Toyota Yaris: Auto lekt zichtbaar olie op straat, lekkende oliekeerring versne

Bouwjaar: 1999, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1.0

Hoeveel risico loop je met een lekkende oliekeerring (duidelijk zichtbare lekkage op straat) van de versnellingsbak uiteindelijk op een kapotte versnellingsbak?

Sinds een paar weken ontdekte ik op straat olie-plekken duidend op een olielekkage.
Op 9 juni belde ik de garage en kon op 10 juni komen. De garage constateert een lekkende oliekeerring van de versnellingsbak. Kosten: een dag werk dus zou uitkomen op €700,- , hele versnellingsbak moet uit elkaar.
De Toyota Yaris is sinds 19 mei 2008 uit de Bovag garantie. Dus dit is minder dan 3 weken na de Bovag-garantie periode. Met de Yaris in het algemeen zouden nooit ernstige problemen zijn volgens de garage.
Deze dealer Dijksman te Haarlem vindt dat een auto met deze lekkage oud kan worden en vindt het niet echt een probleem. Zij adviseren een weekmaker bij de versnellingsbak olie te gooien en zeggen dat de kans bestaat dat het over is. Zij willen dit kosteloos toevoegen en alleen de weekmaker moet ik betalen. Als verklaring zeggen ze dat er misschien niet zoveel met de auto is gereden waardoor deze oliekeerring is ingedroogd.....
De auto is van de eerste eigenaar en altijd bij deze garage in onderhoud geweest!
Volgens de garage wordt de versnellingsbakolie rond de 70.000 km ververst. Hier heb ik nog nooit van gehoord, versnellingsbakolie gaat een autoleven mee volgens mij.
Mijn vraag echter: Hoe vaak moet het oliepeil in de versnellingsbak gecheckt bij een zichtbare lekkage op straat. Klopt het dat de versnellingsbak geen peilstok heeft en geen controlelampje voor een te laag olie-niveau? De kans is dus groot dat op een dag de versnellingsbak stuk gaat door te weinig oliesmering. Zo ja, hoe kan de garage zeggen dat dit een leven lang mee kan gaan?
Net uit de Bovag-garantie laat deze garage te Haarlem het behoorlijk afweten.

Elly

Geplaatst door Elly (0) , lid sinds 16 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Yaris? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

3 Reacties

jan T (10) PRO, 15 jaar geleden

elly er zijn nog steeds wagens waar na een bepaalde aantal km de versnellingsbak olie ververst moet worden.
het is niet verstandig om met een lekke versnellingsbak door teblijven rijden daar je niet weet wanneer er teveel uit is.
als je het wel merkt dan ben je telaat.
een keerring kan altijd stuk gaan ook bij een wagen waar bijna nooit wat mee is.
mijn advies laat de keerring vervangen en kijk of je niet iets met coulance kan regelen neem anders desnoods contact op met de bovag enb leg het voor en kijk wat zij zeggen.
aan de andere kant als de garantie afgelopen is dan kun je er weinig van zeggen als ze niets doen maar proberen kun je het altijd.

groetjes jan.

Elly (0), 15 jaar geleden

Bedankt Jan!
Zou jij niet adviseren om eerst die weekmaker te proberen?
Als daarmee het rubber van keerring weer sluit zou het probleem toch defitnief over kunnen zijn?
Groetjes, Elly

jan T (10) PRO, 15 jaar geleden

nee elly omdat ik dat maar een nood oplossing vind.
had het bij de motor geweest dan had ik ja gezegt want daar kun je het olie peil zelf goed bij houden.
maar bij een bak is dat niet zo dus ik vind dat het gokken niet waardt.
groetjes jan.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Yaris of stel zelf een nieuwe vraag.