Renault Megane: Snelheidsmeter Renault Megane 1600 16V van 2000

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1600 16V

Snelheidsmeter is uitgevallen maar heeft het na elke dagen nog een keer even gedaan.
Nu doet hij niets meer.
Bij deze auto zit er geen aansluiting op de versnellingsbak en zal de snelheidsmeter door de ABS aangestuurd worden.
Heb 2 andere complete instrumenten van de sloop geprobeerd. (dmv 2 stekkers achterin)
Bij beide functioneerde alles behalve de snelheidsmeter. (Wel gaven ze alle bij een andere km-stand aan)
Heb toen de witte stekker naast de accu schoongemaakt van oxidatie. Geen resultaat.
Auto met voorwielen omhoog gezet
Daarna alle 6 draden aan beide kanten van de witte stekker isolatie wat wegesneden en met een extra draad een voor een doorverbonden.
Ook 6x de voorwielen laten draaien. Geen resultaat.
Waar kan ik nu nog naar kijken?
Kan de opnemer bij de ABS stuk zijn?

HansRepair

Geplaatst door HansRepair (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Mégane? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

15 Reacties

ratdraaier (0), 8 jaar geleden

Er moet volgens mij echt wel een sensor in je bak zitten hoor en die werkt niet meer

Heino4267 (110), 8 jaar geleden

Tja, ik denk dat het snelheidssignaal van het ABS-systeem komt.
En als je verder geen foutmeldingen krijgt, is daarmee niets mis.

Als jij een zelfdiagnosefunctie hebt van je intstrumentenpaneel (= knop op uiteinde rechter stuurstengel ingedrukt houden en auto op contact zetten), zou ik eens kijken of de snelheidsmeter het dan wel doet.
En loopt de kilometerstand op de teller en de dagteller op tijdens het rijden?

teunissen (0), 8 jaar geleden

ik denk toch dat hij op de versnellingsbak zit , even goed zit een raar plekje .
Het is precies zo als Heino schrijft als het signaal van de ABS niet goed krijg je een alarm

HansRepair (0), 8 jaar geleden

Hoewel ik geen foutmelding van de ABS had, heb ik intussen de sensoren van de ABS bij de voorwielen vervangen.
Dit heeft ook geen resultaat opgeleverd.
Vanmorgen de Renault garage gebeld en met werkplaats het probleem besproken, ook besproken wat ik intussen al had gedaan. Heb voorlopig maar een afspraak gemaakt voor a.s. donderdag.
Ze zullen 'm dan uitlezen in de hoop een foutmelding te verkrijgen. Mogelijk zou het het aan het ABS-blok of de regeleenheid kunnen liggen.
Maar voordien ga ik natuurlijk eerst het advies van Heino4267 met de zelfdiagnose uit proberen.
Kan de afspraak nog altijd afzeggen als de snelheidsmeter op die manier werkend krijg.

HansRepair (0), 8 jaar geleden

Overigens, de km-stand loopt niet op blijft staan op 196787 km.

Heino4267 (110), 8 jaar geleden

Dan denk ik dat de oorzaak niet in je instrumentenpaneel zit, maar in het wegblijven van de pulsen die je teller laten tellen.
De grote stekker achter op de instrumentenpaneel-print kan ook nog een oorzaak zijn (slecht contact).

HansRepair (0), 8 jaar geleden

Deze auto heeft inderdaad een zelfdiagnosefunctie. Knop ingedrukt eind rechter stuurstengel, contact aan, en alle meters van het instrumentenpaneel gaan in stappen door de hele schaalverdeling. OOK de snelheidsmeter. In 6 stappen is ie aan z'n eind en gaat weer staspgewijs terug. Met goede hoop gaan rijden. Echter, snelheidsmeter blijft op nul staan.
Toch maar even de grote stekker van het instrumentenpaneel losgemaakt alle pinnetjes zijn droog en schoon. Wel even bewerkt met contactspray. Ook dit levert geen resultaat op.
Toch bedankt voor de tips Heino4267.
Donderdag toch maar naar de Renaultgarage.
Voor alle duidelijkheid van andere tips. In de versnellingsbak zit wel een gat boven de linker aandrijfas wat voor de opnemer van de snelheidsmeter zou moeten dienen. Gat is stoffig heeft nooit iets ingezeten. Er loopt ook geen electriciteitsdraad van of naar de versnellingsbak. Wel fijn dat jullie meedenken.

Heino4267 (110), 8 jaar geleden

Het lijkt mij dat de dealer met de Clip (= Renault laptop met Renault software) tijdens het rijden in de lijst van staten (live-data) moet kunnen zien of er een snelheidssignaal wordt gegenereerd....

