Renault Megane: Jankend geluid nabij distributie of multiriem: waterpomp??

Bouwjaar: 2000, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.6 16V

Heeft iemand een tip voor het volgende probleem? Onze Megane maakt soms een jankend geluidje tijdens stationair lopen, nabij de distributie- of multiriem, en vooral als de motor warm is. Ik ben bang dat het de waterpomp is. Enige achtergrond informatie.. We hebben de auto in januari 2006 gekocht met 168000 km op de teller, nu is dat 208000. Vlak voordat wij hem kochten is bij 161000 km de distributieriem vervangen, en volgens de papieren ook de waterpomp; de waterpomp had een probleem gehad volgens de garage waar we hem kochten (geen renault dealer). Na de koop hebben we een aantal keren hetzelfde jankende geluidje waargenomen, maar er verder niet veel aandacht aan gegeven. Sinds kort komt het geluid weer regelmatig terug, en nu wat luider. Ik dacht eerst aan één van de onderdelen op de multiriem, maar onze Renault-dealer heeft afgelopen maandag de multiriem eraf gehad en toen bleef het geluid nog steeds hoorbaar. Volgens hem is het waarschijnlijk de waterpomp, en hij adviseert de distributieriem + waterpomp te vervangen. Kosten: rond 700 euro.

Nu mijn vragen:
- Kan dit jankende geluid al door een nieuwe waterpomp worden veroorzaakt? Het was immers al te horen vlak nadat de distributieriem + waterpomp waren vervangen (helaas niet door een renault garage).
- Zou het geluid ook door een verkeerde riemspanning veroorzaakt kunnen worden? Dit kan immers vanaf het vervangen het probleem geweest zijn. Is een verkeerde riemspanning een groot risico?
- We hebben er nu 40000 km probleemloos mee gereden, en overwegen om niets te doen en gewoon door te rijden (het geluid treedt niet altijd op en het is niet storend). Wat zijn de risico's?

Behalve dit geluidje is het een probleemloze en luxe auto (RXT). Wie heeft tips? Bedankt!

Johannes5653

Geplaatst door Johannes5653 , lid sinds 17 jaar geleden

3 Reacties

Lonnie PRO, 14 jaar geleden

hallo johannes,

kort antwoord op je vragen:

1: het geluid kan door de waterpomp worden veroorzaakt maat het is niet waarschijnlijk.
2: het geluid kan door een verkeerde riemspanning worden veroorzaakt dat is zeker een risico.
3: als je het geluid niet storend vind kan je er mee door blijven rijden, het risico is dat de distributieriem breekt en dat alles op een hoop loopt.

ik hoop dat je er iets aan hebt

lonnie

Johannes5653, 14 jaar geleden

Bedankt voor je reaktie, Lonnie. Als de riem inderdaad onvoldoende gespannen blijkt (dat lijkt me waarschijnlijker dan een te hoge spanning), zou het dan afdoende zijn om de riem bij te spannen? Ik weet dat ik dan de bout van de krukas-poelie wel moet vervangen want dat is een rekbout.

timhoeks2 PRO, 14 jaar geleden

maar zo'n 16v op spanning zetten gebeurd met een spanrol met indicatie hoe ver te spannen. lijkt me sterk dat je em dan nog verkeerd zet. waar je wel goed naar moet informeren is ofdat ze toen ook echt alle span en looprollen vervangen hebben. een van die kan een piep geluid veroorzaken en toch zeker als ie er al 200.000 op zit!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.