Seat Leon: Katalysator leegslaan zinnig of zinloos?

Bouwjaar: 2003, Brandstof: Diesel, Motorcode: 1.9 Tdi 110 pk (ASV)

Met de zoekfunctie heb ik gezocht naar het effect van het leegslaan van de katalysator, maar heb geen reacties kunnen vinden van gebruikers die inderdaad met leeggeslagen kat rondrijden. Wel ben ik er zo achtergekomen dat het geen afkeur voor de apk betekent. Maar heeft het zin, merk je het als bestuurder?

Bumpersticker

Geplaatst door Bumpersticker (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Leon? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

9 Reacties

Hans4040 (325) PRO, 16 jaar geleden

De kat is bij een diesel of een turbodiesel NIET VERPLICHT, zolang de wagen maar door de roettest komt. De gewone atmosferische diesel zal zonder kat weinig beter lopen. Daarentegen levert de turbodiesel zonder de kat over het algemeen nogal wat MEER TREKKRACHT (koppel) en meer vermogen (pk's). Ook zal de wagen minder roet uitstoten doordat de turbo - nu zonder tegendruk - vroeger oppakt én meer lucht in de motor perst. Eigenlijk is bij de turbodiesel een goede uitlaat de ideale basis voor tuning. Immers met een betere turbodruk - en dus meer lucht - zal de motor ook weer meer brandstof aankunnen, dus een nog beter RENDEMENT opleveren.

Bron: www.uitlaten.com

hellbat (0) PRO, 16 jaar geleden

mijn vraag, wellicht burgertruttig, maar waarom bouwt een doorgewinterde designer bij seat die krengen er dan onder.

Niet om extra omzet te draaien, want als ze beter lopen en zuiniger ZONDER kat, is dat in mijn ogen een beter verkoopargument.

Groeten Marcel

Hans4040 (325) PRO, 16 jaar geleden

weet ik veel.
schoner?

hellbat (0) PRO, 16 jaar geleden

nu spreek je jezelf tegen, je zegt zelf, dat hij ZONDER kat MINDER roet uitstoot, dus in plaats van het opbouwen van een roetfilter, kun je er beter de kat onderuitslopen.

niet om het een of ander, maar dit zou ik een leuke discussie vinden.

groeten Marcel

P.S. Bedrijfswagens ( Zware segment ) hebben geen een van allen een kat, dus waarom de lichtere wel.

Hans4040 (325) PRO, 16 jaar geleden

Ik spreek mezelf niet tegen, marcel.
ik heb alleen dat artikeltje geplaatst en jij vraagt je af waarom er een kat onder zit.
IK zou het niet weten.

mvg,
Hans.

hellbat (0) PRO, 16 jaar geleden

even terugkomen op de oorspronkelijke vraag, het wel of niet aanwezig zijn van een katalisator, is GEEN afkeurpunt van de APK, WEL de emmissieeisen, als de auto hieraan voldoet ZONDER kat, mag hij gewoon de weg weer op.

Groeten Marcel

Bumpersticker (0), 16 jaar geleden

Ik begrijp dat jullie weer een BBQ hebben, veel plezier alvast en dank voor de antwoorden. Dan toch nog een vraag. Hans legt een verband tussen het leegslaan van de kat en tuning. Toch, als ik het goed heb begrepen, zorgt het leegslaan van een kat bij een niet getunede auto voor meer koppel. Aan wat voor toename moet ik dan denken, of is het meer dat het koppel (nog) vroeger beschikbaar/ voelbaar is? In feite is de auto best pittig, maar soms zou ik toch net ff iets meer koppel wensen, maar wil niet het risico lopen dat ik door bijv. tuning trillingen ga krijgen door 't 2-massavliegwiel, dat is het me allemaal niet waard. De topsnelheid is ook totaal niet relevant voor me, 't gaat dus puur om het gevoel van wat meer trekkracht, maar hij hoeft niet te veranderen in een quattro.

CARS&MOTORS (0) PRO, 16 jaar geleden

de toename zit in beginnsel tussen je oren
het is dusdanig weinig dat je er niks van zal merken

Audidriver73 (0) PRO, 16 jaar geleden

Dop dan ook meteen de EGRklep af met een plaatje, krijg je ook geen uitlaatgassen meer in je inlaattraject.
Ik heb de kat ook al een tijdje leeg, verschil goed merkbaar bij lage toeren.
Ik heb er ook 2dagen een roetfilter onder gehad, maar daarmee was er beneden de 2500toeren beduidend minder trekkracht. Toen ik mijn oude kat ben gaan terughalen heb ik deze meteen leeggemept.
Moet er wel bij zeggen dat het hier een audiA4 uit 2001 betreft die ook nog gechipt is.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Leon of stel zelf een nieuwe vraag.