Wat jij zelf nog eenvoudig vóór donderdag kan proberen, is of je Renault radio in het menu daarvan zo staat ingesteld dat het volume harder wordt naarmate de snelheid hoger wordt. Als je die functie voor proef maximaal zet, moet je kunnen horen of het volume automatisch hoger wordt gezet tussen 80 en 120 km/uur.
Als dat nog zo is, is er nog een of andere vorm van snelheidssignaal ergens aanwezig, maar komt dat niet meer aan in je instrumentenpaneel. Doorgesleten kabel?

HansRepair (0), 8 jaar geleden

Hier had ik weer goede hoop op. Radio uitgetest of volume aan snelheid wordt aangepast. Dit is niet het geval. (Het is vlgs mij dan ook geen radio die origineel door Renault is meegeleverd.)
Daarna, radio losgekoppeld. Helaas, dit had ook geen invloed op de werking van de snelheidsmeter.
Heb nog wel de stekker van het ABS-blok afgehaald. Contacten waren alle schoon en droog. Voor de zekerheid ingespoten met contactspray. Dit mocht ook niet baten. Mijn hoop is nu gevestigd op de Renaultgarage.
Toch ontdekte ik vandaag iets geks. De tijd stond op gisteren op 00.00 te knipperen. Dus maar opnieuw ingesteld.
Vandaag, stond de tijd weer op 00.00 te knipperen . Accu is niet los geweest en klemmen zitten vast. Rara, maar ik denk dat dat geen verband houdt met de snelheidsmeter.

HansRepair (0), 8 jaar geleden

Gisteren naar Renaultgarage (Arend Auto in Eindhoven) geweest om de auto te laten uitlezen. Kon er zelf bij zijn. Geen echte foutcode gevonden. Monteur liet wel zien wat hij deed en zei wel iets over aftakking naar inspuiting regeleenheid. Hij adviseerde, de witte stekker naast de accu die nog iets groen zag v d oxidatie er tussen uit te knippen en de draden met vaste soldeerverbinding aan elkaar vast te maken. Indien geen resultaat een nieuwe draad aan te leggen van stekker ABS-blok pin 22 naar Instrumentenpaneel witte stekker pin 23 (Stekker is bij mij grijs.) Ik kreeg zelfs een print mee van dat gedeelte van het bedradingsschema.
Beide adviezen opgevolgd. Echter, geen resultaat snelheidsmeter werk nog niet.

Heino4267 (110), 8 jaar geleden

Jammer dat hij niet al rijdend heeft gekeken of er ergens een direct/indirect snelheids-signaal binnenkwam ....

HansRepair (0), 8 jaar geleden

Alvorens ik naar de snelheidsmeter ging kijken had ik andere electrische storing op gelost. (Bij aanzetten richting rechts en remmen begonnen op instrumentenpaneel mistalampverlichting en richting naar links ook mee te knipperen.) Deze storing is er nu weer. Ga ik eerst maar weer goed repareren.
Als tussen oplossing ga ik indicaties aanbrengen op de toerenteller voor snelheden 50 80 100 en 120 km in 4e en 5e versnelling.

Heino4267 (110), 8 jaar geleden

[quote=HansRepair]Alvorens ik naar de snelheidsmeter ging kijken had ik andere electrische storing op gelost. (Bij aanzetten richting rechts en remmen begonnen op instrumentenpaneel mistlampverlichting en richting naar links ook mee te knipperen.) Deze storing is er nu weer. Ga ik eerst maar weer goed repareren.[/quote]
De waarschijnlijke definitieve oplossing is de massaverbinding herstellen in je rechter achterlicht: herstel de contactdruk van de stekker op de printplaat (met een naald of zo) en/of boor dáár waar het spoor breed is, een gaatje in het grootste spoor op de printplaat van je rechter achterlichten. Maak daar met een boutje/moertje een draad aan het printspoor vast en maak die draad aan de andere kant vast aan de blanke carrosserie (ergens).

HansRepair (0), 8 jaar geleden

Snelheidsmeter werkt weer.
Vandaag met de auto een auto-electronicus bezocht. Hij heeft het probleem als volgt aangepakt. Eerst gemeten of er een signaal van de ABS-sensor afkomt. Was OK. Daarna gemeten of er met draaiende wielen of er een signaal was op de draad die ik er bij gelegd had. Draad gaf geen signaal. Hij heeft t elektrisch schema eens bekeken en keek vooral naar de draadkleuren. Stekker bij ABS-unit losgemaakt om te controleren of ik de draad op de juiste pin had aangesloten. Dit was niet het geval. Draad aan de grijze draad van pin 22 (vlgs de nummering binnenin de stekker) vast gemaakt . Wielen laten draaien, en ```voila```SNELHEIDSMETER WERKT.
Allemaal dank voor jullie meedenken.

gert kuper (0), 8 jaar geleden

Verkeerd geplaatst bericht hier, sorry
wist niet hoe je het kunt verwijderen.

Groet, Gert Kuper

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.