Renault Megane: slecht lopende motor

Bouwjaar: 2002, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6 16V

Hallo experts,

Klant rijd vanmiddag met auto naar huis en plotseling begint motor te haperen en stotteren, auto tijdens het rijden op benzine gezet, klacht werd iets minder maar auto blijft zeer slecht lopen en heeft geen trekkracht meer.
We hebben geen testkast in ons bezit maar het volgende geconstateerd:

Géén overmatig druk op het koelwatersysteem of luchtbellen in het expansietankje. Geen koppakking lek.

Stationair loop motor netjes, echter bij plots vol gas geven hoor je een kort moment gesis, motor wil dan bijna afslaan maar komt dan iets later wel hoog op in toeren. Een enkele keer hoorden we een knal, net of onsteking niet goed is.

Het gasklephuis is elektronisch, maar aan het uiteinde van de gasklepas (rechts) zien we een glimmend plaatje, het is net of hier iets weg is???? Het lijkt er op dat het gesis bij plots gasgeven daar ook ergens weg komt.

Van de 4 bougies zijn 3 bougies zwart van het roet. 1 bougie is mooi grijs.

Klant merkte wel op de de laatste weken het starten (aanslaan) van de motor wat moeilijker ging dan voorheen.

We zitten zelf een beetje te denken in de richting van defekte of slecht funktionerende bobines, maar het gasklephuis bevreemd ons ook.

Auto heeft een km stand van 166000 km

Volgende week dinsdag wil ik de auto even uit laten lezen bij de renault dealer, maar misschien heeft iemand van u een idee in welke hoek gezocht moet worden.

Bvd.
Erik Schrotenboer

denoorman

Geplaatst door denoorman PRO , lid sinds 15 jaar geleden

3 Reacties

w_vahl PRO, 13 jaar geleden

Tsja, ik weet niet hoe de andere experts erover denken, maar dit klinkt me als een gecombineerd probleem... Het haperen en stotteren lijkt op een bobine/bougie probleem, de bougies moeten in ieder geval goed zijn en die doen niet zoveel pijn in de portemonnee dus gezien de toestand gewoon vernieuwen. Bobines komen vaak voor dus goed controleren, het makkelijkst door stekkers van injectoren te trekken en kijken welke cilinder niet of minder meedoet.

Het starten en haperen met gasgeven klinkt als een plakkend gasklephuis maar die slechte bougies kunnen ook een oorzaak zijn. Desalniettemin (mooi woord he) vervuilen de gasklephuizen meer als regelmatig en is het goed reinigen daarvan een behoorlijke aanrader. Let wel op dat deze dan ook opnieuw ingelezen moet worden, hier kom je niet onderuit. Ik weet niet of dat ook zonder testkast kan.

Succes, Wouter

ksie2 PRO, 13 jaar geleden

Het lijkt wel of dat de katalijsator verstopt zit.Komt er bij veel gasgeven nog wel een beetje druk uit de uitlaat achter ??

denoorman PRO, 13 jaar geleden

Probleem opgelost 1 bobine defekt en 4 bougies vernieuwd.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.