Renault Grand Scenic: Oververhitte motor/koelvloeistof?

Bouwjaar: 2013, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.2 TCE 115

Twee weken geleden heb ik een tweedehands Renault Grand Scenic uit 2013 bij een Renaultdealer gekocht (1.2 TCE 115pk) met 40.000 km op de teller.

Afgelopen week ben ik daarmee naar Oostenrijk gereden.
Op de heenweg viel het me al op dat de koelventilator volop aan het draaien was bij het stoppen voor een verkeerslicht of op de parkeerplaats (terwijl ik dit eigenlijk alleen maar herken tijdens een hete zomer en urenlang rijden).

Op de terugweg ging bij het rijden op een lange helling plots het STOP-lampje branden en was de koelvloeistoftemperatuurmeter volledig in het rood. Tien seconden daarna waren we op de top van de heuvel en daalde de meter heel snel weer naar de normale stand en doofde het STOP-lampje.
Vervolgens de koelvloeistoftemperatuurmeter in de gaten gehouden. Telkens bij het rijden op een lange helling kroop de meter langzaam richting het rode en nadat er minder van de motor werd gevraagd daalde de meter weer snel naar normale waarde. Dit deed zich ook voor na een pauze van ruim drie kwartier. We waren nog niet 5 minuten onderweg of hetzelfde euvel deed zich voor.
Op vlakke stukken geen enkel probleem.

Enkele 'wetenswaardigheden':
- de auto heeft voor aflevering een (grote) onderhoudsbeurt gehad
- belading: gezin (2 kleine kinderen) + bagage onder het dekzeil + bagagebox
- weersomstandigheden: zonnig/licht bewolkt en buitentemperatuur rond de 8 graden
- rijsnelheid tussen 120-140 km/uur
- koelvloeistofniveau bij koude motor netjes tussen Min en Max

Mijn vraag is of de koelvloeistof/motor daadwerkelijk bijna aan de kook is gegaan? Ik vind het nl. nogal vreemd dat de de temperatuur behoorlijk (snel) fluctueert; als iets bijna aan de kook gaat, dan kan dit toch niet zo snel weer dalen? Of kan het wellicht iets anders zijn.
De auto is nog geen jaar oud, dan moet een motor toch wel tegen 'last' kunnen?

Ik ga natuurlijk de dealer bellen, maar wellicht heeft iemand op voorhand een idee?

Geplaatst door

latje (0)

al 10 jaar lid

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor jouw auto? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen via onderstaand kentekenveld.

Reacties

Mogelijk opent de thermostaat niet. En de vloeistof kan wel redelijk snel van temperatuur verandersn hoor.

Safrane10698 0

10 jaar

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.