Toyota Yaris 2009: Lambda sonde vervangen

Bouwjaar: 2009, Brandstof: Benzine, Motorcode: 1NR-FE ECO, Motorinhoud (cc): 1400, Vermogen (kw): 74

Hoi allemaal,

Na dat ik het forum thread had gelezen van de P0138 foutcode, en de dealer de 2e sonde al voor de tweede keer heeft vervangen, heb ik sterk het vermoeden dat de 1e sonde de boosdoener is. Ik heb ook gekeken met een ODBII bluetooth dongle en tijdens het rijden zie ik wel een Volt grafiek van de 2e sensor, maar de 1e sensor blijft leeg. Na het reseten van de ECU en 45 minuren rond gereden te hebben, nogmaals de ECU uit gelezen en zag ik wat je bij afbeelding kan zien. Bevestigd het sterke vermoeden dat 1e sensor dus defect is.

Dus met goede moed het Youtube video bekeken van AutoDoc over het vervangen van de 1e lambda sonde (https://www.youtube.com/watch?v=bip9fdR2..., maar na het verwijderen van het hitteschild kom ik zéér slecht met een maat 22 remleiding sleutel bij de lambda. Terwijl het Youtube het zo lijkt zijn dat het wel kan, is dat bij mij niet het geval (zie foto's). UItlaat spruitstuk zit volledig in de weg. Toen heb ik ook nog geprobeerd om met een lambda sleutel (https://www.autodoc.nl/force/15201572) los te draaien; lukte ook niet. Uiteraard eerst WD40 opgespoten en even laten 'weken'. Maar dan nog steeds geen beweging.

Iemand misschien ervaring hiermee?

Ik zit sterk te denken om een andere lambda sleutel te nemen zoals deze, een BGS 1138 (https://www.automotive-line.nl/product/b... ?

En dan met een Verlengstuk 1/2 vanaf de zijkant met een ratel? Of zal ik maar meteen een accu slagmoersleutel er tegen aanzetten?

circumflex-sigma

Geplaatst door circumflex-sigma (0) , lid sinds 3 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Yaris? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

2 Reacties

kaleido 1 (1565) PRO, 5 maanden geleden

Goed gereedschap is het halve werk .
Los draaien als de motor warm is en dan niet in 1x lomp doordraaien maar heen en weer als er beweging komt ondertussen goed smeren .

Hempie1 (85), 5 maanden geleden

Inderdaad warm losdraaien zoals Kaleido zegt. Ik heb in 'n Yaris type1 'n slagmoersleutel met BGS-dop (model met 1/2" aandrijfvierkant aan de zijkant van de dop) gebruikt voor de eerste slag (dat moet hier zo te zien ook kunnen) en daarna, wederom volgens Kaleido's advies, voorzichtig met handgereedschap verder losgedraaid. Gebruik ook bij voorkeur 'n momentsleutel voor de montage.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Yaris of stel zelf een nieuwe vraag.