Rover 25: Problemen met koeling en 'koud' wegrijden

Bouwjaar: 2000, Brandstof: Benzine

Ik heb een Rover 25 en onlangs kreeg ik een probleem met de koeling. De temperatuurmeter liep na een tijdje rijden langzaam op tot in het rood aan toe, maar als ik dan nog eventjes doorreed hoorde ik een soort tikkend geluid waarna de meter ineens terugsprong naar normaal. Ook deed de verwarming het dan ineens weer (daarvoor alleen koude lucht). De thermostaat is toen vervangen en nu is het wel wat verbeterd. De meter loopt bij gestaag doorrijden ietsje verder op dan anders (iets boven het midden), maar als ik dan bijvoorbeeld even stil sta voor een stoplicht loopt hij toch weer aardig op. Bij de grote beurt is geconstateerd dat de radiateur in matige conditie is. Zou dat een oorzaak kunnen zijn? Of zijn er nog meer mogelijkheden? Ik hoor wel dat er een ventilator draait als ik stil sta en deze draait nog even door nadat ik de motor afzet.

Dan een ander probleem(pje). Als ik wegrijd met koude motor in een lage versnelling en ik laat ineens het gas los, gaat de auto heftig schokken. Ik moet dan de koppeling indrukken of gas gaan geven om dit op te heffen. Het lijkt alleen te gebeuren als de motor echt koud is, dus na een dag of langer stilstaan. Het is best irritant, maar bij de grote beurt is niets bijzonders geconstateerd wat hiermee te maken kan hebben. Wat zou het kunnen zijn?

bas1979

Geplaatst door bas1979 , lid sinds 12 jaar geleden

4 Reacties

VFR16V, 12 jaar geleden

Hoe ziet je koelvloeistof eruit?
Misschien is je waterpomp versleten, of je koppakking ligt eruit.
In het beste geval heb je gewoon een verstopping in je systeem...

bas1979, 12 jaar geleden

Koelvloeistof is nagekeken en zag er normaal uit. Ook niks bijzonders in de olie. Koppakking zal het dus waarschijnlijk niet zijn.
Kunnen ze bij een garage makkelijk nagaan of er een verstopping zit en of de waterpomp nog in orde is?

pantah, 12 jaar geleden

Dat kun je makkelijk zelf waarnemen of het water goed circuleert door temperaturen te vergelijken op de verschillende darmen.

VFR16V, 12 jaar geleden

Zit er nog genoeg KVS in je systeem?

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Rover Crafter of stel zelf een nieuwe vraag.


Gesponsord

Met een groots assortiment in de beste auto-onderdelen, aanbiedingen en merken vind je altijd een optimale mix tussen A-merken en aanbiedingen. Voor iedere automobilist weet Carpardoo de juiste auto onderdelen of auto-accessoires te vinden.