Renault CLIO 1.2: Olieverbruik Clio Estate GT 2014

Bouwjaar: 2014, Brandstof: Benzine, Transmissie: Automaat, Motorinhoud (cc): 1197, Vermogen (kw): 88

Beste,

Ik heb helaas bijzonder weinig kennis van auto's vandaar dat ik mij in dit bericht tot jullie richt.

Ik heb tussen kerst en nieuwjaar 2018 een Renault Clio Estate GT uit heb bouwjaar 2014 gekocht (bezine, automaat) met een KM stand van 30.000 KM bij een niet merkgerelateerde autodealer.
De auto is toen afgeleverd met een beurtje en alle vloeistoffen waren aangevuld. Nu heb ik echter op 30 maart 2019 1,5 liter olie moeten aanvullen.
De Km stand was op dat moment 35.264. Toen direct even contact opgenomen met de Firma waar ik mijn auto had gekocht, omdat ik dit zelf erg snel vond. Ze wisten mij er echter van te overtuigen dat dit geheel normaal verbruik is.

Vandaar 11 juni 2019 (dus nog geen 3 maanden later) wederom 1.75 liter olie moeten aanvullen. De KM stand is nu 39.216 KM.

Mijn huidige garage en mijn gehele omgeving schreeuwt zo ongeveer dat dit absurd olieverbruik is.

Nu wil ik mij in eerste instantie opnieuw melden bij de betreffende garage aangezien ik nog tot 24 juni garantie heb. (gelukkig)
Maar ik was dus even benieuwd naar de mening van jullie ervaringsdeskundige op gebied van Renault. Op Google kom ik soortgelijke problemen namelijk niet tegen.
Sterker nog daar vind ik dat 1 liter op 3000 km vrij normaal is.

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening, en wat de autodealer hier volgens jullie aan zou moeten doen.
Dit is toch iets wat in de garantie valt neem ik aan ?

Met vriendelijke groet,

Rob Verspeek

Apexje

Geplaatst door Apexje (0) , lid sinds 4 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Clio? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

12 Reacties

ferdinand (60), 4 jaar geleden

IK vind 1.5 liter op ruim 5000 km niet uitzonderlijk.IK begrijp dit niet helemaal.Je vindt 1 op 3000 normaal. Je huidige garage schreeuwt dat dit uitzonderlijk is.Deze garage zal ik heel snel verlaten.
Ferry

Apexje (0), 4 jaar geleden

Hoi Ferry,

Nee ik vind zelf 1 op 3000 niet normaal, maar nogmaals heb er zelf geen verstand van en daarom post ik dit bericht.
Op Google had ik iets gevonden over 1 op 3000, maar ik heb echt heel veel uiteenlopende antwoorden gevonden.

Vandaar

ferdinand (60), 4 jaar geleden

Ik dacht even dat jij dat normaal vond.Ik blijf erbij dat 1.5 op 5000 km redelijk normaal is.Een garage die loopt te schreeuwen dat dit absurd is,probeert waarschijnlijk een reparatie eruit te slepen.Ik zou me er niet druk om maken,tenzij hij olie lekt.
Ferry

kaleido 1 (1345) PRO, 4 jaar geleden

De moderne auto s , gebruiken allemaal olie , veel merken wel tot 1 liter op 1000 km . Dus uw verbruik is nog niet extreem te noemen . Ik zou het wel beter in de gaten houden, dit gaat anders een motor kosten . Je zou iets dikkere olie kunnen proberen .
Rijstijl is normaal ?

Apexje (0), 4 jaar geleden

Dat is wellicht een goeie tip.
Rijstijl is redelijk sportief. En rij er wel heel weinig snelweg mee, dagelijks +/- 40 KM landweggetjes.

Heino4267 (200), 4 jaar geleden

Een 1.2 met 88 KW presteert veel voor zijn cylinderinhoud. Een verbruik van 1 liter olie op 3000 km is niet alarmerend, maar wel effe wennen: je zult vaker moeten olie peilen (bv. bij elke eerste dag van de maand) en bijvullen, dan hou je het blok beter heel.
Je kunt de garage eens vragen om te kijken wat het olieverbruik veroorzaakt en checken of er precies de juiste specificatie olie in zit die dit blok vereist. Sommige motoren hebben constructieve bijzonderheden die ze erg gevoelig kunnen maken voor exact de juiste olie.

ferdinand (60), 4 jaar geleden

Waarschijnlijk zit er nu 5w30 in.Probeer 5w40 eens.Daarnaast zou ik zoals Kaleido aangeeft regelmatig peilen.Veel auto bezitters denken dat dit een taak is van de garage.Het is echter een taak en verantwoordelijkheid van de eigenaar van de auto.
Ferry

Apexje (0), 4 jaar geleden

Bedankt voor de reacties!
Op dit moment zit er 5w30 in inderdaad. Kan ik dat gewoon aanvullen met 5w40 zodra die weer bijgevuld moet worden? Of moet de gehele huidige olie eruit gehaald worden en vervangen voor 5w40?

Peilen zal ik inderdaad moeten doen, auto geeft het zelf pas aan als er 1,5 liter in moet. Dat is volgens mij vrij laat.

Hans4040 (285) PRO, 4 jaar geleden

5W30 en 5W40 verschillen niet zoveel van elkaar dat je dat moet aanpassen...
Trouwens; een motor die geen olie verbruikt bestaat niet...
Aanbevolen olie is 5W30

ronny503 (0), 4 jaar geleden

Bij de Renaults die ik heb gereden werd als ik de auto startte het oliepeil in de display getoond en bij de wat latere modellen was dat niet meer zichtbaar tenzij het oliepeil te laag was en een waarschuwing gaf. Als deze motor als extra toevoeging nog een peilstok heeft en u op basis van wat de peilstok aangeeft de olie tot aan maximaal aanvult dan bent u verkeerd bezig want dan vult u teveel olie bij omdat alle oliekanalen en het boven gedeelte van de motor nog olie bevatten. Het is wel zo dat pas als auto aangeeft dat 1,5 liter olie bijgevuld dient te worden er ook geen centiliter meer bij gevuld mag worden en pas na dat de melding op het display verschijnt. Uit voorzorg olie bijvullen is geen goed plan want het teveel aan olie wordt via de carterventilatie met de brandstof mee verbrandt en kan schadelijk voor de motor zijn.

ferdinand (60), 4 jaar geleden

Hiermee ben ik het volledig oneens.Peilen doe je met een peilstok en niet met goedkope metertjes.Het is geen Boeing 747.Ik weet sommige auto,s hebben geen peilstok meer.Daar gaat het dan ook vaak mis.Teveel of te weinig.Nu even over peilen.Je peilt je auto als hij koud is.Hij moet dan vlak staan en niet langs de stoeprand.Je peilstok erin ,afvegen en opnieuw erin.Dan heb je de juiste peiling.Hierbij wil ik nog opmerken,dat alle metertjes in auto,s een bepaalde tolerantie hebben.Het is allemaal goedkoop spul.Bij snelheidsmetingen houdt de politie daar ook rekening mee.Dus Apexje doe hier je voordeel mee en peil gewoon ouderwets.
Ferry

Hans4040 (285) PRO, 4 jaar geleden

Oliepeil controleren doe je met stilstaande motor, nadat de motor minimaal 5 minuten stilstaat.
Verder geen " rocket science"...
Bijvullen tot max op de peilstok.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Clio of stel zelf een nieuwe vraag.