Seat Alhambra 2005: door lekke waterpomp, distributieriem versprongen....??

Bouwjaar: 2005, Brandstof: LPG, Motorcode: 2.0 automaat

Allen,

Gisteren stopte onze auto er plotseling me... geen vermogen meer, motor viel uit.
Starte wel, sloeg niet aan....

Diagnose Seat-dealer:

- waterpomp heeft gelekt (zie foto rode smurrie....)

- distibutieriem is al aan het degraderen

- spanrol verkeerd-om gemonteerd ?

- distributieriem heeft geslipt en stond niet meer op tijd!!!


Ik heb de distributieriem, waterpomp en rollen op 16-10-2013 laten vervangen bij een vakgarage.
De vakgarage is wel meedenkend, maar ik wil me alvast even voorbereiden op hoe ik dit moet 'uitspelen' om natuurlijk zo weinig mogelijk kosten te maken...

Vragen aan jullie:
- herkennen jullie die rode smurrie op de foto? (kan dat een soort vloeibare pakking zijn?)
- waterpomp-garantie. deze moet toch langer meegaan dan 1 1/2 jaar (max 40.000 km)?
- 'aansprakelijkheids-garantie'? waar zou ik 'recht' op kunnen hebben mocht de waterpomp de oorzaak zijn?

Klein voordeel: de motor terug op tijd, sloeg wel gewoon aan, dus motor is nog niet compleet aan gort.

Bedankt voor jullie reacties alvast!

henkvis

Geplaatst door henkvis (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Alhambra? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

kaleido 1 (1900) PRO, 8 jaar geleden

Hoezo uitspelen ? is bijna 2 jaar geleden !
Gewoon repareren en klaar , juridisch en technisch geen grondslag.
Bij regulier onderhoud niets gezien ?

jan5047 (0) PRO, 8 jaar geleden

Nee nee dat gaat natuurlijk niet lukken na 2 jaar, als het nu 2 Maanden was, inderdaad gewoon laten repareren en zelf betalen

moderator (0) PRO, 8 jaar geleden

Als je al wat wilt "uitspelen" ofwel de vakgarage aansprakelijk stellen, doe dat dan via een rechtswinkel o.i.d. en niet via deze site.
Hier houden we het op het trachten op te lossen van technische problemen en niet van juridische vraagstukken.

Moderator.

henkvis (0), 8 jaar geleden

Sorry voor het 'uitspelen, maar serieus? Ik dacht dat hier ook meegedacht werd over zaken die niet normaliter zouden gebeuren.

Werkelijk? Een waterpomp die binnen 2 jaar kaduuk slaat waardoor waarschijnlijk mijn distributie aan de haal is gegaan kan gewoon gebeuren en is PECH?

Ik hoop dat jullie niet in jullie dagelijkse leven zo jullie producten afdanken:

Een van de grootste misverstanden is dat vaak wordt gedacht dat de koper na de garantietermijn geen rechten meer heeft als een product kapot gaat. Dat is niet juist. Ook na de garantieperiode blijft de verkoper altijd aansprakelijk voor de goede werking van het product en volgens de Nederlandse wetgeving zelfs in feite onbeperkt, zolang dat tenminste redelijkerwijze kan worden verlangd.

Sterker nog: Voor het overige komen bij non-conformiteit niet alleen de reparatiekosten, maar ook alle andere gemaakte kosten (de zogenaamde gevolgschade) voor rekening van de verkoper (artikel 24 BW7). Geschillencommissies hebben al regelmatig uitspraken gedaan waarbij de consument gemaakte kosten, zoals telefoon- en reiskosten, krijgt vergoed.

Dus nogmaals denk ik hier een heel redelijke technische vraag/antwoord stelling te hebben. Herkennen jullie mijn foto of hebben jullie al eens iets vaker aan de hand gehad met bijvoorbeeld bepaalde waterpompen?

De juridische kwestie wil ik hier natuurlijk niet opgelost hebben, maar hopelijk gaat er bij jullie volgende keer ook een lampje branden als er om jullie heen iets stuk gaag. Maar als jullie de uitslag willen weten, dan zal ik dat hier ook posten.

ron001 (0), 8 jaar geleden

Ja ik herken dit zeker, veel voorkomende oorzaak bij foutief koelmiddel, of mix van verschillende soort door bijvoorbeeld bijvullen. Onder andere merk Dexcool geeft dit probleem. Kering/afdichting koelwater pomp wordt langzaam verteerd met als gevolg de lekkage. Ook bepaalde pakkingen kunnen er slecht tegen, bijvoorbeeld pees pakking bij natte cilinders. Kan mij niet voorstellen dat de vakgarage hier debet aan is. Deze zal het systeem met juiste type koelmiddel vullen. Vaak is dit op glycol bassis. Wie of waar fout dat zal zeker een hele kluif worden, wellicht toont je vakgarage coulance, al was het maar om er zelf ook wat van te leren.
Wens je veel suc6 met dit debakel.

Ron

kaleido 1 (1900) PRO, 8 jaar geleden

Ik heb je reactie gelezen henk , en ondanks wat je schrijft en uitspraken die er gedaan zijn , is garantie niet eindeloos.
Een garage bedrijf kan niet voor alle defecten aansprakelijk gesteld worden.
In 2 jaar tijd kan er veel gebeuren , een slechte/qualiteit waterpomp omdat daar bv. door prijstechnische reden voor gekozen is , kan niet op het bordje van de garage gedeponeerd worden .
Bijvullen door wie dan ook , met verkeerd koelmiddel , is niet voor rekening garage.
Geen onderhoud plegen , zeg niet dat dat zo is , maar dan hadden ze het eerder gezien .
Dit zijn nu eenmaal dingen die wel eens voor komen.
Maar ga gewoon praten met je garagehouder , en dan komen jullie er wel uit.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Alhambra of stel zelf een nieuwe vraag.