Toyota Avensis: motor trilt

Bouwjaar: 2001

Geplaatst op 6 mei 2005 om 20:29:59

--------------------------------------------------------------------------------
Hallo,

Ik heb hier een toyota avensis d4d die schud bij zo'n 2200 toeren. De auto is uitgelijnt en gebalanceerd.
Het leek hierdoor iets beter te zijn geworden, maar het euvel is nog niet helemaal opgelost.
Weet iemand ook wat dit kan zijn? wordt er bij zo'n 2000 tot 2200 toeren iets bijgeregeld in de d4d motoren?

alvast bedankt

p.s. er brand geen diagnose lampje

s.e

Geplaatst door s.e (0) , lid sinds 18 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

6 Reacties

marsenmel (0), 18 jaar geleden

Hallo,

Ik heb een Avensis Wagon TD uit 1998 en ook mijn auto trilt in de 4e en 5e versnelling bij 2000 toeren. Ik heb de auto nu ruim een half jaar maar dit heeft hij naar mijn mening niet vanaf het begin gedaan. De auto trilt ook tussen de 100 en 120 kilometer. Hierover heb ik eveneens al veel gelezen in dit forum. Ik ben ook benieuwd naar de reakties over deze euvels. Overigens hiervoor met verschillende Corollas nooit problemen gehad.

Jelle95 (0), 18 jaar geleden

Trillingen bij een bepaald toerental komen vaak niet door bv de banden, maar heeft meestal een motorische oorzaak, zie inderdaad ook elders! (eerder suggesties: afstelling D-riem, egr klep, vervuilde injectoren, ..).

Trillingen bij 100-120 hebben vaak wel mechanische oorzaak (remschijven, banden, draagarmen, velgen), waarbij het in praktijk toch vaak (meestal voor het ook niet zichtbaar) schuin afgesleten banden zijn.

Even zoeken op dit forum geeft inderdaad meerdere discussies hierover.

marsenmel (0), 18 jaar geleden

Wat betreft de trillingen bij 100-120; uit advies op dit forum heb ik door de dealer 15inch stalen velgen laten monteren en de dealer heeft 4 gloednieuwe Yokohama's gemonteerd want die schijnen mooi rond te zijn. Tevens is de auto door Euromaster aan de auto uitgebalanceerd. Deze gaf geen afwijkingen. Wel heb ik begrepen dat een specialistisch bedrijf kan uitbalanceren aan de auto zonder tolerantiewaarde. Voordat ik dit ga laten doen wil ik zeker zijn dat het niet ergens anders aan licht. Inmiddels heb ik ook kromme schijven want de auto trilt bij het remmen. Onder de garantie zijn achter wel al de stabilsatorrubbers vervangen. Ook de stuurkogels links en rechtsvoor zijn inmiddels nieuw alsmede de fuseekogel rechtsvoor en een wiellager linksachter en rechtsvoor. Dus al veel vervangen ! Ik vraag me af of wellicht de aandrijfassen ook een trilling kunnen veroorzaken. Misschien nog tips ?

Jelle95 (0), 18 jaar geleden

Aandrijfas: als die krom is veroorzaakt die trillingen bij accelereren dacht ik, en ze zijn behoorlijk duur, dus als je zelf moet betalen zou ik daar nog even mee wachten.

"Men" zegt dat kromme schijven ook de oorzaak kan zijn, bij mij hielp het echter niet, en de nieuwe schijven leken ook al weer na 5 tot 10 dkm te trillen, terwijl ik mijn voet nooit op de rempedaal laat rusten, en goed oplet met remmen. M'n huidige garage zegt overigens dat de trommel achter krom is, waardoor de trilling ontstaat.

Yokohama rond: lijkt me dat iedere nieuwe band rond is. Mijn dealer had van alles vervangen zoals schijven remblokken draagarm alle velgen balanceren (behalve de banden vervangen - terwijl dat toch het meest logische leek), en het bleken uiteindelijk toch de banden te zijn. Gelukkig allemaal garantie.

Nieuwe banden helpen dus niet?

marsenmel (0), 18 jaar geleden

Inmiddels is de garantietermijn (6 mnd) verstreken. Ook ik kreeg de opmerking van de dealer dat trillen "hoort" bij de 1e versies van de Avensis. Ik heb daar geen genoegen meegenomen en ben dus meerdere malen terug geweest (tis alleen 200 km enkele reis). Ik kan niet zeggen dat de Toyota dealer onwillend was maar ze hebben niet het onderste uit de kan gehaald, want ik moest zelf steeds met de oplossingen komen.

Overigens een ander punt is dat de koppeling geheel is vernieuwd maar de nieuwe maakt bij 2800 toeren (en daar schakel je met een TD heel vaak) een irritant brommend geluid. Kan wel 'ns gebeuren bij een nieuwe koppeling werd gezegd.

Al met al ben ik best tevreden over de Avensis maar toch baal ik wel. Dit ben ik in al die jaren met de Corolla's die ik heb gehad niet gewend. Een betere studie van dit forum had voor die tijd zeker een lichtje doen branden.

Op je vraag of nieuwe banden helpen; nee dus. Overigens zijn het wel dure Yokohama's, geluidsarm.

Wat betreft de kromme schijven: deze zijn gelijk bij aflevering afgedraaid en waren vanaf het begin dus niet krom. De trillingen bij het remmen zijn van de laatste maand, dus daar kan het niet aan liggen. Misschien dat het nu door de kromme schijven wel erger is geworden.

Ik begrijp uit jouw verhaal dat nieuwe banden (nadat de rest allemaal is vervangen) uiteindelijk de trilling bij 100-120 hebben weggenomen. Welk merk banden heb je dan ? Ik heb een wagon en die schijnen nog iets gevoeliger te zijn voor oneffenheden in de weg ??

Wat betreft de draagarm: geen idee hoe het daarmee staat. De auto krijgt van de week bij mijn garage een onderhoudsbeurt. Zal 'ns vragen of ze er naar kunnen kijken.

Picnic8956 (0), 18 jaar geleden

Mijn avensis uit 1999 had ook deze problemen, de 2.0 TD.
Het schokken bij 2000 toeren in z'n 5 lag aan een te slappe distributie-riem. Dit was zelfs bij een koude motor stationair waarneembaar als de airco aan ging wat kwam door de veel te slappe riem.
Het trillen rond de 100 tot 110 km/h lag aan de velgen. Toyota Nederland gaf toe dat de eerste serie met name 14" hier last van had(station zeker). Na de montage van 15" stalen velgen was het iest minder. Met winterbanden goodyear ultra grip 6 (dacht ik) was het zo goed als over. Na de montage van de goodyear eagle ventura (wel bijna 10% meer brandstof verbruik door het grove profiel) en uitbalanceren op de auto was het tot een acceptabel niveau terug gebracht. Het merk en type band doet ook erg veel op de zeer gevoelige avensis. Vaak is michelin wel een oplossing.

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.