Skoda Octavia: Octavia 2007 1.9tdi temperatuur

Bouwjaar: 2007, Brandstof: Diesel

Al een aantal maanden heb ik het idee dat er wat met de koeling van Octavia is.
Betreft hier een 2007'er (combi) business edition met 1.9tdi onder de kap. Bijna 180k gelopen.

Vanaf de aanschaf nooit problemen gehad met de koeling / kabel / temperatuur. Werd vrij snel op temperatuur, en kachel lekker warm.
Maar sinds een aantal maanden valt het mij op dat de de motor steeds langer erover doet om op temperatuur te komen.
Een paar maanden terug was het bij lange na niet zo oud buiten als nu. Echter moest ik minimaal 15KM snelweg rijden @ 130KM/h wil de meter in de buurt van de 90 graden komen. Meter loopt maar traag op, maar blijft uiteindelijk tijdens het rijden netjes hangen op 90 graden. Na 15KM snelweg begon de kachel eindelijk wat warm te worden - vroeger heeft dit nooit zolang geduurd.
De eerste paar kilometers blijft de meter eigenlijk bijna op "nul" staan, en al helemaal bij stads kilometers. Ik heb zelf het idee dat er dus iets fout moet zitten....

Wanneer de auto warm is gereden, en ik laat hem vervolgens stationair lopen zie je na een aantal minuten de meter gewoon langzaam teruglopen. Ook dit is mij vroeger nooit opgevallen.
Nu met het koude weer buiten lijkt dit alleen maar erger te zijn geworden.

Vorige week is de auto bij een universeel garage bedrijf geweest hier in de buurt voor een kleine beurt. Ik heb melding van dit "probleem" gemaakt aangezien ik vermoede dat de thermostaat mogelijk kapot zou zijn.
Bij het ophalen van de auto vertelde men dat er in dit soort auto's geen thermostaat meer zit??? Men had blijkbaar de computer een reset gegeven omdat een of andere kachel klep niet open ging.
Desondanks probleem niet opgelost - duurt nog steeds een eeuwigheid alvorens de koelvloeistof in de buurt van de 90 graden komt en de kachel zijn werk gaat doen.

Met oude auto's ben ik erg handig, maar helaas nooit bezig geweest met moderne auto's. Mijn vermoeden zegt dat er toch iets met de thermostaat is (welke volgens de garage niet aanwezig is).
Iemand die hier wellicht wat meer over weet? :-)

liteonit

Geplaatst door liteonit (0) , lid sinds 12 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Skoda Octavia? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

johndoornbosch (0) PRO, 12 jaar geleden

Zit wel degelijk een thermostaat in en als ik mij niet vergis ook een extra verwarming van het koelsysteem dmv gloeistiften.
Laat hem uitlezen dan komt de storing van die extra verwarming wel naar boven als daar een defekt in zit, zoniet dan missch wel een slechte thermostaat.



Gr John

liteonit (0), 12 jaar geleden

Inmiddels probleem opgelost. Met uitlezen niks naar boven gekomen m.b.t de kachel - dat is dus positief.
Zit nu een nieuwe thermostaat, koelvloeistof in. Een van de gloeibougies bleek kapot, dus ook deze 4 zijn vervangen.

Ik hoop dat het probleem niet meer terugkomt.
Bedankt voor het advies!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Skoda Octavia of stel zelf een nieuwe vraag.