieriem begonnen?
Dan zou je denken dat de riem de strak staat!

ubi65 (0), 10 jaar geleden

Beste Jan, bedankt voor het meedenken. Het jankend geluid was er ook al voor de vervanging van de distributieriem etc.
Inmiddels heb ik iemand laten meerijden (leraar automechanika) zijn conclusie was dat het vanuit de versnellingsbak kwam. Dus als eerste stap de bak-olie gaan vernieuwen.
Ben benieuwd......
Wordt vervolgd!

kaleido 1 (1630) PRO, 10 jaar geleden

Als de olie grijsmetallic is weet je genoeg.

ubi65 (0), 10 jaar geleden

Ok, bedankt voor de tip!

ubi65 (0), 10 jaar geleden

Beste medeforummers,
Hier een kleine update. De bakolie is vervangen, deze was nog in goede staat. Geen gruis o.i.d. Echter heeft dit niet geleid dat het jankend geluid weg is. Garage sluit slijtage in de bak uit naar aanleiding van de oude bakolie.
Wat nu te doen....?

Heeft iemand nog andere suggesties?

Gr.

martin goeman (0), 10 jaar geleden

Hallo Ubi,
Als je rijdt en je trapt de koppeling in is dan het geluid weg??? Ik zat namelijk meer aan het lager van je tussen as te denken.
GR Martin

ubi65 (0), 10 jaar geleden

Hoi Martin,
Inderdaad, als ik de koppeling induw is het geluid meteen weg. Vervanging van het lager zijn dit grote kosten?
Gr.

RPJdeWeert (0), 10 jaar geleden

Ja. Bak moet er af gehaald worden, en dan zul je waarschijnlijk wel de hele koppelingsset moeten vervangen. (is in ieder geval wel aan te raden)

ubi65 (0), 10 jaar geleden

Hoi Rob,
Bedankt voor je antwoordt. Ik zal eens goed gaan nadenken hierover. Anders laat ik het maar gewoon zoals het is.
Groet.

ubi65 (0), 9 jaar geleden

Na herhaaldelijk het probleem voor te leggen in de garage, zal onder garantie, de lagers in de versnellingsbak vervangen gaan worden. Hopelijk ben ik daarna verlost van het jankend geluid.....!

ubi65 (0), 9 jaar geleden

Gemaakt!!! niet de lagers maar het 2 massa vliegwiel was defect. Deze is, onder garantie, vervangen en de auto loopt weer als een zonnetje.

Groet.

ubi65 (0), 9 jaar geleden

Oh ja, en bedankt iedereen om mee te denken voor mijn probleem!!!!!

cramignon (0), 9 jaar geleden

Beste allemaal,
Niet te geloven......! het jankend geluid is weer terug @#$%* Dus terug naar de garage en hebben het zelf nu ook gehoord! Toen de versnellingsbak eruit lag hebben ze alles nagekeken en niets kunnen ontdekken wat fout was. Echter wel het 2-massa vliegwiel wat aan vervanging toe was.
Dus lagers, tandwielen, ... werden in orde bevonden. En dit blijven ze dan ook volhouden. Maar m.i moet er toch ergens iets niet lekker meelopen wat het jankend geluid doet veroorzaken.
Wat mij wel opvalt is dat als er meerdere personen inzitten of ik vervoer iets wat zwaar is het jankend geluid wat minder is...
Ra ra ra wat kan dit toch zijn.

Wie o wie heeft het verlossende antwoord...?!

Gr.

martin goeman (0), 9 jaar geleden

Begint het janken rond de 30 km per uur? er zit namelijk ook nog een lager aan de aandrijf as rechter zijde voor dat deze in de bak gaat!! dit lager krijgt volgens mij op zijn donder als bv het motorblok niet helemaal inlijn ligt met de as.
Is het nog steeds zo als je de koppeling intrapt janken weg?? bij mij was naar het vervangen van het lager(12 euro) het janken weg

cramignon (0), 9 jaar geleden

Beste Martin,

Alvast bedankt voor je antwoordt.
Het janken begint bij 50 km/u, 70 km/u en zo rond de 90 km/u en 110 km/u....dit lager wat je beschrijft is dit goed te doen voor een garage zonder dat de bak gedemonteerd hoeft te worden?

Groet.

martin goeman (0), 9 jaar geleden

Ja is goed te doen aandrijf as moet er uit, loopt olie uit de bak (deze opvangen en met nieuwe olie weer aanvullen tot juiste peil). Als de aandrijf as eruit is het lager er tussen uit halen ,ik heb het met een poelie trekker gedaan en dan het nieuwe lager er weer opdoen met behulp van de oude lager

ubi65 (0), 9 jaar geleden

Beste Martin,
Met dank voor je antwoordt!
Ik kan het niet zelf maar ga dit volgende week voorleggen in de autogarage....
Wordt vervolgd.
Gr.

martin goeman (0), 9 jaar geleden

Je kan evt zelf ook nog wat proberen de motorsteun als je voor de auto staat links boven (deze moet los bij ervangen distributieriem) probeer de stand eens iets te veranderen mischien eerst merken hoe die nu staat door middel van stift daarna positie iets veranderen en proberen als hij hier namelijk niet goed staat krijgt de aandrijf as er recht onder aardig op zijn donder

ubi65 (0), 9 jaar geleden

Super, ik zal dit ook doorgeven. Alvast bedankt voor het meedenken :-):-)

martin goeman (0), 9 jaar geleden

Oke succes mischien dat een renault monteur je ook nog wat tips kan geven op dit forum, weet niet precies of ze deze as ook uitlijnen of id als de positie is veranderd doordat je bv een nieuwe motorsteun heb gekregen of na vervanging distributieriem dat je de stand van de motorsteun niet meer hebt?

Heino4267 (225), 9 jaar geleden

@ubi65:
Met het passende respect voor de hierboven gegeven antwoorden: ik constateer dat je nu 40 posts verder bent zonder succes!

Bij wat voor garage zit jij?
Een fatsoenlijke garage kan de diagnose (middels live rijtests) heel wat beter stellen dan wij hier achter ons beeldscherm.
Je kan de hierboven gegeven hints aan je garage melden ter onderzoek, maar ga in geen geval zomaar dingen laten repareren op goed geluk, dat is gewoon te duur met te weinig kans op succes.
Als jouw garage niet in staat is om met redelijke mate van zekerheid zelf de diagnose te stellen, moet je z.s.m. wisselen van garage.

Nogmaals: dit is zéker geen kritiek op de adviesgevers hier, maar m.i. in dit stadium een principiële zaak: ga met je auto naar een ter zake kundige en ervaren garage.

ubi65 (0), 9 jaar geleden

Beste Heino4267,

Ik ben volledig akkoord met je opmerkingen! Echter heb ik op deze auto nog garantie tot oktober. Als dit niet was ging ik zeker naar een andere garage. Ik weet zeker dat als ik de auto zo had aangeboden met dit euvel er wel fatsoenlijk naar gekeken zou worden maar onder garantie.....??? Gaat dit niet fatsoenlijk opgelost worden dan wordt de rechtsbijstand verzekering in gang gezet.

Groet.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.