Renault Laguna: Trillen bij het remmen

Bouwjaar: 2002, Brandstof: LPG, Motorcode: 1.8 16V

Hallo,

Mijn Laguna Grand Tour heeft ongeveer 30.000km geleden rondom nieuwe remschijven en blokken gekregen. Helaas begint de auto tegenwoordig in het stuur te trillen als je matig remt of bij hogere snelheid wat bijremt. Dit gebeurde zowel bij de vrij nieuwe winterbanden als de zomerbanden. Dus aan de banden zal het niet liggen. Aangezien ik nooit de voet op de rem hou als ik stil sta, hoopte ik nooit last te krijgen van trillende remmen door kromtrekken of andere problemen.

Wat kan hier (de meest waarschijnlijke) oorzaak van zijn? Wat kan ik doen om dit te verhelpen?

sgm

Geplaatst door sgm (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Renault Laguna? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

abc (0) PRO, 17 jaar geleden

heb je onlangs gewisseld van winter naar zomer banden en is het toen begonnen?hoe zijn de wielen vast gezet?

Erik2804 (0), 17 jaar geleden

Het klinkt toch een beetje als een kromme remschijf of naaf. Heb je onlangs een stevige aanvaring gehad met een trottoirband of iets dergelijks. Ik denk dus aan een ongelukje bij het nemen van een rotonde, slalommetje of iets dergelijks. Als de naaf krom is helpt het vervangen van de schijf niet. Er moet een nieuwe naaf in of je kunt, als de schijven nog dik genoeg zijn en dat zal wel 't geval zijn, deze laten afdraaien. Meet met een micrometer de slingering van de schijf na, deze moet binnen 0,05mm blijven.

Het is ook mogelijk dat de naaf niet goed is schoongemaakt en geschuurd bij de montage van de nieuwe schijven. Door ongelijkmatig thermisch contact met de naaf kan de schijf ook kromtrekken. Het lijkt misschien allemaal eenvoudig maar er kan dus toch wel iets mis gaan bij het vervangen van remschijven.

sgm (0), 17 jaar geleden

Bedankt voor de reacties. Ik vrees dat er niet de juiste oorzaak bij zit. Ik heb alleen heel lang gelezen een stoeprand geraakt toen het onverwacht glad was. Maar dat is al meer dan een jaar geleden. Daarna was niks aan de auto te merken. Ook is het probleem begonnen toen de winterbanden er nog op zaten. Het viel opeens op dat ik regelmatig trillingen in het stuur voelde. Toen heb ik even gewacht totdat de zomerbanden erop zaten. Het gedrag bleef hetzelfde. Bij het omwisselen van de banden heeft de auto ook een beurt en nieuwe APK gehad. Dus als er iets ernstigs mis zou zijn, was dat wel opgemerkt. Kortom, ik heb nog geen idee wat er aan de hand kan zijn.

Erik2804 (0), 17 jaar geleden

Heb je geen slingering op de remschijven? Meten is weten, pak een klokmicrometer erbij.

Rednose5 (0), 17 jaar geleden

Ook ik heb dit probleem gehad en nu weer. Vorige keer is een aandrijfas vervangen, tripodekoppeling volledig versleten. Dit is de koppeling aan de versnelllingsbak zijde. Dealer zal dan melden dat de as moet worden vervangen door een ruilas, kost 200 euro en dan nog monteren. Mijn prive monteur die ik nu heb melde mij dat het ook mogelijk is om de lagers op de tripode te vervangen en dat is minder kostbaar.

Andere mogelijkheid is speling op het stuurhuis en/of stuurkogels.

Erik2804 (0), 17 jaar geleden

Trillingen zijn gerelateerd aan gebruik van de remmen, toch?

fast blue 166 (0), 17 jaar geleden

kromme schijven = 1 veel voorkomend item doch lang niet altijd de oorzaak.zoek het in de ophanging o i d
erwin.

sgm (0), 17 jaar geleden

Bedankt voor het meedenken. Het trillen is momenteel een stuk minder. Remmen komen ook goed vrij, want de auto rolt heel makkelijk weg op een geringe helling. Alle stuurkogels en fusees zijn recent vervangen. Bij normaal rechtdoor of bochten rijden is er ook niets te voelen. Ik kijk het even aan, want het trillen is na een paar maanden weer een stuk minder geworden. Mischien toch een roestplek op de schijf, want op een morgen zaten de remmen even goed vast. Waarschijnlijk was daar na het wassen water blijven staan en had ik niet meer gereden. Ik hou jullie op de hoogte.

(edit) Net weer een stuk gereden. Het trillen is zeker niet weg. Vooral bij even bijremmen op de snelweg voel je het duidelijk. Koppeling wel of niet indrukken maakt geen verschil.

sgm (0), 16 jaar geleden

OK, vandaag zijn beide remschijven en sets blokken vervangen. Volgens monteur van dealer zat er golving in de schijven. Erg zonde om binnen 40.000km je remschijven en blokken te mogen vervangen terwijl je er zuinig op bent. Zal me benieuwen of het nu goed is. Moet morgen een flink eind rijden.

(edit)
We zijn nu een paar dagen verder. Auto rijdt en remt prima. Ik hoop dat het zo blijft.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Renault Laguna of stel zelf een nieuwe vraag.