Skoda Octavia: Moeilijk schakelen in 1, 2 of achteruit

Bouwjaar: 2006, Brandstof: Diesel, Motorcode: 2.0 TDI

Hallo allen,

Rijd nu 3.5 jaar octavia, type II van 106.000km naar 220.000 km, geheel probleemloos. Auto bevalt zeer goed en ben nog altijd trots als ik er naar kijk.

Nu toch een probleem(pje)
Sinds deze week schakelt de auto af en toe moeilijk in 1e versnelling en achteruit. Als hij niet in 1 wil, gaat hij ook niet in de 2e versnelling of in de achteruit. Het probleem doet zich voor net na het stoppen met draaiende motor, dus bij stoplicht of achteruit inparkeren. Om toch in de 1e versnelling te komen, moet ik eerst naar 3,4,5 of 6 schakelen, waarna de pook ook weer in de 1 of achteruit gaat.

Tijdens het rijden zijn er geen problemen vanuit 1 naar 2 of hoger of bij het terugschakelen. Blijft even soepel schakelen als voorheen. Ook geen aparte geluiden hoorbaar, geen knarsen van de versnellingsbak.

Er zit een 6-versnellingsbak in en alle probleem-versnellingen zitten aan de linkerkant van de pook. Heel vaak gaat het ook wel soepel, dus misschien moet ik even afwachten of het probleem groter wordt. Aan de andere kant zit het mij niet helemaal lekker, het valt op. Beetje irritant om met de pook te roeren voordat deze wel in de 1 of achteruit wil.

Iemand een idee tegen welk probleem ik vermoedelijk aanloop?

Alvast hartelijk dank voor jullie reacties.
O, ja. Mocht er toch een bezoek aan de dealer nodig zijn, dan houd ik jullie op de hoogte wat het was.

jvm88

Geplaatst door jvm88 (0) , lid sinds 11 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Skoda Octavia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

cor van jaarsveld (0) PRO, 11 jaar geleden

Controleer de bediening op speling of los zitten.. Vooral het gedeelte wat beweegt als je de pook heen en weer haalt..
Ook een versleten ophangrubber van de aandrijfunit kan er voor zorgen dat je tijdens het selecteren niet voldoend naar links kunt..

jvm88 (0), 11 jaar geleden

Cor,
Bedankt voor je reactie.

De vermoedelijke oorzaak:
Vanochtend even naar de skodadealer in Apeldoorn geweest en met de chef werkplaats een testritje gemaakt. Wordt er altijd netjes geholpen. Natuurlijk de afgelopen twee dagen geen problemen gehad en ook als een zonnetje bij de testrit. Op basis van mijn verhaal is er vermoedelijk het volgende aan de hand.
De keren dat het probleem optreed, komt de koppeling niet goed in zijn vrij. Dat heeft te maken met de twee cilindertjes van de hydrolische koppeling. Waarschijnlijk bevat een van de cilinders een luchtbelletje. Omdat het heel moeilijk is om duidelijk te krijgen welk van de twee cilindertjes de problemen heeft, worden vaak beide cilinders vervangen. Kosten ongeveer 300 euro. Het is geen acute reparatie, maar als ik er niets aan laat doen nemen de problemen langszaam maar zeker toe.
Ik ben allang blij dat het geen problemen zijn met verlies van versnellingsbakolie, koppelingsschijven, tandwielen of schakelstangen.

cor van jaarsveld (0) PRO, 11 jaar geleden

Als de koppeling niet vrij komt?? zul je dat vooral Dmerken als je de achteruit in wilt schakele.Je hoort dan, dat de tandwielen langs elkaar heen gaan in plaats van in elkaar grijpen. Daarnaast zal lucht in het Hydrolische bediening systeem ervan meestal niet vanzelf verdwijnen. de kwaal wordt dan (langzaam) erger.
Omdat nu blijkt dat het euvel zich niet consequent voordoet?? vermoed ik toch een niet goed vastzittende overbrenging. Maar ook vervuilde smeerolie kan voor moeilijk schakelen zorgen... Door, de versnellingsbak olie te verversen, is dat probleem meestal opgelost.

primera p11 (0), 11 jaar geleden

Ja,en aks tie niet goed vrijkomt dan gaat tie ook kruipen op den duur.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Skoda Octavia of stel zelf een nieuwe vraag.