Seat Ibiza: stoplichten gaan niet meer

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Diesel, Motorcode: sdi 1.9

Hallo, heb een probleem met de stoplichten van mijn seat ibiza. Het derde remlicht(bovenaan de achterruit) gaat nog maar de normale remlichten gaan niet meer. Heb al een nieuwe remlichtschakelaar(die boven het rempedaal zit) gekocht en geplaatst maar dit brengt geen oplossing. Er blijven ook 2 lampjes branden in mijn dashbord(gloeikaarsen(knippert) en moterblokje). Heb de gloeikaarsen ook al vervangen maar lampje blijft knipperen. Er zijn geen lampen of zekeringen kapot, geen kapotte of losse kabels. De bevestigingsklemmen van de kabels zijn ook goed, geen oxidatie of loszitten. Wat ook raar is dat sinds ik de nieuwe remlichtschakelaar erin gezet heb, het derde remlicht bij het aanleggen van het contact, zeer flauwtjes brand. Wat ik niet versta is dat het derde remlicht wel gaat en mijn normale remlichten niet. De massakabels van de normale achterlichten zijn ook goed en zitten goed vast en zijn niet roest. De kabels van het derde remlicht die van de achterklep in de carosserie gaan zijn ook niet kapot of zo. Zit er ergens misschien nog nen relais die kapot zou kunnen zijn. Hoop dat iemand mij kan helpen. Dank u bij voorbaat.

chevvy

Geplaatst door chevvy (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Seat Ibiza? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

10 Reacties

Mausx (0), 12 jaar geleden

Het 3e remlicht zit direct aangesloten en de rest gaat allemaal via CAN-bus.

Om te beginnen, laat de auto uitlezen. Er zullen meerdere fouten in zitten.

chevvy (0), 12 jaar geleden

Dank u voor uw antwoord. Waar zit die CAN-bus ergens? Kan het probleem bij de Can-bus liggen?

Renaultmonteurtje (0) PRO, 12 jaar geleden

de CANbus zit door de gehele auto

chevvy (0), 12 jaar geleden

Zit er niet ergens een centrale unit waar alles toekomt?

Mausx (0), 12 jaar geleden

Meerdere units die met elkaar communiceren.

Hoezo eigenlijk? wil je gaan meten met je multimeter?

chevvy (0), 12 jaar geleden

Nee hoor, daarvoor ben ik niet genoeg op de hoogte van deze materie. Was om te kijken of er daar niks los zat of er kapot uitzag. Een kennis die bij seat werkt zei dat het een relais was die ik moest vervangen en die een goeie 100eu (voor nen tweedehanse) zou kosten. Wou(of kon niet) me niet zeggen waar die echter zou zitten. Iemand anders zei van de remschakelaar te vervangen(wat ik ook gedaan heb). Ga eens kijken of ik hem nog ergens kan laten uitlezen voor alles dicht is. Is de wagen van mijn dochter en probeer haar wat te helpen maar met die computertoestanden! Ze heeft hem nieuw gekocht en van in het begin waren er al problemen met die wagen, doch niet motorisch. Wel dat de centrale deurvergrendeling te pas en onpas niet open ging. Kregen dan de deuren niet open(ook niet met de sleutel). De garage heeft dat nooit niet goed gekregen. En als de garantie verstreken was, trokken ze er zich niks meer van aan. Met heimwee kijk ik terug naar de tijd dat ik zelf haast alles kon vinden en repareren.

Renaultmonteurtje (0) PRO, 12 jaar geleden

zit er een trekhaak onder? zoja is deze correct gecodeert?

chevvy (0), 12 jaar geleden

Nee, er zit geen trekhaak op en er is ook niks bijgeplaatst. Alles is nog zoals bij aankoop(zelfs de radio-cd speler).

anoniem-1573996169 (0), 12 jaar geleden

heb je wel de goeie schakelaar verwisseld.er zitten er 2 vlak bij elkaar,en deze nieuwe heb je die bij de dealer gekocht of automaterialenzaak,pas ook zoiets gehad, nieuwe schakelaar gehaald bij automaterialenzaak en was nog niet goed toen maar een originele bij de dealer gekocht 16 euro en probleem opgelost, andere kon ik zo weer terugbrengen .

chevvy (0), 12 jaar geleden

Heb de goede schakelaar vervangen. Probleem is ondertussen opgelost(zie onderstaande post)

Probleem is ondertussen opgelost. Men heeft de ibiza aan een diagnosetoestel gehangen en de fouten uitgelezen en gereset. Het waarschuwingslampje van motercompartiment , is van een temperatuursensor. Ging na het verlof kijken ervoor(wist nog niet welke van de 2 mogelijke sensors het waren). Hoe het kwam weet ik ook nog niet, maar de 2 nieuwe lampen( beide stoplichten) die ik had geplaatst waren al kapot zonder dat ze ooit gebrand hebben. Weer nieuwe lampjes erin en de stoplichten gingen eindelijk. Ook ging het derde stoplicht niet meer flauwtjes branden als het contact aan ging. Het knipperende waarschuwingslampje van de gloeikaarsen(voorverwarming) is ook uit en gaat niet meer flikkeren. Alleen nog het lampje van het motercompartiment blijft nog branden maar dat zal worden in orde gebracht(vervangen van de een temperatuursensor) na het verlof. Bij nazicht van de originele remlichtschakelaar(die ik eruit gehaald heb en vervangen door een nieuwe)) bleek dat die wel degelijk kapot was. Bedankt voor jullie tips en goede raad.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Seat Ibiza of stel zelf een nieuwe vraag.