Renault 19 RN 1.4 U9: Lekkage kofferbak via ventilatierooster

Bouwjaar: 1993, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: C3J-E7, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 43

Beste Forumleden,

Sinds vandaag heb ik mij aangemeld op dit forum. Ik ben als hobbyist echter al vele jaren bekend met dit platform. Ik onderhoud deze R19 welke al 25 jaar in bezit is van mijn familie. Ik onderhoud deze auto met plezier en benader elk onderhoud met een professionele blik. Daarnaast heb ik ervaring met onderhoudsproblemen door mijn werk bij de ANWB. Als dagelijkse auto rij ik in een Volvo S70.

Ik heb het volgende probleem. Er lekt water in de kofferbak. De vloer is langs de randen nat geworden. Het meeste ligt achter de linker wielkast, ter hoogte van een ventilatierooster. Het gevolg is een permanent beslagen achterruit, druppels aan de binnenkant van de voorruit en schimmelvorming op de bekleding. Dit alles nadat de auto twee weken buiten heeft stilgestaan.

Wat ik gedaan heb: de kofferbak leeggehaald, alles droog gemaakt, kranten onder de vloer gelegd en een flink stuk gereden met de verwarming aan. Gevolg: geen condens meer op de achterruit en de schimmel kwam niet terug. Vervolgens heb ik met een kleine gieter water in de goten laten lopen om te kijken waar het lek vandaan kwam. Het water sijpelde langzaam binnen via het ventilatierooster. Ik vermoed via de achterbumper, want het linkerachterlicht was aan de binnenkant droog en de rubbers in en rondom de achterklep lijken het water buiten te houden.

Ik heb het rooster eerst afgeplakt met de sterke zwarte tape. Echter, daar komt het tussendoor en werkt dus niet. Dichtlassen lijkt mij de beste oplossing.

Mijn vragen: wat zouden jullie adviseren? En zie ik nog iets over het hoofd naast het ventilatierooster?

Ik zie jullie reacties graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Brus050

Brus050

Geplaatst door Brus050 , lid sinds 2 jaar geleden

7 Reacties

viper_ren PRO, 2 jaar geleden

Heb je het rooster al eens los gehaald?

Ik nam nooit tape maar silicone...

Brus050, 2 jaar geleden

@ viper_ren Ik heb al even geprobeerd, maar dat rooster zit er logischerwijs vrij strak in en ik vrees dat het spul breekt. Mocht ik het rooster los krijgen, want zou je dan adviseren? En welke silicone bedoel je?

viper_ren PRO, 2 jaar geleden

Waarschijnlijk zit die nog vast met de rubber ofzo, kijk anders eens heel goed of die anders niet blijft vast zitten door de weerhaakjes van het rooster.

Welke silicone maakt niet zo heel veel uit. Als je ondergrond maar vetvrij is.

Ik kit dan rond het rooster volledig af tegen de carrosserie zodat er zeker geen water langs kan.

Brus050, 2 jaar geleden

Ik heb het ventilatierooster eraf gekregen. Ik zag dat er een eerdere reparatie had plaatsgevonden, want ik kwam oude kit tegen. Achter het rooster zat bovendien grijze tape. Ik ga het rooster en het losse rubber eerst schoonmaken. Dan kijken of ik het er weer op kan krijgen. Als er tussendoor nog tips zijn, dan hoor ik het graag.

@ viper_ren Alvast bedankt voor je suggesties.

.

viper_ren PRO, 2 jaar geleden

A ja, de rubber is dus niet meer goed.

Ik zou alles schoonmaken, kit op het rooster doen en dan monteren. Daarna, rondom het rooster nog wat kit spuiten.
Dan zal je probleem wel opgelost zijn ;-)


(Graag gedaan, daarvoor zijn we hier)

Beste antwoord, geplaatst door Brus050, 2 jaar geleden

Ik heb het onderdeel schoongemaakt en het rooster zit nu rondom vastgekit. Hier komt geen water meer door. Zie de bijlage voor het resultaat. Bij deze probleem opgelost en hopelijk voor anderen een oplossing voor hun vochtproblemen / lekkage in de kofferbak.

.

viper_ren PRO, 2 jaar geleden

Super!!

Deze oplossing is ook van toepassing op andere Renault modellen die water binnen krijgen via dit rooster ;-)

Bedankt voor de oplossing even te melden en de mooie foto :-)

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault 19 of stel zelf een nieuwe vraag.