Renault LAGUNA: Tikken na uitzetten motor

Bouwjaar: 2010, Brandstof: Diesel, Motorcode: K9K 57, Motorinhoud (cc): 1500, Vermogen (kw): 81

Hallo,

Sinds vandaag hoor ik na het uitzetten van de motor een tikkend geluid uit de motor komen. Elke keer 4 tikken geloof ik, afgerond met een hoge piep. Het is net alsof er iets wordt geregeld, maar ik heb het nog nooit eerder gehoord. Weet iemand wat dat kan betekenen?

Alvast bedankt.

Mvg Eric

ericveenstra

Geplaatst door ericveenstra (0) , lid sinds 15 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

Citrogek (0) PRO, 7 jaar geleden

Kan de verstelbare nokkenaspoelie kunnen zijn. Die wordt geregeld met een oliesensor. Gaan ook regelmatig stuk bij Renault.

ofstone (0), 7 jaar geleden

Op afstand moeilijk te beoordelen.
De vraag is of het geluid er altijd al was, en je het nu pas hoord, ofdat het geluid recent pas ontstaan is.
Hoor je het ook binnen in de auto, of alleen buiten?
Klinkt mij als de EGR klep die na het uitzetten van de motor een paar keer open en dicht klappert. Dat doet de ecu bij Renault onder andere zelf om zo aangekoekt roet te verwijderen en voorkomen.
Kan zijn dat hij defect raakt, maar kan ook dat hij door een lange stevige rit (vakantie) juist wat los is gekomen en meer hoorbaar wordt.
De egr kleppen geven bij veel auto, s problemen, maar de 1.5 dci heeft er wel meer dan normaal problemen mee.

@citrogek, de 1.5 diesel heeft geen verstelbare nokkenas. Dat probleem komt bij de benzinemotoren inderdaad wel voor.

ericveenstra (0), 7 jaar geleden

Dank voor jullie snelle antwoorden. Ik denk (maar zeker weten doe ik het niet) dat ik het nog niet eerder heb gehoord. In de auto hoor je het alleen als je er goed op let. Ik heb de kap open gehad en hem toen uitgezet, het geluid kwam van 1 van de zilveren aanhangsels rechts aan het blok, bovenop. Ik heb geen idee wat ze zijn, maar het geluid kwam daar vandaan. Het klinkt alsof er iets uit wordt gezet na het tikken.
Als de egr klep defect raakt, is dat dan ook schadelijk voor andere onderdelen (turbo etc?). Maw, moet ik er snel mee heen?

Groet
Eric

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.