Renault Laguna: motor maakt vreemd geluid 'staal-op-staal'

Bouwjaar: 1999, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.6 16V

Mijn Laguna 1.6 16V uit 1999 maakt een vreemd geluid, afkomstig uit de motor of aangedreven componenten. Al een tijdje hoor ik een lichte rammel, goed te horen als de motor stationair draait. Aangezien de motor al 326 dkm heeft gelopen kan er best ergens een lager defect zijn. Ik dacht even aan het druklager van de koppeling (is nog nooit vervangen), maar bij indrukken van de koppeling blijft geluid hetzelfde. Ook is het geuid niet echt toerenafhankelijk, vreemd. Stationai duidelijk te horen, maar ook als je 140 rijdt.
Ik denk aan een lager van de aircopomp of dynamo. Maarmisschien ook wel een spanrol of meelooprol van de multi- of distributieriem.

Heeft iemand een idee waarin ik het moet zoeken, voordat ik de distributieriem loshaal (16V dus wel iets werk)?

Gr. jan kees

peugeot304coupe

Geplaatst door peugeot304coupe (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

peugeot304coupe (0), 14 jaar geleden

Update; nada de multiriem is losgehaald is het geluid hetzelfde, dus de oorzaak is niet de airco-, dynamo-, of spanrol.
Het zit dus in het distributiegedeelte. Waterpomp of krukaslager?

sjaak10918 (0) PRO, 14 jaar geleden

of spanrol of geleiderollen van de distributie. Afwegen wat je met de auto nog wilt (blijven rijden), kun je zelf repareren ...... Zou er niet verder mee rijden, als de distributieriem breekt is er veel schade.
En bij vervangen distributie ook de waterpomp en de spanrol en de looprollen mee vervangen.

renault-monteur (0) PRO, 14 jaar geleden

waarschijnlijk waterpomp

peugeot304coupe (0), 14 jaar geleden

Sjaak en Jeroen, bedankt voor jullie antwoord. Reparatie ga ik zelf doen, maar ik overweeg inderdaad hoe lang ik er nog in kan rijden, 'what's next' denk ik steeds.
De distributieriem heeft er nu 85 dkm op zitten, om het goed te doen zal ik de hele mikmak maar moeten vervangen; riem, rollen, waterpomp.

Hoe groot is de kans dat het toch iets anders is? Ergens een lagering in de motor zelf oid, en zit er een nokkenasversteller op wat evt defect kan zijn? Dit zal de laatste grotere onkostenpost moeten zijn van de auto, dan gaat ie er uit.

Bas_petiet (0) PRO, 14 jaar geleden

Rij anders even langs de dealer die kan je warschijnlijk zo zeggen of het de waterpomp is! Als deze defect is hoor je een krakend geluid van het lager.

peugeot304coupe (0), 14 jaar geleden

Ik ben inderdaad maar even langs de dealer gegaan, en de werkplaatschef zei dat het inderdaad de waterpomp was. Verder zei hij dat als je op gas rijdt en je rijdt fatsoenlijk, dan kan de motor grote kilometrages aan, kortom, ik ga de waterpomp en distributieset vandaag vervangen!

Bedankt voor de adviezen!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.