Suzuki Ignis: Koppeling of versn.bak???

Bouwjaar: 2005, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.5 Sport

Hallo,
Ik heb de volgende vraag. Sinds een maand in bezit van een Ignis Sport uit 06-2005. KM-stand 45.000. Helaas in de eerste week niet opgevallen maar de auto maakt de volgende bijgeluiden:

- Tijdens het schakelen (Lees: intrappen koppeling) is er een licht 'schurend' geluid te horen. Dit treedt op in elke versnelling echter is het vanaf de 3e minder hoorbaar vanwege overige rijgeluiden.

Het schurende geluid heeft wat weg van het typische druklager geluid maar volgens de Bovag garage waar ik de auto kocht is dit niet de koppeling waarschijnlijk. Men beweert dat het 'gewoon' de baklagers zijn en dat het normaal is bij een dergelijke auto. het normale zou zitten dat een dergelijk korte bak wat meer geluid maakt dan een standaard bak, deels door de compaktheid van de bak en de dunne olie en dat het geen kwaad kan. Kan, maar wil er toch meer van weten...

Het geluid is te horen zodra je het koppelingspedaal maar iets druk geeft, op het aangrijpingspunt het ergst (dan "klappert" het meer) om vervolgens bij volledig ingetrapt pedaal helemaal te verdwijnen. Bij een koude motor is het veeeeel minder om toe te nemen bij een warme motor en blijft dan redelijk constant (geluid wordt niet waarneembaar harder of zachter) zo lang ik de auto heb (en 3000km gereden).

Bovenstaande dus in ALLE gevallen, dus bij stationair draaien en bak in vrij. Als je in vrij het pedaal bedient dus ook. Bij het opschakelen in elke versnelling alsook bij het terugschakelen in elke versnelling. Als de auto echt goed warm is en na een redelijk rit dan is er een meer "klapperend" geluid te horen als de auto stationair draait met de bak in vrij (voor stoplicht bijv.) Dan lijkt het m.i. eerder een bakgeluid wat weer erger wordt zodra je het kopp.pedaal bedient....Zodra je de pook (stationair in vrij zonder kopp.pedaal te gebruiken) dan iets richting bijv de 2e of 3e versn. beweegt dan neemt het "klapperende" geluid wat af. Dit is dan m.i. wel de bak en geen druklager bijv.

Het geluid is enkel waarneembaar met de radio uit en de manier van rijden heeft invloed. Maw, als ik een keer goed vanuit stilstand optrek en flink doorschakel dan is het voor passagiers ook goed hoorbaar.

Ik heb redelijk wat aan (oude) auto's gesleuteld maar raak nu ook even de weg kwijt over de oorzaken die men mij aangeeft. Wie kan mij antwoorden op de volgende vragen:

1) Kan een versn.bak dergelijke geluiden 'standaard" maken, dus zonder dat er spraken is van slijtage?
2) Het is toch zo dat indien druklager oid de oorzaak is geluid stopt bij volledig intrappen van het pedaal? Andere garage zegt dat als het geluid weg is bij volledig intappen koppeling het juist weer de bak is.....

Kortom ik weet het even niet meer.....alvast dank voor de moeite!!!!

Dan

Geplaatst door Dan (0) , lid sinds 17 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Suzuki Ignis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

5 Reacties

Highway (115) PRO, 15 jaar geleden

Andere garage zegt dat als het geluid weg is bij volledig intappen koppeling het juist weer de bak is.....
Dit klopt ook, want als je de koppeling intrapt staat de bak stil. Als je geen versnelling hebt ingeschakeld maar niet de koppeling ingetrapt zal altijd iets beweging zijn in de bak er draait imers dan toch een as.

Als ik je verhaal zo lees denk ik inderdaad dat het de bak is.
Ik ben te lang weg bij suzuki om hier een oplossing te kunnen geven.
Mijn advies is rij eens langs een dealer.

Dan (0), 15 jaar geleden

Dank voor de reactie. Punt is dat ik bij 2 suzuki dealers ben geweest en beiden zeggen inderdaad de bak en beiden zeggen dat het min of meer normaal is bij dergelijk auto's....

Dat wil ik op zich nog wel geloven aangezien hun technische verklaring wel enig hout snijdt....(bij warme motor meer geluid doordat de olie waterdun wordt en dus tandwielen e.d. beter hoorbaar zijn...) maar niemand kan mij vertellen WAT er dan geluid maakt en of dit bij een dergelijke bakconstructie permanent hoorbaar KAN zijn. M.a.w. hoor ik (al dan niet versleten) lagers, tandwielen zelf of beiden......

Dat is wat ik wil weten en waar niemand me nog mee kan helpen...........helaas

Highway (115) PRO, 15 jaar geleden

Wat je hoort is het klapperen van de tandwielen. De hoofdas draait en daardoor wordt de bak als het waren een klein beetje in beweging gezet. Dus de andere as met de tandwielen en schakelmoffen zullen ook een klein beetje bewegen. Ik heb bij Volvo gewerkt en bij de 440 en V40 met een renault bak was dat ook vaak hoorbaar.
Ik zou niet overgaan tot vervangen van de olie, ik ben dan namelijk bang dat het schakelen dan ook moeilijker gaat.

Er is niks versleten het is de gewone normale speling op assen en tandwielen.

Dan (0), 15 jaar geleden

Wederom dank!
Tot nog toe van diverse Suzuki garages en van jouw 4-0 voor de bak versus de koppeling. Laatste vraag: Dus ook het gruizende (licht ratelende/klapperende) geluid zoals in mijn eerste bericht omschreven wat ook hoorbaar is bij het bedienen van de koppeling tijdens het rijden kan dus voor sommige bakken normaal zijn....? Dat een bak hoorbaar kan zijn bij stationair draaien wist ik (heb aantal klassieke volvo's gerestaureerd en gereden) en die (revisie) bakken waren ook niet helemaal stil.

Dit was gewoon de eerste keer dat ik zoiets tijdens op en terugschakelen hoorde in een 'moderne' auto. Overigens is het mijn eerste auto met een close-ratio, korte sportbak of hoe je het noemen wilt....

Dan (0), 15 jaar geleden

Dag, dank voor de reacties maar heeft iemand toevallig nog een antwoord op mijn laatste vraag:

Dus ook het gruizende (licht ratelende/klapperende) geluid zoals in mijn eerste bericht omschreven wat ook hoorbaar is bij het bedienen van de koppeling TIJDENS het rijden kan dus voor sommige bakken normaal zijn....?

Ik hoor het graag nog een keer!

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Suzuki Ignis of stel zelf een nieuwe vraag.