Renault Scenic: Snerpend geluid bij starten

Bouwjaar: 2004, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.6

De auto (80.000 km) heeft al een tijdje last van het volgende:
- de motor wordt gestart
- bij het aanslaan van de motor hoor ik een snerpende 'piep'
- motor loopt verder prima, geen rare bijgeluiden meer.

Wat zou dit kunnen veroorzaken ? Het heeft geen relatie met koude/warme motor. De aircopomp is gecheckt en kan het niet veroorzaken. Startmotor is het ook niet.

Nu heeft de garage de multiriem en rollen e.d. vervangen maar het probleem is er nog steeds.

Verder is het inmiddels ook zo dat bij koude motor als je wat gas geeft (met koppeling in) en de motor valt terug in toeren je een 'zingend' geluid hoort onder de kap. Dat is vrij vlot over, na een paar km rijden. Dit geluid heeft de auto nog nooit gehad.
Monteurs vd garage erkennen het probleem en buigen zich erover maar weten (nog) niet goed waar ze moeten zoeken. Ik hoorde iets van een mogelijk gescheurd membraam ? Waar kan dit vandaan komen en is het iets serieus of hoort het bij de rammeltjes zullen we maar zeggen.

Heeft iemand een idee ? Of is dit iets dat alleen ik heb :(

Alvast bedankt.
Sander

Rednas71

Geplaatst door Rednas71 (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Scénic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

AS1 (105), 17 jaar geleden

De vraag is, hoe klantvriendelijk is jouw garage te werk gegaan.
Hebben ze de multiriem eerst los gehad en daarbij geconstateerd dat het geluid weg was, dan was het vervangen daarvan de logische vervolgstap. In dat geval verder kijken naar lagers van dynamo en waterpomp (als die niet op de driem zit).

Hebben ze lukraak de multiriem vervangen, dan moeten ze eigenlijk deze even lossen om het een en ander uit te sluiten. Nog steeds aanwezig, dan eens naar de distributie kijken.

Rednas71 (0), 17 jaar geleden

De garage zei dat het geluid achter de motor vandaan kwam, zeg maar tussen dashboard en motor ergens. Maar het is heel lastig te lokaliseren. Het was niet iets dat inwendig in de motor zat. Als het goed is staat de auto nu op de brug te wachten tot maandag, dan gaan ze de auto starten en luisteren waar het geluid vandaan komt.

Ik had eerst het idee dat als de airco aanstond de auto er minder last van had en dan bedoel ik de snerp bij het starten. Volgens mij is dat ook zo alleen het gaat niet altijd op.

Zal mij benieuwen wat ik maandag hoor.
Blijft toch vreemd, 80.000 echt probleemloze km (even afkloppen) met die auto (op 3 lekke banden en 2 lampjes na) ......

abc (0) PRO, 17 jaar geleden

is de krukas poelie gecontroleerd?

Rednas71 (0), 17 jaar geleden

Multiriem en rollen zijn vervangen. De krukas drijft deze toch aan ?
Ik weet niet of specifiek de krukaspoeli gecontroleerd is. Ik zal het eens vragen, nog een puntje om te vragen; bedankt.

Rednas71 (0), 17 jaar geleden

Wat betreft het 'zingende'geluid. Dit werd veroorzaakt doordat het inlaatspruitstuk (van kunststof) dat in verbinding staat met de bovenkant van het motorblok waar de carterontluchting zit niet goed afsloot. Het inlaatspruitstuk is vervangen en het geluid was weg. De rubberring vervangen was niet voldoende, waarschijnlijk is het spuitstuk krom geworden.

Wat betreft de snerp; de riem en de spanrol is voor de 3e keer vervangen. Aan de krukaspoeli ligt het niet volgens de garage. Geluidje blijft (is heel even een fractie van een seconde als de motor aanslaat, daarna is de motor direct 'stil'). Alles loopt verder soepel. Als er iets meer kracht op de spanrol wordt uitgeoefend bij starten dan hoor je de snerp niet gaf de garage aan. Ze hebben zo ongeveer alles gecontroleerd waar het aan kan liggen en kunnen niets vinden. Er is op het moment geen oplossing voor. Dus ik rij er nu gewoon mee rond.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.