Renault Mégane 2005: toeren

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Transmissie: Handgeschakeld, Motorcode: K4M T7, Motorinhoud (cc): 1600, Vermogen (kw): 83

Ik ben een beginnend bestuurder en heb onlangs mijn eerste auto aangeschaft waarvan ik de derde eigenaar ben. Nou reed ik laatst op de snelweg en merkte dat ik best veel toeren maakte ten opzichte van de auto waarin ik lessen had. Dat was weliswaar een diesel maar het verschil is aanzienlijk en online kan ik geem concreet antwoord op vinden of werkelijk te hoog is of niet. Wanneer ik 100km/u rijd in de vijfde versnelling dan staat de toerenteller echt net een tik onder 3.000 rpm. Volgens een collega zou dat kunnen als de verkeerde banden qua maat onder de auto staat. Dan is het probleem dat er geen onderhoudshistorie noch een handleiding aanwezig is van deze auto waar ik deze informatie zou kunnen achter halen. Dus mijn vraag is of het normaal is voor zo een oude auto om dit soort toeren te maken bij dat snelheid, zo niet, waar dit aan kan liggen? Ligt het aan de verkeerde bandenmaat, zo ja, welke maat heb ik nodig?
Alvast bedankt en nog de late beste wensen!

leekrijder

Geplaatst door leekrijder , lid sinds 3 weken geleden

3 Reacties

oldford PRO, 2 weken geleden

Als je afleidt dat je 100 km/uur rijd, door naar je snelheidsmeter te kijken, dan maakt de bandenmaat Niets uit.
De verhouding tussen de snelheidsmeter en de toerenteller verandert niet bij een andere bandenmaat.
Je werkelijke snelheid verandert wel.

33 of 34 km/uur per duizend toeren is voor een benzine auto niet echt heel erg laag.
Dus ik denk dat je toerenteller gewoon goed aangeeft.

Hans4040 PRO, 2 weken geleden

Welke bandenmaat zit er nu onder?

Heino4267, 2 weken geleden

Dat toerental is normaal voor jouw motor bij die snelheid.
Hij heeft qua trekkracht namelijk wat toeren nodig om nog een beetje fijn te reageren op het gaspedaal bij die snelheid (lees: belasting).

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Mégane of stel zelf een nieuwe vraag.