Toyota Avensis: Tik in stuur bij indraaien rechterbocht of fors remmen

Bouwjaar: 2004

Ik heb een Avensis D4D met 180.000 km op de teller.
Het probleem dat ik heb schijn alleen ik te voelen. Een onafhankelijke Toyota-dealer en de ANWB kunnen mijn klacht niet bevestigen.
De klacht is, dat als ik een rechterbocht maak of als ik fors rem, dan voel ik een tik in het stuur. Bij een linkerbocht voel ik niets. Ondanks dat men (dealer en ANWB) de klacht niet kan bevestigen, vermoedt men dat het probleem in de bovenste veerschotels kan zitten. Uitleg zou zijn dat de schotel niet soepel zou meedraaien met het wiel, waardoor door de schoefveer even wat spanning wordt opgebouwd. Mijns inziens kan dit wel een verklaring zijn voor de tik bij insturen, maar niet voor de tik bij fors remmen.
Heeft iemand ervaring met deze klacht of heeft iemand een verklaring voor de tik in beide situaties?

vgrvgr

Geplaatst door vgrvgr (0) , lid sinds 19 jaar geleden

Heb je de perfecte onderdelen nodig voor Toyota Avensis? Ontdek nu de meest uitgebreide selectie van kwalitatieve automaterialen. Eenvoudig en zeer voordelig te bestellen op kenteken. Klik hier en maak je auto weer als nieuw!

4 Reacties

Jelle95 (0), 19 jaar geleden

gedeelde smart is halve smart? ook ik ken het probleem, alleen bij een avensis 2.0TD uit 1998. Bij scherp indraaien naar rechts, als ik inparkeer, en bij het remmen. Helaas heeft dealer en een andere garage nooit iets gevonden.

Mijn "vaste" garage had wel een vermoeden (ik kan het alleen niet meer onder woorden brengen), op basis waarvan de wielbouten iets vaster zijn aangedraaid, helaas hielp dat niet. Bij het monteren van de winterbanden+velgen vorige jaar was het weg, daarna weer terug, en ook nu (weer de winterbanden) is het er nog steeds.

Bij "links-draaiend" inparkeren voel/hoor ik ook niets.

vgrvgr (0), 19 jaar geleden

Bedankt voor je input. Het feit dat het een keer na verwisseling van banden weg is geweest sterkt mijn vermoeden dat het in de veerpoot kan zitten, omdat die in uitgeveerde toestand is geweest. Helaas heeft zo'n actie voor mij (nog) niets uitgemaakt (toevallig heb ik gisteren winterbanden gemonteerd), maar toch kan het een richting in de oplossing zijn. Ook vraag ik me af of het niet in het wiellager van het linkerwiel kan zitten. Zowel in een rechterbocht als fors remmen kan ik me voorstellen dat het wat toegeeft op de belasting. Maar dat is maar een greep in het duister.

tarabeest (0) PRO, 19 jaar geleden

Wat wel vaker voor komt bij de avensis is dat er knakken uit de stuurstang komt en dit is afkomstig van de spiebanen wat erin zitten.
Deze dient uit elkaar getrokken te worden en dan met vet weer in elkaar gezet te worden.
Dit is ongeveer een half uurtje werk.
Mischien dat je hier wat aan hebt.

felicitascelica (0), 19 jaar geleden

het meest waarschijnlijk is uitgescheurde ingelaste moeren van het stuurhuis waar dit op het sub-frame zit gemonteerd, dit is een vrij frequent probleem op avensis

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is je vraag al eens beantwoord voor je Toyota Avensis of stel zelf een nieuwe vraag.