Renault Scenic: Tikken na 1e keer wegrijden

Bouwjaar: 2004, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.6 16V

Bij het wegrijden is binnen de eerste 20 meter een geluidje hoorbaar. Het is iets van 5 keer "tsjik tsjik tsjik tsjik tsjik". Na kort parkeren en bij wegrijden is het geluid er niet. Het lijkt uit de middenconsole/ motorruimte te komen en slechts zachtjes hoorbaar. Het treedt ook alleen op na langere tijd stilstaan.
Bij navraag bij de dealer werd gezegd dat het aan het tandwiel van de nokkenas zou liggen, omdat er olie naartoe gepompt zou moeten worden. Het advies was om er een nieuwe distributieriem riem in te leggen met nieuwe spanrollen en tandwiel. Dit is echter ongeveer 40.000km geleden gedaan volgens het boekje. In dit geval lijkt het me dat dit geluid ook hoorbaar zou moeten zijn bij rijden.

Ik hoop dat iemand dit probleem herkent en kan vertellen wat hier aan de hand is en of het een probleem is.

Bij voorbaat dank.

Ab

abw

Geplaatst door abw (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Scénic? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

AS1 (105), 17 jaar geleden

is het niet gewoon roestvorming op de remschijven na een regenbui? Dat geeft in eerste instantie wat scheurgeluiden. Rem eens gelijk na wegrijden

abw (0), 17 jaar geleden

Hartelijk dank voor de snelle reactie, maar dat is niet het probleem. Prettige zondag verder.

w_vahl (0) PRO, 17 jaar geleden

dat tandwiel waar je het over hebt, de nokkenas-versteller, lijkt me niet jouw probleem, die geeft vooral problemen met koude start, gelijk bij het starten heb je dan een harde ratel. Daarna is het tijdens het rijden niet meer hoorbaar maar geeft ie wel storingen. Het is wel handig te weten of het echt uit de motorruimte komt of uit je middenconsole, probeer eens zo min mogelijk aan te zetten, airco uit enzo, dat je zeker weet dat daar niet vandaan komt.

abw (0), 17 jaar geleden

Hallo Wouter, hartelijk dank voor je reactie. Ik zal eens te werk gaan zo als je voorstelt en kijken/horen wat er gebeurd.

edgo (0), 17 jaar geleden

Dit is denk ik de parafan,dit is een veelvoorkomend probleem. De klep geeft een tik tak geluid.De goedkoopste oplossing is,het stekkertje los te maken van de recirculatie stand, van je kachel. Deze zit aan de bestuurderskant onderaan het raam onder de motorkap. Hier zit een zwart afdekkapje,deze loshalen en dan het ik meen het zwarte stekkertje loshalen. Kan verders geen kwaad,je hebt alleen geen recirculatie stand meer. Echt repareren kan ook met een rivisieset, kost +/- 80euries.

Succes, Edwin

w_vahl (0) PRO, 17 jaar geleden

[quote=edgo]Dit is denk ik de parafan,dit is een veelvoorkomend probleem. De klep geeft een tik tak geluid.De goedkoopste oplossing is,het stekkertje los te maken van de recirculatie stand, van je kachel. Deze zit aan de bestuurderskant onderaan het raam onder de motorkap. Hier zit een zwart afdekkapje,deze loshalen en dan het ik meen het zwarte stekkertje loshalen. Kan verders geen kwaad,je hebt alleen geen recirculatie stand meer. Echt repareren kan ook met een rivisieset, kost +/- 80euries.

Succes, Edwin[/quote]
en aangezien we over een nieuw type scenic praten denk ik dat je onder de parafan alleen de ruitenwissermotor zult vinden, er komt wel vaak blad in de kachelmotor, dit is echter erg lastig weg te halen. Dus met de kachel uitzetten zou dan het geluid ook weg moeten zijn. Die recirculatiekleptruuc werkt alleen bij oude type meganes maar daar werkt het ook erg goed bij.

abw (0), 17 jaar geleden

Hallo Edwin, bedankt voor je reactie. Ik zal zeker testen of de kachel dit probleem veroorzaakt. Zo te lezen is het dus geen ernstige zaak.
Groeten, Ab

AS1 (105), 17 jaar geleden

"Bij het wegrijden is binnen de eerste 20 meter een geluidje hoorbaar. Het is iets van 5 keer "tsjik tsjik tsjik tsjik tsjik"

Lijkt me sterk dat het dan de kachel is...

PS. uitgaande dat je het niet hoort als je even wacht met wegrijden en pas wel als je gaat rijden...

abw (0), 17 jaar geleden

Al degenen die op mijn probleem hebben greageerd wil ik hierbij bedanken. Tevens laat ik weten dat het "probleem" bekend is. Bij mijn uiteindelijke bezoek aan de originele Renault Dealer te Leiden kreeg ik te horen van de Renault kwaliteitscontroleur dat het geluid wordt veroorzaakt door een onderdeel onder de motorkap waarin de ABS, stuurbekrachtiging, etc., onder druk worden gebracht. Het is absoluut niet een probleem met de distributieriem waar in eerste instantie aan werd gedacht. Dus bij het type Scenic 2 is dit een vast gegeven. Wellicht dat ook anderen met deze informatie hun voordeel kunnen doen.
met vriendelijke groet,
Ab

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Scénic of stel zelf een nieuwe vraag.