Renault Megane: Melding Stuurkolom defect

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 2.0

Beste lezers,

Wie o wie kan mij helpen met tips?

Mijn Renault Megane CC uit 2004 geeft opeens aan dat het stuurkolom defect is, sturen is haast onmogelijk geworden.

Wie weet hier iets meer over of heeft hier ervaring mee? Weet iemand misschien waar je rekening mee moet houden, vervangen van stuurkolom of stuurstang en waar zou je een dergelijk repartie het beste kunnen laten uitvoeren. Voor een auto van plus 10 jaar lijkt mij de dealer geen optie in verband met hoge kosten.

Alle tips zijn welkom!

Megane 2004 CC

Geplaatst door Megane 2004 CC , lid sinds 6 jaar geleden

12 Reacties

kaleido 1 PRO, 6 jaar geleden

Deze auto heeft electrische stuurbekrachtiging , er zit dus een elektromotor op je stuurkolom.
Heb je al gecontroleerd of er een zekering defect is ?
Laat hem anders eerst uitlezen , bij de dealer , anders denk ik niet dat er achterhaald wordt wat eventueel de oorzaak is.
Tevens heb je dan de info van de kosten , misschien valt het mee , dealer hoeft niet altijd per defenitie duurder te zijn , zeker niet als ze in 1x het probleem oplossen.

Megane 2004 CC, 6 jaar geleden

Kaleido dank je wel voor je reactie. Alle zekeringen zijn nagelopen binnen en ook bij de motor. Dit probleem heeft zich voorgedaan nadat de banden zijn verwisseld/gecontroleerd waarbij een van de voorbanden los in de lucht hing en de andere aan de grond lag. Uitlezen zou op dit moment de enige oplossing zijn, en dan maar hopen dat met het restten het probleem zich zelf oplost.

Ik lees helaas de wildste verhalen op internet waarbij de dealer vaak met dit soort probleem per definitie zou zeggen dat de hele stuurkolom er uit moet of stuurstang, dus vandaar mijn drang naar meer informatie over dit probleem.

phluppe, 6 jaar geleden

Van onze modus 2004 is het van dat,stuurkolom dient vervangen te worden en dan nog niet door gewoon een 2de hands maar door ofwel een nieuwe ofwel één die gereset is want anders werkt deze niet na installatie.
Iemand een idee waar je in België zo een gereset stuur kan kopen ofwel eigen stuurkolom kan resetten herstellen.

willyvan PRO, 6 jaar geleden

parafan bij ruitenwissers schoonmaken afvoer zit soms verstopt daardoor kan er ook stoorring in komen als ruitenwissermotor onder water komt dan gooit ie ook stuurbekrachtiging in fout code zit afvoer onder ruitenwisser motor deze dient men elke twee a drie jaar schoon te maken

Megane 2004 CC, 6 jaar geleden

Nadat alle mogelijk zekeringen en relais zijn nagelopen toch maar besloten om met de auto naar de dealer te gaan om hem uit te laten lezen. De dealer heeft de auto kort nagelopen en de storing weten te wissen, met de mededeling dat de stuurkolom weer in storing zou kunnen springen en dat deze dan dient te worden vervangen. Helaas na ongeveer 10 kilometer viel de stuurbekrachtiging weer uit en was de storing weer zichtbaar. De kosten bij de dealer voor het vervangen werden geraamd op 1500-2000 euro.

Na wat rond zoeken op internet besloten om het onderdeel met wat hulp zelf te vervangen. Bij Maresia parts die gespecialiseerd is in tweedehands Renault onderdelen een stuurkolom weten te vinden voor 250,- die precies overeen komt met mijn huidige stuurkolom kwa type aanduiding enz. Op internet lees je de gekste verhalen om het juist niet zelf te gaan vervangen, maar als je een beetje handig bent en je zoek op internet goed uit hoe je de airbag veilig kan verwijder dan valt het allemaal best wel mee. Inlezen of restten wat bij mij niet noodzakelijk volgens Maresia parts, zou dit pas noodzakelijk zijn bij de 3e generatie Megane. Het was dus een kwestie van het stekkertje aansluiten en de storing was weg en alles werkt nu perfect, maar let er wel op dat het onderdeel/typeaanduiding precies het zelfde moet zijn als het huidige onderdeel!

willyvan PRO, 6 jaar geleden

heb er zo ook eentje gemaakt

phluppe, 6 jaar geleden

Hier hebben we hetzelfde voor met een renault modus 2004.
Deze is momenteel aan zijn 5 de stuurhuis toe,het eerste origineel,nr. 2 garantie terugroeping 2005,nr 3 een niet werkende stuurkolom van Van der Heiden AT deze werd niet door de wagen aanvaard,nr. 4 terug één van Van der Heiden AT deze maal kon terug gestart worden doch na enkele km terug melding stuurhoeksensor defect dit laten resetten maar nu 1 maand later terug stuurkolom defect waarvoor dank.Garantie was tot aan de deur wegens zogezegd "schroot" blijkt later.koste wel 250 euro zonder werk.
nr. 5 is nu besteld bij Renault en zal met plaatsing en benodigde tussenstuk 1500 euro kosten.
Hopelijk gaat het nu wel goed.

willyvan PRO, 6 jaar geleden

modus zit wel startonderbreking in stuurkolom bij meg 2 niet

phluppe, 6 jaar geleden

Stuur zit erin nu en werkt,bij nazicht op pc blijkt dat dit reeds het 5de jawel 5de stuur is dat in deze renault geplaatst is.
1ste origineel,2de was blijkbaar terugroepactie,3de een 2de hands wat niet bleek te werken,4de ook 2de hands en heeft zeer kortstondig gewerkt en nu terug een nieuw a rato van €1500.
Ik denk dat mijn volgende wagen?

auto_fan, 4 jaar geleden

ik kan de stuurkolom opnieuw programmeren,( resetten ) foutcodes c1606 motorstuurbekrachtiging c1608 ecu def002 def048 ik heb wel kenteken + merk en onderdelnummers nodig

Bard, 4 jaar geleden

Auto-fan - ik hen een megane met een stuurkolom probleem. Dus is het mogelijk met het probleem te verhelpen met resetten?

auto_fan, 4 jaar geleden

Hallo Bard,
je moet eerst alle zekeringen/relais/stekkers/bedrading controleren ( die verbonden zijn aan stuurkolom module) , resetten helpt wel ( oorzaak is meestal software ) . elektronische module moet opnieuw geprogrammeerd worden, dit kan helaas niet via OBD plug.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.